Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υπεραπλουστεύσεις

Λέτε να ήταν τόσο απλή η λύση του ζητήματος και τόσες δεκαετίες τώρα δεν μπορούσε κανείς να τη βρει; Μιλάμε για όλους όσοι προβάλλουν την παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη και, μάλιστα, λίγο - πολύ, ως πανάκεια. Για παράδειγμα, ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής» έβαζε το δίλημμα «Υπερεξοπλισμοί ή Χάγη» και ο υπέρτιτλος σημείωνε «Δυο γραμμές για την αντιμετώπιση της Τουρκίας». Ανάλογα αντιμετώπιζαν το θέμα και διάφοροι άλλοι αρθρογράφοι, ισχυριζόμενοι ότι, ακολουθώντας η χώρα μας την τακτική παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο δικαστήριο της Χάγης, εξουδετερώνει τον κίνδυνο της επιδιαιτησίας στο Αιγαίο, ακόμη και αυτόν μιας πολεμικής αναμέτρησης.

Δηλαδή, η ενδεχόμενη παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης θα «σβήσει» ως διά μαγείας τους υπάρχοντες και πολύμορφα «διαπλεκόμενους» μεταξύ τους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις, τόσο των εκατέρωθεν του Αιγαίου αρχουσών τάξεων, όσο και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή; Εδώ, ακόμη και αποφάσεις του ΟΗΕ γράφουν στα παλιά τους παπούτσια οι ιμπεριαλιστές, όταν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντά τους.

Ας μην απλουστεύουν τα πράγματα, λοιπόν, κι ας κάνουν κράτει στα ψεύτικα και τεχνητά διλήμματα. Η υπεράσπιση της ειρήνης, πρώτα και κύρια, έχει να κάνει με την αποφασιστική ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και την ουσιαστική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ