Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Περιορισμός αποζημιώσεων - έμφαση στην αποκατάσταση

Πραγματοποιήθηκε χτες η ημερίδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα «η ελευθερία του Τύπου - ο πολιτικός πλουραλισμός και η προστασία του ατόμου», πρωτοβουλία που, όπως είπε στην εισηγητική του τοποθέτηση ο Κ. Σκανδαλίδης, αναλήφθηκε με αφορμή τη «βιομηχανία καταχρηστικών αγωγών ή μηνύσεων από οργανωμένες ομάδες» που στρέφονται κατά μεμονωμένων δημοσιογράφων ή διανοούμενων.

Φυσικά, όπως και στην προ 15ημέρου συνέντευξη του Κ. Σκανδαλίδη για το ίδιο θέμα, το πρόβλημα περιορίστηκε εισηγητικά στην καταγγελία των πρακτικών του «Δικτύου 21» ή του «ΕΛΚΙΣ», αλλά καμία αναφορά δεν έγινε από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για αντίστοιχα φαινόμενα, στα οποία πρωτοστάτησαν ακόμα και υπουργοί του κόμματός του, όπως οι Πάγκαλος και Γιαννόπουλος.

Παρ' όλα αυτά στην τοποθέτησή του ο Κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε αντίθετος στην τακτική που θέλει να μετατρέψει τις πολιτικοϊδεολογικές υποθέσεις σε αστικές διαφορές και ζήτησε να υπάρξει η «χρυσή τομή» σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα διασφαλίζει την ελευθεροτυπία και το σεβασμό της προσωπικότητας.

Απ. Κακλαμάνης

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε ότι προϋπόθεση της διασφάλισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι η ελευθερία του Τύπου, αλλά, όπως επισήμανε, σήμερα η ενημέρωση του πολίτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς επιχειρηματική οργάνωση. Στο σημείο αυτό διαπίστωσε ότι «δεν πάμε καλά», αφού για την παραπάνω επιχειρηματική δραστηριότητα δεν αρκούν τα έσοδα από τη διαφήμιση, χρειάζονται επιπλέον έσοδα και το ερώτημα είναι: «Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα;». Παράλληλα, ο Απ. Κακλαμάνης, αφού είπε ότι η κριτική του δεν αφορά τους δημοσιογράφους, αλλά τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, σημείωσε ότι πολλές φορές τα ΜΜΕ δεν ενημερώνουν, αλλά απλώς «πακετάρουν» με ομοιόμορφο τρόπο τις ειδήσεις με αποτέλεσμα να καθίστανται πρωταγωνιστές της αποϊδεολογικοποίησης. Ωστόσο, καταλήγοντας δήλωσε «αισιόδοξος», αναφέροντας ότι «ο άνθρωπος κυριαρχεί τελικά» και πως «καμιά τεχνολογία δεν έμεινε επί μακρόν στα χέρια των ολίγων».

Δ. Ρέππας - Μ. Σταθόπουλος

Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Τύπου εμφανίστηκε αντίθετος «στην τυραννία των ΜΜΕ, αλλά και στην τυραννία επί των ΜΜΕ», σημειώνοντας ότι η αστυνόμευση της ελευθεροτυπίας είναι πέραν των άλλων και αποτελεσματική, και λέγοντας πως σήμερα ο πλέον διαδεδομένος τρόπος αποπληροφόρησης είναι η παροχή υπερπληθώρας πληροφοριών.

Ο Δ. Ρέππας αφού χαρακτήρισε «λυπηρό φαινόμενο τη βιομηχανοποίηση των μηνύσεων», έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι δικαστές να στρέψουν το βλέμμα τους στην έκδοση αποφάσεων με στόχο την επανόρθωση για κάποιον που θίγεται από δημοσιεύματα και όχι στην οικονομική αποζημίωση, καθώς, όπως είπε, όσοι θέλουν να καταστήσουν κρατούσες τις απόψεις τους μέσω των δικαστηρίων να μην επενδύουν στην οικονομική εξόντωση των αντιπάλων τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε στη δική του τοποθέτηση την ανάγκη ο χώρος της ελευθεροτυπίας να είναι ο ανώτατος δυνατός, αλλά, διαπίστωσε υπάρχει και η τάση διεύρυνσης του χώρου της προστασίας της προσωπικότητας, αφού, όπως επισήμανε, σήμερα πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για προστασία του Τύπου, αλλά και για προστασία από τον Τύπο.

Οπως και ο συνάδελφός του υπουργός Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι δε χρειάζονται ειδικές ποινικές διατάξεις για τον Τύπο, αλλά να δοθεί έμφαση στην αποκατάσταση του θιγόμενου.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

Από την πλευρά της ΝΔ ο εκπρόσωπος Τύπου της, τόνισε ότι το κόμμα του έχει ευθύνη γιατί η απελευθέρωση των ΜΜΕ, όπως συνέβη στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '80, είχε δυσάρεστες παρενέργειες και δημιούργησε άναρχη κατάσταση. Παράλληλα, ο Α. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι πολλές φορές ο λειτουργός των ΜΜΕ δεν είναι ελεύθερος, αλλά λόγω της οικονομικής ισχύος του κατόχου του μέσου που εργάζεται γίνεται, τελικά, στρατευμένος υπερασπιστής των συμφερόντων του ιδιοκτήτη, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «άλλο η ελευθεροτυπία και άλλο η ασυδοσία».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά κενά στο νομικό «οπλοστάσιο», λόγω της αυθαίρετης «δόμησης» των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου υποστήριξε ότι χρειάζεται ισχυρότερη νομοθεσία που δε θα επιτρέπει οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να είναι και κατασκευαστές μεγάλων έργων, γεγονός που διευκολύνει το «παιχνίδι συνδιαλλαγής και διαπλοκής».

Τέλος, στην ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν και εκπρόσωποι του κόμματος των Φιλελευθέρων όπως και του κόμματος Μπίστη (ΑΕΚ). Ας σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του τελευταίου ήταν ο μοναδικός - ούτε ο Δ. Ρέππας δεν το τόλμησε, αν και είχε την έμπνευση της συκοφαντίας - ο οποίος υποστήριξε την αθλιότητα περί «μαύρης λίστας» δημοσιογράφων από το ΚΚΕ (!), τοποθέτηση που η τόσο εμφανής παραφωνία της την κατέστησε... απαρατήρητη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο κυβερνητικός μακαρθισμός(2000-06-28 00:00:00.0)
Καθοδηγεί την ΑΝΤΙΚΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ η κυβέρνηση(2000-06-27 00:00:00.0)
Και ο... Μακάρθι στην υπηρεσία του αντικομμουνιστικού «εκσυγχρονισμού»!(2000-06-27 00:00:00.0)
«Καλό είναι να ακολουθούν όλοι» το ...παράδειγμα Γιαννόπουλου!(2000-01-13 00:00:00.0)
Εκπληκτικές ομολογίες "πίστης" στην πλουτοκρατία(1998-03-15 00:00:00.0)
Η κατάσταση δεν πάει άλλο(1997-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ