Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Υπάρχει δρόμος

Η πρόταση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας για παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατυπώνεται σε περίπλοκη και δυσοίωνη συγκυρία.

Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία ζουν μια ακόμη περίοδο αποσταθεροποίησης, αβεβαιότητας και απρόβλεπτων κινδύνων για τους λαούς. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, είτε σε συνεργασία, είτε με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις όξυνσης των ανταγωνισμών. Νέοι συσχετισμοί δημιουργούνται για τη διεκδίκηση του ελέγχου ενεργειακών πηγών και δρόμων και περιοχών γεωστρατηγικής σημασίας. Οι λαοί της περιοχής, για μια ακόμα φορά, βρίσκονται αντιμέτωποι με τα σχέδια που τους θέλουν αναλώσιμη πρώτη ύλη για τα συμφέροντα των διεθνικών μονοπωλίων, του κεφαλαίου γενικότερα, των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, και όχι μόνο.

Στη δίνη αυτών των εξελίξεων βρίσκεται και η χώρα μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού μας. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στο μεγάλο «παζάρι», που έχουν στήσει οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για τα ιμπεριαλιστικά επιθετικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή μας, από τις ενεργειακές πηγές έως την προώθηση του σχεδίου της «ευρείας Μέσης Ανατολής» και την επιδίωξη με κάθε μέσο του «ιμπεριαλιστικού εκδημοκρατισμού» της, εντάσσουν και το Κυπριακό και το Αιγαίο στα διαπραγματεύσιμα ανταλλάγματα.

Στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σοβαρό ρόλο παίζει και η άρχουσα τάξη, ελληνική και τουρκική. Μεγάλες μερίδες του κεφαλαίου, με την ενθάρρυνση της Παγκόσμιας Τράπεζας, προσανατολίζονται σε κοινά επιχειρηματικά σχέδια, διεκδικούν νέα μερίδια στις αγορές της περιοχής. Στον κοινό παρονομαστή αυτών των σχεδίων και των επιδιώξεων βρίσκεται η πολιτική κατά των εργαζομένων, Ελλήνων και Τούρκων, της μείωσης των εισοδημάτων τους και της κατάργησης των δικαιωμάτων τους.

Η ελληνική εξωτερική πολιτική, ως έκφραση των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, αλλά και της απόλυτης ένταξής της στους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες του ευρωατλαντισμού, μένει εγκλωβισμένη στις ίδιες τις επιλογές της. Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κινείται σαν εκκρεμές μεταξύ ενός σύγχρονου «μεγαλοϊδεατισμού», με την τάση εξασφάλισης για την αστική τάξη της Ελλάδας αγορών γειτονικών κρατών, και της διαρκούς εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ετσι, μόνο τα τελευταία χρόνια είχαμε τις συμφωνίες του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, όπου αναγνωρίζονται ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Σε κάθε βήμα αυτής της πορείας εμφανίζονται στο προσκήνιο οι ελληνοτουρκικές διαφορές, οι υποχωρήσεις έναντι κυριαρχικών δικαιωμάτων και αντί υποστήριξης από τους «συμμάχους» έχουμε τις αλλεπάλληλες «επιδιαιτητικές» παρεμβάσεις, που είχαν ως στόχο (και τελικό αποτέλεσμα) τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου. Παρ' όλα αυτά και η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να αναζητά την επιδιαιτησία, υπό οποιαδήποτε μορφή, αλλά πάντα υπό την αιγίδα του αμερικανοΝΑΤΟικού και του ευρωενωσιακού παράγοντα.

Κι όμως, υπάρχει δρόμος για να ζήσουν οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά και των υπόλοιπων χωρών της περιοχής, με ειρήνη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία, αλληλεγγύη. Αρκεί να απαλλαγούν από το σφιχταγκάλιασμα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την πολιτική της εκμετάλλευσης και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της αστικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ