Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» όρθιος και περήφανος

Υστατο «χαίρε» στον Καπετάνιο της Αντίστασης Νίκο Τερζόγλου έστειλαν χτες η ηγεσία του ΚΚΕ και πλήθος αντιστασιακών και νέων αγωνιστών

Σκεπασμένος με την τιμημένη σημαία του ΚΚΕ, ο Νίκος Τερζόγλου οδεύει προς την τελευταία του κατοικία
Σκεπασμένος με την τιμημένη σημαία του ΚΚΕ, ο Νίκος Τερζόγλου οδεύει προς την τελευταία του κατοικία
Σε υπόσχεση για ασίγαστο αγώνα μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να βρουν δικαίωση όλοι όσοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στα μαρξιστικά - λενινιστικά ιδανικά, μετατράπηκε χτες το απόγευμα στο νεκροταφείο Ν. Σμύρνης το «στερνό αντίο» στον Νίκο Τερζόγλου. Οι σύντροφοί του, οι συναγωνιστές του, αλλά και νεότεροι αγωνιστές, όλοι τους ήταν εκεί, «φρουροί», πλάι στο σκεπασμένο με τα τιμημένα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ φέρετρό του. Ανάμεσα σ' αυτούς και η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος και Δημήτρης Αρβανιτάκης, αλλά και ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος.

«Ο,τι και να πούμε στο στερνό αντίο για την προσφορά σου στο κίνημα, στο λαό και τη νεολαία, θα 'ναι λίγο», είπε αρχίζοντας τον χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, βαθύτατα συγκινημένος, ο Σπύρος Στριφτάρης. Πράγματι, ο Ν. Τερζόγλου ακολουθώντας πάντα τη φωνή της συνείδησής του συμμετείχε με αυτοθυσία σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας: Ενάντια στον ιταλικό και το γερμανικό φασισμό. Κόντρα στους Αγγλους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές. Για την υπεράσπιση του σοσιαλισμού, που γνώρισε ως πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ.

«Πιστός στρατιώτης του ΚΚΕ για 63 χρόνια υπήρξες παράδειγμα σεμνού και εργατικού κομμουνιστή. Τα 'δινες όλα για το Κόμμα και το λαό... Η σεμνότητά σου, η αυτοπειθαρχία σου, η συντροφική σου συμπεριφορά, η εχθρότητά σου στους πολέμους και το δημιουργό τους, τον ιμπεριαλισμό, σε ανέβασαν ψηλά στο Κόμμα, στους αντιστασιακούς, στους πολιτικούς πρόσφυγες και τον ελληνικό λαό... Είμαστε περήφανοι για σένα σύντροφε "Πύραυλε" και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουν εκδίκηση και τα δικά σου όνειρα», κατέληξε ο Σπ. Στριφτάρης.

«Εμείς δεν ήρθαμε σήμερα εδώ να σε κλάψουμε, γιατί εσένα δε σου πρέπουν κλάματα και μοιρολόγια λυπητερά. Ηρθαμε να σου τραγουδήσουμε -έστω και νοερά- τραγούδια αντάρτικα, παλικαρίσια, τα τραγούδια του αγώνα μας: "Με χίλια ονόματα μια χάρη, ακρίτας είτ' αρματολός, αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είν' ο ίδιος ο λαός"». Μ' αυτά τα λόγια ο Βασίλης Φυτσιλής, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ αποχαιρέτισε εκ μέρους όλων των αντιστασιακών τον Νίκο Τερζόγλου. Και τελειώνοντας είπε: «Θα προσπαθήσουμε να σταθούμε άξιοι συνεχιστές του έργου σου, ανυποχώρητοι πάντα και ασυμβίβαστοι στο μετερίζι του αγώνα, φρουροί άγρυπνοι ως το τέλος στις Θερμοπύλες της παγκόσμιας επανάστασης. Καλό σου ταξίδι Καπετάνιε».

Εναν τελευταίο αποχαιρετισμό έκανε και εκπρόσωπος της ΚΟ Νέας Σμύρνης, τονίζοντας τον ανυποχώρητο και αταλάντευτα πιστό στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού αγώνα του Ν. Τερζόγλου, ενώ αποχαιρέτησε και ο Γ. Μπότσης, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΥΕΑ (Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης).

Ανάμεσα στα στεφάνια που ξεχωρίσαμε ήταν της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της ΠΟΑΟ και της ΠΕΑΕΑ Νέας Σμύρνης, της ΕΕΔΥΕ, του δημάρχου Νίκαιας Στ. Μπενετάτου, της «Σύγχρονης Εποχής» και πολλών αντιστασιακών οργανώσεων.

Προσφέρουν στη μνήμη του
  • Η ΠΕ της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Νίκου Τερζόγλου και στο ΓΣ της ΠΕΑΕΑ και τιμώντας τη μνήμη και τους αγώνες του, αντί για στεφάνι, προσφέρει στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ 50 ευρώ.
  • Στη μνήμη του Νίκου Τερζόγλου - επίτιμου προέδρου των ΠΟΑΟ, ΠΕΑΕΑ και FIR, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φίλων και Απογόνων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ προσφέρει 20 ευρώ στο ενημερωτικό δελτίο της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, και 30 ευρώ στην ΚΟΘ του ΚΚΕ.
  • Στη μνήμη του Νίκου Τερζόγλου ο Παναγιώτης Μακρής προσφέρει στην ΠΟΑΟ 100 ευρώ και στο ΚΜΙΕΑ 50 ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ