Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καπιταλισμός και νεολαία

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι σήμερα η επιστημονική και τεχνική πρόοδος, γενικότερα η κοινωνική ανάπτυξη, θα έπρεπε να ανοίγει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές για το μέλλον της νεολαίας. Η ζωή των νέων έπρεπε, και μπορούσε, να είναι διαφορετική. Μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί ουσιαστικά. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Είναι σκληρή. Η θέση της νεολαίας μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Πολλά τα δικαιώματα που στερούν από τους νέους. Αλλες τόσες οι κατακτήσεις που προσπαθούν να τους αφαιρέσουν.

- Πρώτα απ' όλα ο καπιταλισμός αρνείται το σημαντικότερο, το θεμελιώδες δικαίωμα της νεολαίας: Το δικαίωμα στην εργασία.

Στα ύψη, λοιπόν, η ανεργία. Αγγίζει την κάθε ελληνική οικογένεια. Πλήττει όλα τα τμήματα της νεολαίας. Ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα είναι στις μικρότερες ηλικίες. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας - αναφέρονται στο Δ` τρίμηνο του 1999- «μιλάνε» από μόνα τους! Ο ένας στους τρεις νέους παραμένει άνεργος, ποσοστό 31,8%. Πιο συγκεκριμένα στους νέους ηλικίας 15-19 χρόνων υπάρχουν 48.000 άνεργοι, ποσοστό 41%, στους νέους ηλικίας 20-24 χρόνων υπάρχουν 130.000 άνεργοι, ποσοστό 29% και στους νέους 25-29 χρόνων οι άνεργοι ανέρχονται στις 106.000, ποσοστό 18%.

- Στο στόχαστρο της άρχουσας τάξης βρίσκονται και όσοι από τους «τυχερούς» νέους εργάζονται. Βλέπουμε έτσι καθημερινά να επιδεινώνεται η οικονομική κατάστασή τους. Συνεχίζει να παραμένει άθικτο το καθεστώς της άνισης αμοιβής. Εντείνεται η υπερεκμετάλλευσή τους, τείνει να γίνει μόνιμο καθεστώς η μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο και το χειρότερο είναι ότι η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί και οι απολύσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο!

- Η λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση εντείνει τους ταξικούς φραγμούς. Αποτέλεσμα; Η μείωση των παιδιών που προέρχονται από την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά ανάμεσα στους εισαγόμενους στα πανεπιστήμια. Κι ακόμα; Μεγαλώνει όλο και πιο πολύ η αναντιστοιχία των σπουδών με τις πραγματικές παραγωγικές ανάγκες, που σημαίνει: μεγαλύτερη υποβάθμιση, περισσότερες δυσκολίες για δουλιά, πιο δύσκολες συνθήκες ζωής.

- Καμία πλευρά, κανένας τομέας της ζωής, ουδεμία δραστηριότητα της νεολαίας δε μένει ανεπηρέαστη από τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων. Εντείνονται, κατά συνέπεια, τα προβλήματα και τα αδιέξοδα, σε σχέση με την αξιοπιστία του ελεύθερου χρόνου της νεολαίας, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, τον τρόπο ζωής και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Εύστοχα, η πρόσφατη απόφαση της 18ης Συνόδου του ΚΣ της ΚΝΕ υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων: «Η Νεολαία σήμερα είναι αντιμέτωπη με την υλοποίηση της πολιτικής της ΟΝΕ και του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση εφαρμόζει σημαντικές αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Η άρχουσα τάξη, αξιοποιώντας το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών θα επιχειρήσει την πλήρη εφαρμογή της πολιτικής της, σε συνδυασμό με την ένταση της επίθεσης στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας. Ταυτόχρονα, δυναμώνουν οι πολύμορφοι μηχανισμοί καταστολής - χειραγώγησης, ενσωμάτωσης».

Η αστική τάξη και τα Κόμματα που την εκπροσωπούν φοβούνται τη νεολαία και τις προοδευτικές της τάσεις. Γι' αυτό, εκμεταλλεύονται το ότι η νεολαία δεν είναι πλήρως κατασταλαγμένη ταξικά και προσπαθούν να την ενσωματώσουν στο σύστημα, κρύβοντας απ' αυτή το πραγματικό τους πρόσωπο, τους πραγματικούς σκοπούς τους. Προσπαθούν να την ξεγελάσουν, να κρύψουν την αντιδραστική, σκοταδιστική, πισωδρομική ουσία των ιδεών και της πολιτικής τους. Προσπαθούν να την κερδίσουν, να την αδρανοποιήσουν ή να την καθυποτάξουν κι αν δεν τα καταφέρουν της προσφέρουν απλόχερα κάθε λογής από τεχνητούς «παραδείσους». Προσπαθούν να αντικαταστήσουν τη σκληρή πραγματικότητα με μια εικονική.

Γίνεται ολοφάνερο, πλέον, ότι η πάλη για την προσέλκυση της νεολαίας είναι ένα ακόμα κεφάλαιο της ταξικής πάλης στην αστική κοινωνία, αποτελεί την απαραίτητη βάση για να εκτιμήσει κανείς τις δυνατότητες που υπάρχουν να τραβηχτεί η νεολαία προς την πρόοδο, ή προς την αντίδραση. Η νεολαία αποτελεί μια ειδική κοινωνική κατηγορία. Τι σημαίνει αυτό; Οτι έχει ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Το κυριότερο απ' αυτά; Οτι στο σύνολό της δεν είναι κοινωνικά κατασταλαγμένη. Κι αυτό γιατί βρίσκεται στην πορεία, για ν' αποκτήσει μια συγκεκριμένη θέση στην παραγωγή. Η ρευστότητα της κοινωνικοοικονομικής θέσης της νεολαίας, μαζί με τα ιδιαίτερα ψυχολογικά - βιολογικά χαρακτηριστικά της, την κάνει ιδιαίτερα δεκτική σε επιδράσεις. Η συνείδησή της δεν είναι ακόμα οριστικά διαμορφωμένη. Εχει έφεση για το καινούριο, ενθουσιάζεται πιο εύκολα, ενδιαφέρεται για την ειρήνη και για το μέλλον του κόσμου γενικότερα.

Ο ίδιος ο ΛΕΝΙΝ τόνιζε τις δυνατότητες που υπάρχουν να κερδηθούν οι μάζες της νεολαίας με το μέρος των κομμουνιστών:

«Είμαστε το Κόμμα του μέλλοντος και το μέλλον ανήκει στη νεολαία. Είμαστε το κίνημα των καινοτόμων και η νεολαία δείχνει πάντοτε ενθουσιασμό να ακολουθεί τους καινοτόμους. Είμαστε το Κόμμα που παλεύει με αυταπάρνηση κατά της παλιάς σήψης και η νεολαία πρώτη θα ορμήσει σ' αυτή την πάλη».

Στις σημερινές συνθήκες σίγουρα ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας, ο αγώνας κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων μπορεί να φλογίζει τη νεολαία. Σήμερα οι νέοι μπορούν και πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή, κόντρα σ' όλους όσους συντρίμμια κάνουν τα όνειρά τους.

Σωστά το ΚΚΕ τονίζει στην Πολιτική Απόφαση του 15ου Συνεδρίου : «Το νεολαιίστικο κίνημα μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη στο μέτωπο των αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δημοκρατικών δυνάμεων, πηγή ανανέωσης και ενδυνάμωσης των γραμμών του.

Ηνεολαία, από τη φύση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα στην απασχόληση, τη μόρφωση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, από τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες της έχει κάθε λόγο να συντονίσει τις προσπάθειες και τους αγώνες της με την εργατική τάξη και το κίνημά της, να συντονίσει τα βήματά της με τους αγώνες των άλλων καταπιεζομένων και εκμεταλλευόμενων λαϊκών στρωμάτων».

Στην καθημερινή μας δράση δεν πρέπει ούτε μια στιγμή να μας διαφεύγει ότι η δουλιά μας στη νεολαία είναι καθοριστικής σημασίας. Ούτε στιγμή να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον ανήκει σ' αυτόν που έχει μαζί του τη νεολαία. Πρέπει ολόκληρη η δουλιά του Κόμματός μας να διαποτιστεί ακόμη πιο αποφασιστικά από το πρακτικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα των νέων ανθρώπων και την οργάνωση των αγώνων τους. Πρέπει πρώτα απ' όλα να βρεθούμε κοντά στους νέους εργάτες, τους νέους αγρότες, στους άνεργους, στους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους νέους επιστήμονες, σε κάθε νέα και νέο, ιδιαίτερα από τα λαϊκά στρώματα.

Πιο συστηματικά, με περισσότερη μεθοδικότητα, με σωστές ιεραρχήσεις να διευρύνουμε τα κανάλια επικοινωνίας με τη νεολαία. Είναι υπόθεση πρώτα απ' όλα του Κόμματος ν' ανοίξει δρόμους συσπείρωσης της νεολαίας στα διάφορα μέτωπα πάλης, στην κοινή δράση με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, να συμβάλουμε, ώστε τα νεολαιίστικα προβλήματα να γίνονται υπόθεση πάλης της εργατικής τάξης. Χρειάζεται πιο επίμονα να συμβάλουμε στην επαφή της με την ιστορική πείρα του κινήματος. Να εκλαϊκεύσουμε το πρόγραμμά μας, τη θέση της νεολαίας στο λαϊκό μέτωπο, να αναδείξουμε την προοπτική, το όραμα του σοσιαλισμού, αλλά και την ιστορία των μεγάλων επαναστατικών κινημάτων του 20ού αιώνα και τη συμβολή τους στα προβλήματα της νεολαίας. Χρειάζεται να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κερδίσουμε τη νεολαία με τις ιδέες μας, για να μη «χαρίσουμε» ούτε έναν νέο στον ταξικό μας αντίπαλο.


Βασίλης ΖΙΩΒΑΣ
Μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ