Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Αναπάντητα ερωτήματα

Στη γεμάτη αυταπάτες λογική πως μέσω της «ευρωπαϊκής πορείας» της Τουρκίας θα λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές επέμεναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας

Εμμονή στην πολιτική της ενίσχυσης της «ευρωπαϊκής πορείας» της Τουρκίας, που καλλιεργεί αυταπάτες ότι μέσω αυτής θα λυθούν οι ελληνοτουρκικές διαφορές, έδειξε χτες η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, ενημερώνοντας, μαζί με τον υπουργό Αμυνας, Ε. Μεϊμαράκη, μετά από αίτημα του ΚΚΕ, την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής. Κατά τη συνεδρίαση ο Ε. Μεϊμαράκης πήρε σαφείς αποστάσεις από το πρόσφατο άρθρο του Κ. Στεφανόπουλου για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη, λέγοντας ότι έστειλε «λάθος μηνύματα στην άλλη πλευρά».

Αφορμή ήταν το πρόσφατο περιστατικό με την κατάρριψη του ελληνικού μαχητικού και οι δύο υπουργοί στην παρουσίαση των περιστατικών αρκέστηκαν στις ήδη γνωστές τους θέσεις λέγοντας ότι με τις ενέργειές τους διασφαλίστηκαν πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι η επιχείρηση των Τούρκων ήταν «σαφώς κατασκοπευτική» για τη φωτογράφιση των S-300 ή άλλων βάσεων.

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε στρατηγικού χαρακτήρα την επιλογή της χώρας για την ενίσχυση της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και είπε ότι αυτή δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί αφού βρίσκεται ακόμα στην αρχή της. Κατά την υπουργό, μια «ευρωπαϊκή Τουρκία» είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αφού έτσι θα αποκτήσει έναν γείτονα «με σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία». Ισχυρίστηκε επίσης ότι στην πορεία προς την ΕΕ έχει διασφαλιστεί πλήρως ο έλεγχος της Τουρκίας και έχουν τεθεί οι απαραίτητοι όροι, για την ικανοποίηση των οποίων η Ελλάδα θα έχει λόγο.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ ότι εγκαταλείφθηκε η συμφωνία του Ελσίνκι είπε ότι συνέβη το αντίθετο αφού αυτή βελτιώθηκε και ενισχύθηκε. Ανέφερε ότι επί ΠΑΣΟΚ δεν έγινε καμία προπαρασκευή για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης και αναρωτήθηκε: «Εάν πηγαίναμε τον Δεκέμβρη του 2004 στο δικαστήριο της Χάγης, ποια διαφορά θα παραπέμπαμε για λύση;». Υπενθύμισε ότι για την παραπομπή χρειάζεται η υπογραφή «συνυποσχετικού» και από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία δε δέχεται ότι η μόνη μας διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Μονομερώς, είπε, δεν μπορούμε να πάμε και ως εκ τούτου θα υπήρχαν και άλλα θέματα.

Ανακοίνωσε δε ότι συνεχίζονται οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες για θέματα που κακώς κατά την υπουργό ονομάζονται «χαμηλής πολιτικής» και είπε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν έχει αποκλειστεί από κανέναν αφού αποτελεί πάγια θέση από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

«Δεν είναι πανάκεια η Χάγη», είπε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Αμυνας, λέγοντας ότι πήρε θέση για το θέμα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε την πρόταση του Κ. Στεφανόπουλου. Ο Ε. Μεϊμαράκης είπε ότι ειδικά για το θέμα της «αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών» στάλθηκε λάθος μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Είναι λάθος, είπε, τη στιγμή της κρίσης να μιλάς για αποστρατιωτικοποίηση γιατί οι Τούρκοι θα σκεφθούν ας προκαλέσουμε μια ακόμα κρίση «για να τα πάρουμε όλα». Περισσότερο επικριτικός ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να ανακινήσει θέμα προσφυγής στη Χάγη γιατί κανένας δεν ξέρει πού τελικά θα οδηγήσει.

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που έθεσε προς τους δύο υπουργούς η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, η οποία υπενθύμισε την αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας τη στιγμή που η Ελλάδα έχει εναποθέσει τη λύση όλων των προβλημάτων στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας. Ζήτησε τη θέση της κυβέρνησης για το εάν η προσφυγή στη Χάγη σημαίνει θέση συμβιβασμού και είπε ότι υπάρχει το προηγούμενο της συμφωνίας της Μαδρίτης, όπου η Ελλάδα αναγνώρισε την ύπαρξη «ζωτικών συμφερόντων» της Τουρκίας στο Αιγαίο. Η Λ. Κανέλλη ζήτησε να ανακοινώσουν οι υπουργοί εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι βλέπουν ως παράλογα τα αιτήματα της Τουρκίας χωρίς να πάρει απάντηση.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικέντρωσαν την κριτική τους στο ότι εγκαταλείφθηκε η «θαυματουργή» συμφωνία του Ελσίνκι που θα έλυνε τις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ και ο Ν. Κωνσταντόπουλος του ΣΥΝ είπε ότι κακώς αποδυναμώθηκε η συμφωνία του Ελσίνκι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ