Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητείται πυξίδα

Τα μεγάλα προβλήματα που, παρά την ένταξή της στην ΟΝΕ, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει στην εξωτερική της πολιτική η χώρα, θα συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια να επανατοποθετηθούν στόχοι και να «νομιμοποιηθούν» οι επιλογές στις οποίες ήδη έχει καταλήξει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το «νέο δόγμα» που θα χαρακτηρίσει την εξωτερική πολιτική της χώρας το επόμενο διάστημα, θα είναι η προσπάθεια να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι απορρέουν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, η Αθήνα φιλοδοξεί να «εντάξει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της Κοινότητας, αφού θεωρεί ότι η συζήτηση για τον καθορισμό της ενταξιακής σχέσης της Τουρκίας με την Κοινότητα ενισχύει την ελληνική διαπραγματευτική θέση.

Βέβαια, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, αυτή είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος, καθώς ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε βέβαια η Αγκυρα έχουν τη διάθεση να εντάξουν το ελληνοτουρκικό πρόβλημα στις κοινοτικές διαδικασίες. Αυτό που μένει, λοιπόν, και έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι η τουρκική ετοιμότητα και «πρόσκληση» για τη συνέχιση του ελληνοτουρκικού διαλόγου για θέματα πέρα από αυτά της «χαμηλής πολιτικής», τα οποία η Αθήνα έσπευσε ταχύτατα να εξαντλήσει υπογράφοντας μέσα σε ένα εξάμηνο εννέα (!) συμφωνίες.

Τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λοιπόν, θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Το Κυπριακό και οι επικείμενες συνομιλίες είναι ένα ακόμη συναφές ζήτημα, το οποίο, μάλιστα, δεν πηγαίνει και πολύ καλά.

Τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, και οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις. Ως προς τις προσδοκίες της Αθήνας από τον επικείμενο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη, όπου θα μεταβεί ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, σημείωσε: «Θα έλεγα ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αισιοδοξία. Οι προσδοκίες, κάθε άλλο παρά, αυτή την ώρα, είναι ευχάριστες, δοθέντος ότι η άλλη πλευρά τηρεί μια απολύτως αρνητική στάση. Αυτό το οποίο, όμως, έχει σημασία - έστω και αν δεν υπάρχει πρόοδος στη συγκεκριμένη περίπτωση - είναι ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε παρόντες και με θετικό λόγο να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα αυτής της ακινησίας. Και σε τελευταία ανάλυση, να καταδειχτεί, για μια ακόμη φορά, στο διεθνή παράγοντα, ότι η άλλη πλευρά είναι αυτή που έχει την απόλυτη ευθύνη για το ότι παραμένουμε σε αυτό το τέλμα. Πρέπει να της χρεωθεί ότι έχει αυτή την αρνητική στάση μέχρι τώρα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org