Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Κήρυξε «δημοψήφισμα» διά περιφοράς

Δημοψήφισμα διά περιφοράς, με τη συλλογή υπογραφών ενηλίκων, υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες αποφάσισε χτες ο Ιερά Σύνοδος, καθώς απέβησαν, λόγω αδιαλλαξίας και των δύο πλευρών, άκαρπες οι όποιες προσπάθειες να ανοίξει ένας διάλογος με την κυβέρνηση. Ετσι η μεν Εκκλησία ζητά διάλογο με αποκλειστικό θέμα τις ταυτότητες, η δε κυβέρνηση δηλώνει ότι συζητά όλα τα άλλα θέματα εκτός των ταυτοτήτων.

Η διεξαγωγή του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος θα ξεκινήσει με τη συλλογή υπογραφών ανά ενορία, αρχικά της επαρχίας και μετά το καλοκαίρι της περιοχής της πρωτεύουσας, ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβρη. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικο, ήταν ομόφωνη. «Αποφασίσαμε αυτό, είπε, για να φανεί ότι ο λαός θέλει την ελευθέρα έκφραση της πίστεώς του». Η συγκέντρωση των υπογραφών θα καλύπτει όλη την Ελλάδα, δηλαδή ακόμα και τις περιοχής (Κρήτη, Δωδεκάνησα κλπ.), που δεν υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται, καθώς «η κυβέρνηση δεν έστερξε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Εκκλησίας» για διάλογο. Και σημειώνεται: «Ετσι αποδείχτηκε ότι η εξαγγελία, η αναφερόμενη στην απάλειψη του θρησκεύματος από τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας υπήρξε η αφορμή, με την οποία επιδιώκεται η υλοποίηση σχεδίου αποχριστιανοποίησης της κοινωνίας, του λαού και του κράτους. Αυτό ανησυχεί την Εκκλησία και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Ειδικά για το θέμα της διενέργειας του άτυπου αυτού δημοψηφίσματος, στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται ότι πρόκειται για δημοψήφισμα της θρησκευτικής συνείδησης. «Το εν λόγω δικαίωμα, αναφέρεται, καλύπτει τόσο την ελευθερία του υποκειμένου του να δηλώνει την οποιαδήποτε θρησκευτική του πίστη ή την αθεΐα του, όσο και την ελευθερία του να αποσιωπά αυτές».

Τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας θα επεξεργαστεί ειδική επιτροπή της Εκκλησίας, από τρεις μητροπολίτες και νομικούς, η οποία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ιεράς Συνόδου «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και αξιοπιστίας». Αφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διακοπεί η πρωτοβουλία αυτή αν υπάρξει κάποια εξέλιξη. «Η Ιερά Σύνοδος, αναφέρεται, θα παρακολουθεί στενά και με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και θα ενημερώνει τον πιστό λαό όποτε αυτό καθίσταται αναγκαίο».

Παράλληλα, για να μην υπάρξουν παρερμηνείες σημειώνεται: «Σε μια εποχή που Πολιτεία και Εκκλησία οφείλουν στο λαό να βαδίσουν μαζί και ενωμένες προς την Ενωμένη Ευρώπη που χρειάζεται την Ελλάδα σύγχρονη και ορθόδοξη». Η Ιερά Σύνοδος, επίσης, «επιφυλάσσεται να λάβει και άλλα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις, προκειμένου να δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού μας».

Η κυβέρνηση δε συζητά για ταυτότητες

Τη χτεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου για άτυπο δημοψήφισμα σχολίασε ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας ο οποίος επισήμανε: «Για θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την τελική και αμετάκλητη θέση της». Σημείωσε ωστόσο ότι η διοίκηση της Εκκλησίας «έχει κάθε δικαίωμα να επιλέγει τον τρόπο, με τον οποίο θα δραστηριοποιήσει τις δυνάμεις της, όπως άλλωστε και κάθε πολίτης είναι ελεύθερος να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του πάντοτε στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων». Για να προσθέσει: «Σε κάθε περίπτωση οφείλει να αποφεύγει τη δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς αντίκρισμα». Σημείωσε ακόμα ότι τέτοιες ενέργειες «μπορεί να έχουν ως συνέπεια το διχασμό της ελληνικής κοινωνίας».

Στις καθημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Τύπου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει στη θέση της, η οποία «είναι η τελική θέση μας». Και τόνισε ότι «το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα αστυνομικά δελτία αναγνώρισης των πολιτών, είναι θέμα, το οποίο δεν μπορεί να περιλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτά», δηλαδή στα θέμα ενός ενδεχόμενου διαλόγου Ιεραρχίας-κυβέρνησης.

Οσον αφορά τις διαδικασίες που αφορούν την έκδοση των νέων ταυτοτήτων δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία, παρ' όλα αυτά «προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες, είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία των αρμοδίων υπηρεσιών και σύντομα η απόφασή μας θα τεθεί σε εφαρμογή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ