Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΕΡΝΑΡ ΚΟΥΣΝΕΡ
Σε 25 χρόνια θα... ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο Κόσσοβο

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Δε «βλέπει» να ξεκαθαρίζει η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο πριν από την παρέλευση της 25ετίας ο Γάλλος διορισμένος από τον ΟΗΕ διοικητής του Κοσσόβου, Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος, για να διασφαλίσει την πολυπόθητη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή, χρειάζεται περισσότερες και ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις...

Η αποκάλυψη σχετικά με το πόσο ακόμα θα «τραβήξει» το καθεστώς αστάθειας στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων έγινε, χτες, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης από τον ίδιο τον Κουσνέρ, στο πλαίσιο απάντησης που υποχρεώθηκε να δώσει στη βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, Λιάνας Κανέλλη.

Επί της ουσίας, ωστόσο, ο Γάλλος αξιωματούχος δεν μπόρεσε να απαντήσει στην Ελληνίδα βουλευτή, που σημειωτέον αντιπροσώπευε -μετά από ομόφωνη απόφαση- όλη την αριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία και τον ρώτησε: «Ενα χρόνο μετά την άγρια "ανθρωπιστική" επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, είναι η προσωρινή σας κυβέρνηση επικεφαλής στο να γίνει το Κόσσοβο μόνιμο προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ;».

«Τώρα που ακόμα και τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο ελέγχουν την αύξηση της βίας στην περιοχή, η ΚFΟR κατηγορείται για ειδεχθή εγκλήματα, βιασμούς και λαθρεμπόριο όπλων. Είναι μέρος της δουλιάς σας στο Κόσσοβο να δικαιολογήσετε τη στρεβλή ιδέα, ότι ακόμη και ο ΟΗΕ μπορεί να συζητά για ειρήνη στα Βαλκάνια, με τη Γιουγκοσλαβία να εξαιρείται και το Κόσσοβο να είναι το παράδειγμα για τον 21ο αιώνα, όπου η ειρήνη επιβάλλεται μέσα από συνεχή πόλεμο;».

Διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος δε μίλησε ποτέ για ανεξάρτητο Κόσσοβο, ο Κουσνέρ δεν μπόρεσε -στην απάντησή του προς τη Λ. Κανέλλη- να δικαιολογήσει την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στην εγκαθίδρυση της ειρήνης στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν αυτός που ζητούσε την επέμβαση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Γιουγκοσλαβία από το 1990.

Δεν απέφυγε, βέβαια, να προβλέψει ότι η παρούσα κατάσταση στην επαρχία δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από 25 χρόνια και έσπευσε να προκαθορίσει την παραμονή τους εκεί, όλο αυτό το διάστημα, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τα προσόντα του μελλοντικού διοικητή της περιοχής, το «κατόρθωμά» του να εξασφαλίσει επαρκή κονδύλια για την οικονομική της ανασυγκρότηση.

Καλλιεργούνται αντιλήψεις για «Μεγάλη Αλβανία»

Παρεμβαίνοντας σε άλλη συζήτηση, σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, η Λιάνα Κανέλλη διατύπωσε τις επιφυλάξεις της, σχετικά με την αναγκαιότητα της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στην Αλβανία και την υψηλή χορήγηση διεθνούς βοήθειας για την οικονομική της ανασυγκρότηση, τονίζοντας ότι, αν και οι δύο αυτοί παράγοντες εξακολουθούν να επηρεάζουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της γειτονικής χώρας, αυτή θα εξελιχθεί σε μια χώρα που δε θα έχει δική της «κουλτούρα».

Τα ξένα συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, είπε η Λιάνα Κανέλλη, καλλιεργούν εντέχνως αντιλήψεις για τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ