Παρασκευή 30 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μέτωπο πάλης για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις

Με δεδομένο πως η μόνη «αξία» που αναγνωρίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αυτή του «πωλητή» και του «αγοραστή», είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως μόνοι ωφελημένοι από την ανάληψη και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας «θα βγουν οι πολυεθνικοί χορηγοί και όσοι Ελληνες επιχειρηματίες συνεργαστούν μαζί τους». Χαρακτηριστικά τα λόγια του Σπύρου Χαλβατζή , μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή ημερίδα του Κόμματος για την Ολυμπιάδα του 2004.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητικό γεγονός που η προετοιμασία και πραγματοποίησή τους έχουν πολύπλευρες και μακροπρόθεσμες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το λαό, τη νεολαία, την πόλη και ολόκληρη τη χώρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και διευκρίνισε πως θα ενταθεί η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, το περιβάλλον της Αττικής θα κακοποιηθεί, με την παράδοση των τελευταίων ελεύθερων χώρων σε ιδιώτες που θα τους μετατρέψουν σε τσιμέντο και θα τους εκμεταλλευτούν εμπορικά.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνηση πως η Ολυμπιάδα θα δημιουργήσει 130.000 θέσεις εργασίας, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι είναι άγνωστο πώς έγινε αυτός ο υπολογισμός, για να συμπληρώσει πως οι θέσεις αυτές θα είναι προσωρινές.

Την ίδια ώρα το 1,15 τρισ. δραχμές που ανακοινώθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή ότι θα δαπανήσει το κράτος για τους Αγώνες, «είναι φανερό ότι αποτελεί συντηρητική εκτίμηση», σημείωσε ο εισηγητής. Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως στον ορίζοντα διαφαίνονται ήδη οι πρώτες οικονομικές συνέπειες της «νέας Μεγάλης Ιδέας του έθνους»: Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας αρχίζει να χάνει τον κοινωνικό του ρόλο. Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας οδεύει στην ιδιωτικοποίηση.

Ακολούθως ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ ώστε να ελαχιστοποιηθούν, τουλάχιστον, οι αρνητικές συνέπειες από την ανάληψη και διεξαγωγή των Αγώνων: Να μη γίνει καμία εργασιακή ρύθμιση σε βάρος των εργαζομένων. Να σταματήσει η εξάπλωση και προπαγάνδιση του τζόγου. Να σταματήσει κάθε σκέψη για «κάθαρση» της Αθήνας από μη αρεστούς, ολόκληρα στρώματα και αλλοδαπούς. Να δοθούν άμεσα όλα τα στοιχεία για το συνολικό κόστος των Αγώνων και των έργων υποστήριξής τους και να μην επιβληθεί κανένας φόρος στο όνομά τους. Ενώ, σε ό,τι αφορά τον περιβαλλοντικό τομέα ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ με την καταστροφή των ελεύθερων χώρων.

Αναφορά έκανε ο εισηγητής και στις φωνές κατά των Αγώνων, διευκρινίζοντας πως «υπάρχουν φωνές που κινούνται από αγνά ελατήρια. Ομως υπήρξαν και φωνές εναντίωσης είτε γιατί δεν μπήκαν στο φαγοπότι ή άλλες που ήταν και όταν πήραν ένα μικρό κομμάτι από τα διαπλεκόμενα, μεταστράφηκαν στο υπέρ».

Κόντρα στις τελευταίες φωνές, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών, συμπληρώνοντας πως το όπλο είναι η ανάπτυξη της πάλης από το μαζικό, λαϊκό κίνημα «ενάντια στις επιλογές που θίγουν βασικά κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας και προωθούν την καταστροφή ελεύθερων χώρων που μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υπηρεσιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ