Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βήμα βήμα στο δρόμο προς τη Χάγη

Θ. Ρουσόπουλος: Ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Κ. Στεφανόπουλου και η κυβέρνηση δεν έχει κλειστά τα αυτιά της

Το δρόμο για τη Χάγη ανοίγει αργά και συστηματικά η κυβέρνηση Καραμανλή, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα και το κλίμα στον ελληνικό λαό, με την αμέριστη βοήθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού.

Αν και επίσημα αποφεύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση μοιράζοντας καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν αλλάζει η εθνική πολιτική», ωστόσο η κυβέρνηση προχωρά στην προετοιμασία του εδάφους για μια διμερή διαπραγμάτευση με την Τουρκία «όλων των διαφορών» στο Αιγαίο, όπως ακριβώς αξιώνουν οι ΗΠΑ. Το δικαστήριο της Χάγης, στην πραγματικότητα, θα καταγράψει και θα νομιμοποιήσει το συμβιβασμό που θα γίνει μεταξύ των δύο κρατών για το Αιγαίο, που είναι ήδη ντε φάκτο διχοτομημένο και ενταγμένο στους επιθετικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Αναμφίβολα ειδικό ρόλο αναλαμβάνει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δεν αποκλείεται να κομίσει δέσμη ιδεών στην παραπάνω κατεύθυνση στη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπ. Γκιουλ, στις 10 του Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ένα ακόμα βήμα στο δρόμο προς τη Χάγη επισημαίνοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια της σε προτάσεις, όπως αυτή του Κ. Στεφανόπουλου. «Θα μπορούσα πολύ γρήγορα να σας πω ότι είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενδιαφέρον το γεγονός αυτό καθαυτό, η συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω από το γεγονός και η κυβέρνηση δεν έχει κλειστά τα αυτιά της», ήταν η απάντηση του Θ. Ρουσόπουλου στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το ποια σημεία του άρθρου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρεί η κυβέρνηση ως ενδιαφέροντα.

Από την άλλη, επιχείρησε να πείσει ότι δεν αλλάζει η πολιτική στα Ελληνοτουρκικά, υποστηρίζοντας ότι «η πολιτική της Χάγης είναι μια πολιτική που έκλεισε φέτος 30 χρόνια ζωής από όλες τις κυβερνήσεις». Επιπλέον υπενθύμισε με νόημα ότι «για να προχωρήσουμε στη Χάγη χρειάζεται προηγουμένως υπογραφή συνυποσχετικού», επιχειρώντας προφανώς να ρίξει το μπαλάκι στην Τουρκία. Αναφορικά με το ενδεχόμενο σύγκλησης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για τα Ελληνοτουρκικά ο εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Β. Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις θέσεις του για το θέμα του Δικαστηρίου της Χάγης με εκείνες που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη. Ανέφερε ακόμη ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής, αλλά πρόσθεσε πως διαφώνησε με την πρόταση που αφορούσε στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

«Διχασμός» στον Τύπο

Την ίδια στιγμή, σύγχυση και διιστάμενες απόψεις για την παραπομπή «όλων των διαφορών» στη Χάγη υπήρχε χτες στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Η «Καθημερινή» στο βασικό της θέμα διαπιστώνει ότι «θετικά κατ' αρχήν φαίνεται να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τον προβληματισμό του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος πρότεινε με άρθρο του στην "Κ" την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη». Η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία υπογράμμιζαν ότι η τοποθέτηση του κ. Στεφανόπουλου «έχει πολλά αξιοπρόσεκτα σημεία», προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη «να ατενίσουμε το μέλλον με ρεαλισμό».

Η ίδια εφημερίδα - που ας σημειωθεί επέκρινε μέχρι τώρα την «υποχωρητική» στάση της κυβέρνησης - στο άρθρο της κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Αλλαγή πορείας» σημειώνει: «Καθίσταται επείγουσα η χάραξη μιας νέας, δημιουργικής γραμμής, με πρωτοβουλίες που θα επιδιώξουν την υπέρβαση της επικίνδυνης στασιμότητας».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» στο δικό του ρεπορτάζ με τίτλο «Εξεταστέο το θέμα της Χάγης» αναφέρει: «Εξεταστέο από την κυβέρνηση το θέμα της παραπομπής στη Χάγη. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν χαρακτηριστικά ότι η τοποθέτηση του Κ. Στεφανόπουλου "είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση" ενώ πληροφορίες φέρουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνομιλία με υπουργό να χαρακτηρίζει "εξεταστέο" το θέμα. Αν αυτά δεν είναι η πρώτη φάση ενός προβληματισμού για "ρεαλιστικές προσεγγίσεις" πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στην κυβερνητική τακτική, η οποία προοιωνίζεται και αλλαγή στρατηγικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ωστόσο, στο άρθρο της η εφημερίδα χαρακτηρίζει ενδιαφέρουσες τις απόψεις του Κ. Στεφανόπουλου «αλλά άκαιρα διατυπωμένες». «Η Χάγη μπορεί να περιμένει και σίγουρα δεν μπορεί να είναι πανάκεια και άλλοθι για την εγκατάλειψη της μόνης σταθεράς που έχει η εξωτερική πολιτική μας τα τελευταία χρόνια», η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι «η διατήρηση της Τουρκίας σε ευρωπαϊκή τροχιά».

«Αποστάσεις από τις απόψεις Στεφανόπουλου» διακρίνει η «Απογευματινή» ότι κρατά η κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «για το Μέγαρο Μαξίμου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παραμένει σταθερή, εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώπιον της Βουλής».

«Στροφή για Χάγη στα ελληνοτουρκικά», βλέπουν τα «Νέα», και σημειώνουν: «"Πράσινο φως" για την επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα και όσα ζητήματα συνδέονται με αυτήν, με σκοπό την παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έλαβε χθες από τον πρωθυπουργό η Ντόρα Μπακογιάννη».

Η «Ελευθεροτυπία», επικαλούμενη έγκυρες πηγές, αναφέρει ότι το μήνυμα του Κ. Καραμανλή για την πρόταση Στεφανόπουλου είναι «ας το δούμε», επισημαίνοντας ότι «ο πρωθυπουργός βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να αρχίσει μια ζύμωση στην κοινή γνώμη, όπως τόνισαν. Η έκβασή της θα κρίνει και τις αποφάσεις του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ