Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Βαθαίνουν ΟΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ στον καπιταλισμό

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της ετήσιας παγκόσμιας Εκθεσης του ΟΗΕ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, από τα οποία αναδεικνύεται η τραγική όξυνση των ανισοτήτων και αντιθέσεων μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που συντελείται στα πλαίσια της «παγκοσμιοποίησης».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Η συνολική περιουσία των 200 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο άγγιξε το περασμένο έτος τα 360 τρισεκατομμύρια δραχμές, την ίδια στιγμή που το συνολικό εισόδημα 582 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις 43 λιγότερο αναπτυσσόμενες χώρες ήταν περίπου 52,5 τρισεκατομμύρια δραχμές. Περισσότερα από 30.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα ή ασθένειες, 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν στους δρόμους, 50 εκατομμύρια άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τη δεκαετία του '90 λόγω πολεμικών συρράξεων.

Στην παγκόσμια κατάταξη ανάπτυξης, στην πρώτη τριάδα βρίσκονται ο Καναδάς, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση. Η τελευταία εικοσάδα συμπληρώνεται αποκλειστικά από αφρικανικές χώρες. Οι ΗΠΑ παρότι δεύτερες στην κατάταξη των πλουσίων είναι και η χώρα με τη μεγαλύτερη φτώχεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ