Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σφίγγει» το εμπάργκο στους Γιουγκοσλάβους πολίτες!

Λίστα με χίλια ονόματα Γιουγκοσλάβων πολιτών έχουν πάρει όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, με εντολή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για να μην έχουν δοσοληψίες μαζί τους!

Συνεχίζουν και εντείνουν με κάθε τρόπο το απάνθρωπο εμπάργκο εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Με πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, και συγκεκριμένα στις 22 Μάη του 2000, απαγορεύει, με ονομαστική λίστα που έχει καταρτίσει, την είσοδο περίπου 1.000 στελεχών, πολιτικών και παραγόντων της Γιουγκοσλαβίας, στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου ήρθε να τροποποιήσει παλιότερη που είχε υιοθετήσει στις 10 Μάη του 1999 και να επιβάλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ουσιαστικά ήρθε να εμπλουτίσει την παλιότερη λίστα των φυσικών προσώπων.

Μάλιστα, για να... επιτύχουν καλύτερα το σκοπό τους, τις συγκεκριμένες ονομαστικές λίστες τις απέστειλαν - όπως και τότε έτσι και τώρα - και στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου οι αναγραφόμενοι σ' αυτές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν οικονομικές συναλλαγές. Τη συγκεκριμένη λίστα, η Τράπεζα της Ελλάδας την κοινοποίησε σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας στις 7 Ιούνη του 2000. Ετσι η ελληνική κυβέρνηση, με τα δικής της επιλογής στελέχη, που καθοδηγούν την Τράπεζα της Ελλάδας και όλα τα κρατικά, τουλάχιστον, πιστωτικά ιδρύματα, εμφανίζεται κάτι παραπάνω από ένθερμος υποστηρικτής της επέκτασης της «μαύρης λίστας» των πολιτών της Γιουγκοσλαβίας που επέβαλε το ΝΑΤΟ, κουρελιάζοντας κυριολεχτικά τα όποια επιχειρήματα ψελλίζουν ακόμα οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες για συμπαράσταση στη δοκιμαζόμενη φίλη χώρα και άλλα παρόμοια. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι στις συγκεκριμένες καταστάσεις υπάρχει το πλήρες ονοματεπώνυμο του... «κατηγορούμενου», η ημερομηνία γέννησής του και ο αριθμός διαβατηρίου του.

Ανάμεσα στα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα είναι αυτό του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά και όλων των μελών της οικογένειάς του, υπουργών, βουλευτών, διευθυντών οργανισμών και υπηρεσιών, στρατιωτικών, συντακτών εφημερίδων καθώς και πολλών άλλων ατόμων. Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι στην προηγούμενη λίστα υπήρχαν μόνο 21 ονόματα στελεχών της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας καθώς και 20 πολιτών.

Την ίδια ακριβώς πολιτική πρακτική η ελληνική κυβέρνηση είχε ακολουθήσει και πριν από μερικούς μήνες. Τότε οι υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, προφανώς με εντολή του Γ. Παπανδρέου, είχαν στείλει πάραυτα τις κατάπτυστες αυτές λίστες στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούσαν λογαριασμούς σε τράπεζες της χώρας τα άτομα που αναγράφονται σ' αυτές. Στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τότε η κυβέρνηση Σημίτη καλούσε την Τράπεζα της Ελλάδας και εκείνη με τη σειρά της τις εμπορικές τράπεζες της χώρας να καταγράψουν (ή και να μπλοκάρουν) τις κινήσεις καταθέσεων και άλλων κεφαλαίων που υπήρχαν σε ελληνικές τράπεζες. Σήμερα επανέρχεται ακόμα πιο... ΝΑΤΟικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ