Κοινή πρόταση ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της ΕΕ κατατέθηκε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
Α. Σκυλλάκος: Τα δύο κόμματα κουβαλάνε νερό στον μύλο των ισχυρών χωρών της Ε.Ε.
Πλήρως ταυτισμένη με τις επιλογές των ισχυρών και κυρίαρχων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η κυβέρνηση και στο θέμα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ενώ και τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) συναινούν στην εκχώρηση ακόμα περισσότερων δικαιωμάτων της χώρας μας στα όργανα της ΕΕ.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν ξεκάθαρα από τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην οποία συζητήθηκε σχέδιο απόφασης για τη Διακυβερνητική, το οποίο συνέταξαν οι ευρωβουλευτές Π. Αυγερινός του ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Δημητρακόπουλος της ΝΔ. Με το σχέδιο αυτό φάνηκε ανάγλυφα η πλήρης ταύτιση των δύο κομμάτων και στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συμφωνία τους με τις κυρίαρχες επιλογές της ΕΕ.
Στο σχέδιο, αναφερόμενο στα θέματα που θα συζητηθούν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο τέλος του χρόνου, ασχολείται με τα ζητήματα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κατανομής των ψήφων στο Συμβούλιο και στην επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία.
Συγκεκριμένα για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) προτείνει τη συμμετοχή όλων των κρατών στη σύνθεσή της και απορρίπτει κάθε σκέψη για διάκριση σε Επιτρόπους με ή χωρίς χαρτοφυλάκιο.
Για την κατανομή των ψήφων στο Συμβούλιο αναφέρει ότι οποιαδήποτε νέα κατανομή δε θα πρέπει να ανατρέψει βασικές διαθεσμικές και διακρατικές ισορροπίες. Προτείνει δε, σε μια διευρυμένη Ευρώπη την καθιέρωση ενός συστήματος λήψης απόφασης με ειδική πλειοψηφία που θα απαιτούσε το 60% των κρατών - μελών και το 60% του συνολικού πληθυσμού της Ενωσης.
Οσον αφορά την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία, θεωρεί αναγκαίο να εξακολουθήσει η αρχή της ομοφωνίας "στα συνταγματικής φύσεως θέματα της Ενωσης, ιδίως σε εκείνα που συνεπάγονται την κυρωτική παρέμβαση των κρατών - μελών, την ένταξη νέων κρατών στην Ενωση και στα θέματα διακυβερνητικού χαρακτήρα". Εκτιμά ότι εφόσον διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της ειδικής πλειοψηφίας, οι σχετικοί τομείς δράσης πρέπει να υπόκεινται στη διαδικασία της συναπόφασης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το δικομματικό σχέδιο τάσσεται ουσιαστικά και υπέρ της αρχής της "ενισχυμένης συνεργασίας" (Ευρώπη δύο ταχυτήτων), τονίζοντας ότι κάθε ενισχυμένη συνεργασία πρέπει να είναι ανοιχτή στις χώρες που θέλουν και μπορούν να συμμετάσχουν. Εκτιμάει μάλιστα ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην ΟΝΕ εκ των πραγμάτων αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η μελλοντική πολιτική ένωση της ΕΕ. Επίσης, τάσσεται υπέρ και της κοινής πολιτικής άμυνας, τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να χαραχτεί "με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν τα εθνικά συμφέροντα κάθε κράτους και θα κατοχυρώνει τα εξωτερικά σύνορα των κρατών ως σύνορα της ΕΕ.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική καθηγητής Π. Ιωακειμίδης, αναφερόμενος στα θέμα της ειδικής πλειοψηφίας είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 73 περιπτώσεις, όπου απαιτείται ομοφωνία για τη λήψη απόφασης και ήδη συζητείται ποιες από αυτές θα αλλάξουν και θα μεταταγούν στην ειδική πλειοψηφία.
"Η ΕΕ είναι ένας μηχανισμός για τη μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου, όπου τα σπασμένα τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ οι μικρές χώρες χάνουν συνεχώς έδαφος". Με την επισήμανση αυτή άρχισε την τοποθέτησή του στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι το κόμμα είναι αντίθετο με την παραπέρα παραχώρηση δικαιωμάτων.
Τα δύο μεγάλα κόμματα, είπε, όχι μόνο συμφωνούν πλήρως, καταθέτοντας και κοινές προτάσεις, αλλά προχωράνε ακόμα περισσότερο, ζητώντας να ανοίξει η συζήτηση και για την ενισχυμένη συνεργασία και για την κοινή εξωτερική πολιτική ακολουθώντας έτσι τα όσα σχεδιάζει η σκληρός πυρήνας της ΕΕ.Για την επέκταση της ειδικής πλειοψηφίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε τι θα κερδίσει η χώρα, εάν οι αποφάσεις παίρνονται με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία. Ανέφερε δε το παράδειγμα του αγροτικού τομέα της χώρας μας, ο οποίος καταστρέφεται και σχετικές αποφάσεις παίρνονται με ειδική πλειοψηφία. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις συμφωνεί για τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία.
Οσον αφορά την ενισχυμένη συνεργασία υπενθύμισε ότι παλιότερα το ΠΑΣΟΚ (αλλά και κάποιοι στη ΝΔ) ήσαν αντίθετοι και μιλούσαν για "Ευρώπη δύο ταχυτήτων". Σήμερα, τόνισε, συμφωνούν με την ενισχυμένη συνεργασία και για να χρυσώσουν το χάπι ισχυρίζονται ότι και η χώρα μας θα ανήκει στην "πρώτη ταχύτητα" κουβαλώντας έτσι νερό στον μύλο των ισχυρότερων χωρών.
Τέλος, σχολιάζοντας τη συμφωνία των δύο κομμάτων και με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας τόνισε ότι δεν έχουν βγάλει κανένα συμπέρασμα από τη βάρβαρη επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και υπενθύμισε ότι έχουμε μπροστά μας και το Κυπριακό, στο οποίο προωθείται λύση έξω από τα πλαίσια του ΟΗΕ. Η κοινή εξωτερική πολιτική δεν είναι τίποτα άλλο παρά η παροχή της δυνατότητας στους ισχυρούς να επεμβαίνουν όπου θέλουν. Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να μην υπάρξει μείωση των ευρωβουλευτών γιατί έτσι θα χτυπηθούν κυρίως τα μικρότερα κόμματα.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής θα επαναληφθεί τον Ιούλιο, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο της Εκθεσης που θα υποβληθεί στη Βουλή προς συζήτηση το προσεχές φθινόπωρο.