Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000 - αριθ. φύλλου: 7710

ΚΡΑΥΓΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ
«Σας παρακαλούμε, σας ικετεύουμε»!

Εκατόν εφτά λέξεις χρειάστηκαν όλες κι όλες οι απόμαχοι εργάτες της Αίγινας, για να προβάλουν μ' αυτές, την πραγματική εικόνα της κοινωνικοασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη. Εκατόν εφτά λέξεις και με τα ρήματα «παρακαλούμε», «ικετεύουμε» να συγκλονίζουν, καθώς δεν προέρχονται από επαίτες, αλλά εργάτες, που με τα χέρια τους έχτισαν παλάτια γι' άλλους. Παραθέτουμε, εδώ, στην πρώτη σελίδα, ολόκληρη την επιστολή τους προς το «Ριζοσπάστη». Είναι από μόνη της, ένα πλήρες, αποκαλυπτικό, πρώτης γραμμής ρεπορτάζ. Μια πραγματική κραυγή αγωνίας.

«Εμείς, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Αίγινας, σας παρακαλούμε και σας ικετεύουμε να ασκήσετε όλες τις δυνάμεις σας για τη μεγάλη αδιαφορία της κυβέρνησης.

Η Αίγινα κατοικείται από 15.000 μόνιμους κατοίκους και το καλοκαίρι υπερβαίνουν τις 30.000. Προσπαθούν με ένα γιατρό καρδιολόγο να μας γράψει φάρμακα για παθολογικές, ορθοπεδικές παθήσεις και για όλες τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΙΚΑ. Βρισκόμαστε σε απελπιστική κατάσταση, περιμένοντας τη σειρά μας πάνω από 6 ώρες για ένα φάρμακο. Το νοσοκομείο της Αίγινας παρέλαβε έναν τελευταίου τύπου υπέρηχο για όλες τις αρρώστιες. Εξετάζει, όμως, όλα τα Ταμεία, εκτός από το ταμείο του ΙΚΑ.

Σας παρακαλούμε και σας ικετεύουμε βοηθήστε μας».


ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Νέο ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΟ δικαιωμάτων

Τη δική της συμβολή στα γαλλογερμανικά σχέδια, περί ομοσπονδιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη θεσμοθέτηση των «ενισχυμένων συνεργασιών», έσπευσε να δώσει χτες η ελληνική κυβέρνηση, παραχωρώντας και νέα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στις Βρυξέλλες και ελπίζοντας στη... μεγαθυμία των εταίρων, για να συμπεριλάβουν και την Ελλάδα στην «πρώτη ταχύτητα». Σύμφωνα, με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο αντιμετώπισε θετικά τις σχετικές προτάσεις και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας κεντρικών οργάνων, με θεσμικά κατοχυρωμένους ρόλους στην ΕΕ. Αποφάσισε, επίσης, να αποδεχτεί την πρόταση κατάργησης του «βέτο» στα θέματα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, όπως και σ' αυτά της εσωτερικής ασφάλειας και της Δικαιοσύνης, ενώ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες γεννά η ανακίνηση θέματος αναθεώρησης της Συνθήκης της Λοζάνης, χωρίς να δοθούν ουσιαστικές διευκρινίσεις.

Δεν παρέλειψε, βέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να επαναλάβει πολλές φορές, ότι οι αποφάσεις αυτές θα αποβούν ωφέλιμες για την παραπέρα πορεία της χώρας. Εκτίμηση, όμως, που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διαπίστωση του ίδιου, πως απαιτείται η συνέχιση και η παραπέρα ένταση όλων των μέχρι σήμερα προσπαθειών, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις η χώρα τη συμμετοχή της στον όποιο «σκληρό πυρήνα» της ΟΝΕ. Γεγονός, που προδιαγράφει και την ένταση των αντιλαϊκών πολιτικών, που θα ακολουθήσουν, όπως και το ποιους πραγματικά ωφελούν οι πολιτικές και οι στόχοι της κυβέρνησης.


ΣΕΛ.  6   -   7


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ομηροι των μεγαλοεταιριών οι επιβάτες

Την πολιτική της κυβέρνησης και την προσπάθεια των τριών μεγάλων εταιριών της ακτοπλοΐας να επικρατήσουν στο μεταξύ τους ανταγωνισμό, πληρώνουν ναυτεργάτες και επιβατικό κοινό. Με πρόσχημα το ωράριο εργασίας στα ταχύπλοα, που οι εφοπλιστές θέλουν να κυμαίνεται στις 16 - 18 ώρες, μειώνονται δρομολόγια και ασκούνται πιέσεις για πρόωρη άρση του καμποτάζ


ΣΕΛ.  12   -   13
ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση

Την εργοδοτική ασυδοσία και την κυβέρνηση που τη στηρίζει, καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα κρούσματα αυταρχισμού, απειλών και βίας, από εργοδότες σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους


ΣΕΛ.  12   -   13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Καυγάς για το ... πάπλωμα

Μετά από κυβερνητική παρέμβαση, η ΚΕΔΚΕ ανέβαλε ημερίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΕΝΑΕ διαμαρτύρεται, καθώς «ψαλιδίζεται» η εξουσία των νομαρχών, αλλά επί της ουσίας συμφωνεί, τόσο με την κυβέρνηση, όσο και με την ΚΕΔΚΕ για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως φορομπήχτη


ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ