Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Λαϊκή πάλη ενάντια στην εμπορευματοποίηση και την κερδοσκοπία

Η ανάγκη να αναπτυχθεί ένα Μέτωπο αντίστασης και πάλης ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που θίγουν βασικά κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, προωθούν την καταστροφή ελεύθερων χώρων και μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υπηρεσιών, αναδείχτηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες το ΚΚΕ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» με θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004: Η λαϊκή πάλη εμπόδιο στην παράδοση του αθλητισμού στους εμπόρους, και της πόλης στην κερδοσκοπία».

Η πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από φορείς, εργατικά σωματεία, περιβαλλοντικούς συλλόγους, εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, αθλητές, εκπροσώπους κομμάτων και πολλούς άλλους που γέμισαν την αίθουσα και συμμετείχαν στη συζήτηση άκουσαν τις θέσεις του ΚΚΕ και ανέπτυξαν το δικό τους προβληματισμό απέναντι στις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν η καταγραφή της αγωνίας για τις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις, αλλά και οι δυνατότητες για την ανάπτυξη μαζικών λαϊκών αγώνων που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις επιπτώσεις. Αναδείχτηκε επίσης η πρόταση για τη συγκρότηση ενός μετώπου κατά των συνεπειών, αλλά και όλων των αντιλαϊκών μέτρων και επιπτώσεων που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βασικός εισηγητής της ημερίδας ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος για το θέμα και περιέγραψε τις αρνητικές επιπτώσεις από την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης. (Ρεπορτάζ από την εισήγηση δημοσιεύεται παρακάτω).

Για τον αθλητισμό

Η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να μετατραπεί ο αθλητισμός σε εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών. «Αυτή λίγο έως πολύ είναι η ιδεολογία που προωθεί η ΔΟΕ στον αθλητισμό, αυτή είναι και η κυβερνητική βούληση», συμπλήρωσε και επισήμανε: «Μπορούμε όλοι όσοι αναγνωρίζουμε το σοβαρό κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού, να κάνουμε μια κίνηση να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Υπάρχουν περιθώρια δράσης για αναστροφή της κατάστασης και είναι ευθύνη όλων μας να τις αξιοποιήσουμε».

Για το περιβάλλον

Ο Μπ. Ζιώγας πολιτικός μηχανικός - υγιεινολόγος αναφέρθηκε στην εκτεταμένη περιβαλλοντική καταστροφή από την κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (Σχοινιάς, Ελληνικό, Αγιος Κοσμάς, άλσος Βεΐκου, Φαληρικό Δέλτα κλπ.). «Η μόνη λογική που μπορεί να ασπαστεί το μαζικό κίνημα, είναι η εναντίωση σε κάθε απόπειρα παραπέρα υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής μας στην πόλη, ενάντια στη νέα Μεγάλη Ιδέα».

Για την «ασφάλεια»

Στο θέμα της ασφάλειας αναφέρθηκε ο Γιάννης Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Στον τομέα της λεγόμενης ασφάλειας των αγώνων και με πρόσχημα την κατοχύρωσή της επιδιώκουν να προωθήσουν αντιδραστικές αλλαγές που θα θίξουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού», τόνισε και συμπλήρωσε πως είναι πλέον φανερές οι κυβερνητικές προθέσεις και οι διαθέσεις των ιμπεριαλιστών που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα αυταρχικό - αστυνομικό κράτος ενάντια στον εχθρό - λαό».

Για τα οικονομικά

Τα οικονομικά των Αγώνων ανέλυσε ο Γιώργος Μαγγανάς, οικονομολόγος. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα κοστίσουν πάνω από 2 τρισ. δρχ. με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς. Από το ποσό αυτό η ΔΟΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα καλύψουν από 25% περίπου, το υπόλοιπο ποσό και τις αναμενόμενες υπερβάσεις θα καλύψει το Δημόσιο δηλαδή ο ελληνικός λαός με χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για την ικανοποίηση σημαντικών αναγκών του μεταξύ αυτών και για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού».

ΟΕΚ και Ολυμπιακό Χωριό

Για το Ολυμπιακό Χωριό και τον ΟΕΚ μίλησε ο Αντώνης Αντύπας μέλος του ΔΣ του ΟΕΚ. «Είναι άγνωστο το συνολικό κόστος κατασκευής του έργου με αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα να μη γνωρίζουμε πόσο θα στοιχίσει. Το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν ήταν διατεθειμένο να αναλάβει την κατασκευή του έργου με αυτοχρηματοδότηση, μιας και δε θα είχε άμεσα κέρδη. Γι' αυτό ανατέθηκε στον ΟΕΚ».

Για το Ρυθμιστικό Σχέδιο

Ο Κυριάκος Καρύδης, αρχιτέκτονας, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πράξεις της κυβέρνησης με τις οποίες έχουν ανατραπεί βασικοί στόχοι και επιλογές του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. «Αντί λοιπόν, σημείωσε, να ενταχθούν τα έργα στις υπάρχουσες επιλογές χωροταξικής οργάνωσης της Αθήνας, η χωροταξική οργάνωση και διάρθρωση της πόλης υποτάσσεται στις απαιτήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων και όχι στις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της».

Εκπρόσωποι κομμάτων

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Η Φ. Πάλλη - Πετραλιά, εκ μέρους της ΝΔ, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον από τα σχέδια της κυβέρνησης και στην ανάγκη για διαφάνεια. Ο Μ. Κολιμπάδης, αναπληρωτής γραμματέας του Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα του οι Αγώνες να συντελέσουν στην προβολή της χώρας, ενώ ο Β. Γεωργιάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΔΗΚΚΙ, μίλησε για την ανάγκη να διοργανωθεί «Ολυμπιάδα - πολιτιστικό γεγονός».

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους της «Αθήνα 2004» ο γενικός διευθυντής Αθλημάτων Μ. Ασημακόπουλος.

(Η κεντρική εισήγηση, όπως και η παρουσίαση των άλλων εισηγήσεων και των αρκετών και σημαντικών παρεμβάσεων που έγιναν, αλλά και τα συμπεράσματα από την ημερίδα, θα δημοσιευτούν στο μεθαυριανό «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» και σε επόμενα φύλλα).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org