Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ»
Βλέπει παντού τρομοκράτες
  • Στη λίστα των «τρομοκρατικών απειλών» για τη χώρα μας κατατάσσει τους αναρχικούς και τις οργανώσεις της «άκρας αριστεράς»
  • Ανοίγει ο δρόμος για νέα γενικευμένη επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο στόχαστρο των υπερεθνικών μηχανισμών καταστολής μπαίνουν ευθέως κόμματα και οργανώσεις που αντιμάχονται την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ευρω-αστυνομία, η «Γιουροπόλ», κατατάσσει στη λίστα των «τρομοκρατικών απειλών» για τη χώρα μας τους αναρχικούς και τις οργανώσεις της «άκρας αριστεράς»(!), ανοίγοντας το δρόμο για μια γενικευμένη επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Κινούμενη στο πλαίσιο του «ορισμού της τρομοκρατίας» της ΕΕ, που στην πραγματικότητα θεωρεί ως τρομοκρατία τους λαϊκούς αγώνες που αμφισβητούν τη σημερινή τάξη πραγμάτων, η «Γιουροπόλ» αρχίζει σιγά σιγά να «χαρτογραφεί» τις «απειλές» και μάλιστα σε κάθε χώρα χωριστά.

Στην ετήσια έκθεσή της για την τρομοκρατία στην ΕΕ (Οκτώβρης 2004 - Οκτώβρης 2005) εντοπίζονται τρεις μορφές τρομοκρατικής δράσης: των αναρχικών - αριστεριστών, των ισλαμιστών και των αυτονομιστών. Το μήνυμα είναι σαφές: Η «τρομοκρατία» απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, έχει πολλές «μορφές» και γι' αυτό απαιτείται «επαγρύπνηση» και λήψη νέων (κατασταλτικών) μέτρων.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τρεις χώρες της ΕΕ στις οποίες εντοπίζονται και σήμερα τρομοκρατικές ενέργειες που προέρχονται από το χώρο των αναρχικών και της άκρας αριστεράς είναι η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία που συνδέεται με ομάδες αναρχικών και της άκρας αριστεράς, η έκθεση της «Γιουροπόλ» αναφέρει χαρακτηριστικό κρούσμα την έκρηξη που είχε γίνει τον Ιούλη του 2005 στην Αθήνα στο υπουργείο Απασχόλησης, την οποία αποδίδει σε Ελληνες αναρχικούς.

Σε ό,τι αφορά στην Ιταλία, επισημαίνει ότι βομβιστικούς στόχους των αναρχικών αποτελούν κυρίως τα τρένα μεγάλης ταχύτητας, οι πυλώνες ηλεκτροδότησης και τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ενώ στην Ισπανία τα θύματα εκρήξεων είναι συνήθως μεσιτικά γραφεία. Η «Γιουροπόλ», αναφέρεται και στη Γερμανία, όπου αναρχικές οργανώσεις έχουν στο ενεργητικό τους 25 τρομοκρατικές δράσεις στο Βερολίνο, με συνήθεις στόχους αυτοκίνητα και δημόσια κτίρια. Τέλος, οι αυτονομιστικές οργανώσεις, όπως η οργάνωση των Βάσκων (ETA) και ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (ΙΡΑ), είναι η δεύτερη μορφή τρομοκρατικής δράσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη «Γιουροπόλ». H έκθεση αναφέρεται, επίσης, στην περιοχή της Γαλικίας στην Ισπανία, καθώς επίσης και στην Κορσική, όπου έχουν σημειωθεί δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων ορισμένες με ανθρώπινα θύματα.

Τρομοκρατία που συνδέεται με ισλαμιστικές οργανώσεις εντοπίζεται κυρίως στη Βρετανία και την Ιταλία. Η «Γιουροπόλ» θεωρεί πολύ πιθανό ένα τρομοκρατικό χτύπημα στην Ιταλία, καθώς εκεί εντοπίζονται εστίες ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων που υποστηρίζονται οικονομικά από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην έκθεσή της, η «ευρωαστυνομία» αναφέρεται στα δύο μεγαλύτερα τρομοκρατικά χτυπήματα που έγιναν ποτέ στην Ευρώπη - στη Μαδρίτη - το Μάρτιο του 2004, με πάνω από 200 νεκρούς και στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2005, με τελικό απολογισμό 56 θύματα. Σύμφωνα με τη «Γιουροπόλ» οι βομβιστές του Λονδίνου ήταν Βρετανοί υπήκοοι, μεταξύ των οποίων οι τρεις κατάγονταν από το Πακιστάν και ο ένας από την Τζαμάικα, ενώ στην Ισπανία δεκάδες ισλαμιστές και υποστηρικτές της «Αλ Κάιντα» έχουν φυλακιστεί.

Επίσης, το Βέλγιο, είναι σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό σημείο αναφοράς για τους ακραίους ισλαμιστές, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος Ευρωπαίος καμικάζι στο Ιράκ, το Νοέμβρη του 2005 ήταν Βέλγος. Επίσης, η Δανία θεωρείται από τη «Γιουροπόλ» κέντρο συγκέντρωσης οικονομικών πόρων και παροχής πλαστών εγγράφων για τις ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η έκθεση αναφέρει, ακόμη, ότι περίπου 5.000 Δανοί, όπως και αρκετοί Σουηδοί, έχουν αλλαξοπιστήσει και έγιναν ακραίοι ισλαμιστές, οι οποίοι περνούν απαρατήρητοι χάρη στην ευρωπαϊκή ταυτότητα και την εμφάνισή τους. Επίσης, η Γιουροπόλ αναφέρει ότι στο Μπέρμινγχαμ της Αγγλίας εντοπίζεται ένα δίκτυο στρατολόγησης νέων μελών ισλαμιστικών οργανώσεων, μέσω του οποίου το καλοκαίρι του 2004 αρκετοί Γάλλοι Μαροκινής καταγωγής μετέβησαν στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ