Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Βλέπει» σύντομα λύση για τις ταυτότητες

Δεν πιστεύει ότι ωριμάζει το θέμα του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας

«Γρήγορη λύση» στη διαμάχη για τις ταυτότητες επειδή «δεν ωφελεί την πατρίδα», προέβλεψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκε, έμμεσα πλην σαφώς, αντίθετος με το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Ο Κ. Στεφανόπουλος σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τη Ρωσία, απαντώντας σε ερώτηση για το τι συζητήσανε εκείνη τη νύχτα που επισκέφθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, απάντησε: «Συζητήσαμε για όλα». Σε ερώτηση αν βλέπει λύσεις και στο θέμα της έντασης κατά της Εκκλησίας, ανάφερε: «Δε γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι γρήγορα θα πρέπει να δοθεί λύση, γιατί πιστεύω στον πατριωτισμό όλων των πλευρών. Δεν ωφελεί την πατρίδα. Ταλαιπωρεί τον τόπο, δε θεωρώ σοβαρό το θέμα των ταυτοτήτων». Δε μιλώ για νίκη ή για ήττα, πρόσθεσε ο πρόεδρος, αλλά για προσέγγιση των δύο πλευρών, ώστε να παύσει να ταλαιπωρεί τον τόπο αυτό το πρόβλημα και να μη χωρίζεται ο ελληνικός λαός και να δημιουργείται ένα τέτοιο θέμα. Αναφερόμενος στη θέση της Εκκλησίας ο Πρόεδρος είπε ότι «αν καλώς αντελήφθη τη θέση του κ. Χριστόδουλου, το θέμα των ταυτοτήτων δεν το θεωρεί σοβαρό η Εκκλησία, αλλά φοβάται μήπως εξ αυτού προκύψουν άλλα θέματα στο μέλλον». Σε ερώτηση αν συμμερίζεται τους φόβους αυτούς της Εκκλησίας, για τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης, ο Κ. Στεφανόπουλος απάντησε ότι δε συμμερίζεται τίποτε, αλλά ότι η άποψη αυτή είναι θέμα συζήτησης σε διάλογο και συνέχισε: «Εφόσον οι ταυτότητες από κυβερνητικής πλευράς είναι τελειωμένο θέμα και από εκκλησιαστικής δεν είναι αυτό που τόσο ανησυχεί, να γίνει διάλογος». Ερωτηθείς αν η συλλογή των υπογραφών τού δημιουργεί πρόβλημα, απάντησε: «Σε μένα κανένα. Ελπίζω να αποφευχθούν όλα αυτά και να επανέλθει η αρμονία μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας και η ηρεμία στον τόπο. Ανέκυψε ένα πρόβλημα που δεν έπρεπε να λάβει κατά τη γνώμη μου τέτοια έκταση».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ωριμάσει το θέμα του χωρισμού Εκκλησίας - Κράτους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «Δεν έχω την άποψη ότι ωριμάζει το θέμα». Για το θέμα των φημών για την ασθένειά του απάντησε ως εξής: «Αν πάψετε να ασχολείσθε, θα σταματήσουν και οι φήμες». Σε ερώτηση για το γεγονός ότι πάλι βγήκε πρώτος μεταξύ των δημοφιλεστέρων Ελλήνων, απάντησε «αυτό με κολακεύει εξαιρετικά». Ισως, πρόσθεσε, η δημοτικότητα του προέδρου να εξηγείται και από το ότι είναι ανεύθυνος (άρχων). Σε ερώτηση για το ότι στελέχη της Εκκλησίας θέλουν να αποβληθεί ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης από τις εκκλησιαστικές τελετές, ο Κ. Στεφανόπουλος απάντησε: «δεν πιστεύω να πάρει τέτοια απόφαση η Εκκλησία». Για το αν του ζητήθηκε από την Εκκλησία να παραιτηθεί, τόνισε ότι «ποτέ δεν ελέγχθη αυτό. Είχε μια πρόταση ο Ανθιμος, αλλά δεν ετέθη καν για συζήτηση». Τέλος, σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με το Ρώσο πρόεδρο, Β. Πούτιν, απάντησε: «μου είπε ότι θα προωθήσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Δεν ήταν ενήμερος. Είναι καινούριος Πρόεδρος». Είπε επίσης ότι έκανε πρόταση στον Β. Πούτιν να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org