Τετάρτη 31 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πορεύτηκαν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό

Από την πορεία ειρήνης την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από την πορεία ειρήνης την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη
Ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στρέφονται κατά λαών, κινημάτων και κρατών, εκατοντάδες φιλειρηνιστές κι αντιιμπεριαλιστές πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή μεγάλη διαδήλωση ειρήνης από το Πάρκο του Φοίνικα στην Καλαμαριά έως το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μαζί τους πορεύτηκε κι ο Γρηγόρης Λαμπράκης, γιος του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη.

«Συνεχίζουμε στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, 43 χρόνια μετά τη δολοφονία του εδώ στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο Πασχάλης Κυπαρίσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμαριάς, στην ομιλία του κατά τη συγκέντρωση στο Φοίνικα. «Σήμερα, 43 χρόνια μετά, είναι ακόμα πιο αναγκαίο να αγωνιστούμε μαζί για την απόκρουση της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών, να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της νέας τάξης», τόνισε. Χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα της συγκέντρωσης ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χ. Οικονομίδης.

Μπροστά στην πορεία, παραστάσεις της ΕΔΥΕΘ με τις μορφές των αγωνιστών Γρηγόρη Λαμπράκη και Νίκου Νικηφορίδη. Ακολουθούν τα πανό της με συνθήματα που σηματοδοτούν το περιεχόμενο του αγώνα: «Για την ειρήνη και τη ζωή, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό», «ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ στα βήματα του Λαμπράκη ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ». Πιο πίσω τα πανό των Επιτροπών Ειρήνης από την Καλαμαριά, το Ε' Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης, την Τούμπα, τους Αμπελόκηπους, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με τον αντιιμπεριαλιστικό του προσανατολισμό.

Οι φιλειρηνιστές διασχίζουν την οδό Εθνικής Αντίστασης, τη Β. Ολγας, τη Β. Γεωργίου, την Τσιμισκή έως το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην οδό Βενιζέλου. Στη διαδρομή κάνουν μία στάση στο Γ' Σώμα Στρατού, όπου η Στέλλα Καινουργιάκη από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, δηλώνει ότι η νεολαία έχει τους δικούς της λόγους να πολεμήσει τον ιμπεριαλισμό στο πλευρό του αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Στο αμερικανικό προξενείο σταματούν για δεύτερη φορά. Βροντοφωνάζουν αδιάκοπα: «Αυτοί σκότωσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη. Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Γιάνκις GO HOME». Πλησιάζουν το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη δίνοντας όρκο να διώξουν τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ. Στο μνημείο χαιρετισμό απευθύνει ο γιος του Λαμπράκη, Γρηγόρης, που τιμάει με την παρουσία του την πορεία ειρήνης στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια.

Το ψήφισμα της ΕΔΥΕΘ διάβασε η Μαρία Χουρμουζιάδου. Τραγουδήθηκε το τραγούδι της Ειρήνης και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης κι όλων των αγωνιστών, που έπεσαν στον τίμιο αγώνα. Στεφάνια κατέθεσαν η ΕΔΥΕΘ, οι Επιτροπές Ειρήνης 5ου Διαμερίσματος, Καλαμαριάς, Νεάπολης, Τούμπας, ΠΕΑΕΑ, Συκεών κι ο Δήμος Αγίου Παύλου.

Σε Κοζάνη - Κομοτηνή

Αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική διαδήλωση πραγματοποίησαν την Κυριακή 28 Μάη στην Κοζάνη οι μαχητές της ειρήνης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης. Εκαναν πορεία από το μνημείο Εθνικής Αντίστασης έως την κεντρική πλατεία. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης, Ηρακλής Κουρκουμέλης. Ενώ το Σάββατο 27 Μάη στην Κομοτηνή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κομοτηνής πραγματοποίησαν αντιιμπεριαλιστική, φιλειρηνική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί μίλησε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Ιωάννης Ντουνιαδάκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ