Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αγώνας για την εξουσία και τη δημοκρατία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η προχτεσινή εκδήλωση αλληλεγγύης στις προοδευτικές δυνάμεις της Κολομβίας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, στον Πειραιά

"Αγωνιζόμαστε για την εξουσία και τη δημοκρατία". Αυτό τόνισε προχτές, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού στον Πειραιά ο εκπρόσωπος της Πατριωτικής ΕνωσηςΚολομβίας, Ατεμάι Εστερλιγκ που αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ελλάδα. Την ομιλία είχαν διοργανώσει η Παμπειραϊκή Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Οι παραβρισκόμενοι άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του Κολομβιανού επαναστάτη, ο οποίος μετέφερε την πείρα του κολομβιανού λαού, που ειρηνικά και ένοπλα παλεύει κατά της πουλημένης στους Αμερικάνους κυβέρνησης της χώρας του. Ο αγώνας αυτός έχει ήδη δώσει χειροπιαστά αποτελέσματα, αφού περιοχές της χώρας συνδιοικούν δυνάμεις του αντάρτικου και της κυβέρνησης που υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί, έχοντας πια μοναδική ελπίδα, για να διατηρηθεί στην εξουσία τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους. Αυτός είναι σήμερα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κολομβιανό λαό, που ζητά τη συμπαράσταση όλων των λαών του κόσμου για να κατοχυρώσει και να διευρύνει τις κατακτήσεις του.

"Οι δεσμοί ανάμεσα στον ελληνικό και κολομβιανό λαό θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο με την ανταλλαγή εμπειρίας από τους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια για να ανοίξει ο δρόμος του στρατηγικού στόχου της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι γραμμένος και στα καταστατικά των σωματείων μας", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσας, μιλώντας εκ μέρους του Συντονιστικού των Σωματείων του Πειραιά. Ο Τάκης Παπανικολάου, πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ προσφωνώντας τον Κολομβιανό αγωνιστή υπογράμμισε ότι σκοπός τόσο της ΠΕΔΥΕ, όσο και της ΠΕΔΔΑ είναι η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και η διεθνής ύφεση και ειρήνη, καθώς και η δημιουργία των απαραίτητων συνθηκών που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τη μεταφορά των θερμών χαιρετισμών του αγωνιζόμενου κολομβιανού λαού και ειδικότερα της Πατριωτικής Ενωσης και του Κομμουνιστικού Κόμματος Κολομβίας, που αποτελεί τμήμα της, άρχισε την ομιλία του ο Ατεμάι Εστερλιγκ. Ακολούθως αναφέρθηκε στην επικρατούσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της Κολομβίας. "Παρά το μεγάλο πλούτο της χώρας μου ο λαός ζει φτωχικά", τόνισε, σημειώνοντας ότι το εμπόριο ναρκωτικών δεν είναι το κυριότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Κολομβία. Το πρόβλημα αυτό είναι η αφορμή για να επεμβαίνουν οι ΗΠΑ. "Στην Κολομβία δεν υπάρχει βία, επειδή υπάρχει το αντάρτικο, αλλά υπάρχει το αντάρτικο επειδή υπάρχει κοινωνική και οικονομική βία", είπε, προσθέτοντας ότι από τα 40 εκατομμύρια κατοίκων τα 20 εκατομμύρια ζουν σε απόλυτη φτώχεια.

Η ανεργία ξεπερνά το 20%, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι υποαπασχολούνται χωρίς καμία κοινωνική παροχή. "Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας η ανεργία φτάνει το 60%. Από εκεί που φεύγει για το εξωτερικό ο πλούτος της πατρίδας μου υπάρχει η μεγαλύτερη φτώχεια", παρατήρησε, σημειώνοντας ότι κάθε έξι μήνες γίνεται και μια μεγάλη απεργία που καταστέλλεται βίαια από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Συνεχίζοντας την παρουσίαση της κατάστασης στην Κολομβία είπε ότι καθημερινά ο αναλφαβητισμός αυξάνεται. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Παιδείας. "`Η θα φας ή θα στείλεις το παιδί στο σχολείο. Χρήματα και για τα δύο δεν υπάρχουν", είπε. Στην επέκταση του αναλφαβητισμού συμβάλλει και το ότι 12χρονα παιδιά που οι γονείς τους έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις της κυβέρνησης υποχρεώνονται για να ζήσουν τα ίδια και η οικογένεια τους αντί να πηγαίνουν σχολείο να εργάζονται.

Τεράστιο, επίσης, πρόβλημα είναι και η αρπαγή της γης των αγροτών που τη χάνουν από τους μεγαλοτσιφλικάδες οι οποίοι χρησιμοποιούν και τη βία και τη "Δικαιοσύνη". Ετσι οι αγρότες υποχρεώνονται για να επιβιώσουν ή να πάνε στις πόλεις ή να ανεβούν ψηλά στο βουνό, που όμως το μόνο που μπορεί να καλλιεργηθεί είναι η κόκα. Πολλοί αγρότες έχουν πάρει τα όπλα, για να υπερασπιστούν τη γη τους. Τέλος, το 52%των κατοίκων των πόλεων δεν έχει δικό τους σπίτι, ενώ τα επιτόκια των δανείων για την απόκτηση κατοικίας είναι εξαιρετικά ψηλά. Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει ένα κίνημα απειθαρχία των πολιτών, που αρνούνται και τα ψηλά επιτόκια να πληρώσουν και δεν αφήνουν τις τράπεζες να τους πάρουν το σπίτι.

"Κάθε μέρα που περνά ενισχύεται το λαϊκό κίνημα που εκφράζεται και με νόμιμους και με παράνομους τρόπους. Και ένοπλα και ειρηνικά. Ολοι οι τρόποι πάλης συνδυάζονται. Αυτός ο συνδυασμός ανάγκασε την κυβέρνηση να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι αντάρτες δε σκοπεύουν να παραδώσουν τα όπλα, αν δε λυθούν ριζικά τα προβλήματα. Αγωνιζόμαστε για την Εξουσία και τη Δημοκρατία. Εχουμε 4.000 θύματα.Υπάρχει κίνδυνος ανοικτής επέμβασης του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Στα σχέδια αυτά εμπλέκεται και η Ευρωπαϊκή Ενωση", κατέληξε ο Ατεμάι Εστερλιγκ, ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε δεκάδες ερωτήσεις που του υπέβαλαν οι παραβρισκόμενοι.


Γ.Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ