Πέμπτη 29 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Οι «εκσυγχρονιστές» οξύνουν την αντιπαράθεση

«Σιγή ιχθύος» από το «Ρεύμα» και αισιοδοξία από τον Ν. Κωνσταντόπουλο, παρά τη διαφαινόμενη σύγκρουση στο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ, το οποίο αρχίζει σήμερα

Με τις προγραμματικές θέσεις, τις καταστατικές αλλαγές και την εκλογή νέας ηγεσίας θα ασχοληθεί το 3ο τακτικό συνέδριο του Συνασπισμού, που αρχίζει σήμερα Πέμπτη με την εισηγητική ομιλία του Ν. Κωνσταντόπουλου στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα ολοκληρωθεί - το πιθανότερο χωρίς εκπλήξεις - την Κυριακή.

Σε «φαβορί» του αγώνα δρόμου, που διεξάγεται μεταξύ τάσεων και ομάδων στελεχών για την επικράτηση στην ηγεσία του κόμματος, αναδεικνύεται το «Αριστερό Ρεύμα», ανεξάρτητα από το τι θα πράξουν οι «προεδρικοί», μερίδα των οποίων είναι πιθανόν να στηρίξει τα στελέχη της «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου, είναι οι χτεσινές δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του προέδρου του κόμματος Ν. Κωνσταντόπουλου όσο και του Μ. Παπαγιαννάκη, που ηγείται της εσωκομματικής «εκσυγχρονιστικής» πτέρυγας, οι απόψεις του οποίου προσεγγίζουν αυτές της Μαρίας Δαμανάκη.

Οι συνεντεύξεις του Μ. Παπαγιαννάκη οξύνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης και επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια διόλου αισιόδοξα για την Κουμουνδούρου. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει σε τίποτα τον Ν. Κωνσταντόπουλο να επιχαίρει για την αποκατάσταση της... εσωκομματικής ηρεμίας, να περιγράφει περίπου ως ρόδινη την κατάσταση στο ΣΥΝ, να επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΚΚΕ, εδράζοντας την επίθεση στη διαστρέβλωση των θέσεών του, και ταυτόχρονα να επαναφέρει την πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας: «Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Και εγώ προσωπικά, από τον Μάιο του 1996, έκανα την πρόταση προγραμματικού διαλόγου για πέντε κρίσιμους τομείς προβλημάτων, αλλά και το 1998 την πρόταση για κοινωνικό και πολιτικό διάλογο κατά το γαλλικό παραδειγματισμό Ζοσπέν, χωρίς αντίκρισμα» («Ελευθεροτυπία»). Μια πρόταση που ίσως και να αποσκοπεί, με δεδομένο το χρόνο που επαναδιατυπώνεται, και στον κατευνασμό των... «εκσυγχρονιστικών» πνευμάτων μπροστά στο συνέδριο.

Ωστόσο, ο Μ. Παπαγιαννάκης δε μοιάζει διατεθειμένος για οπισθοχώρηση. Ετσι, χτες απάντησε στον Ν. Κωνσταντόπουλο μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Πλάνετ». Σχολιάζοντας τη φράση «το κρίσιμο πρόβλημα για τον ΣΥΝ δεν είναι πόσες τάσεις ή προσωπικές απόψεις έχουμε» από τη συνέντευξη του προέδρου του κόμματος, δήλωσε σε έντονο ύφος: «Τα περί προσωπικών εγώ δεν τα δέχομαι. Δεν είναι καλό πράγμα όταν διαφωνείς με κάποιον να του λες είναι προσωπικές σου απόψεις. Δηλαδή, εσύ που μιλάς τι είναι οι δικές σου; Δεν είναι προσωπικές; Είναι αντικειμενικές; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Συνεχίζοντας ο Μ. Παπαγιαννάκης απάντησε και στις δηλώσεις του Δ. Παπαδημούλη, ότι ο ΣΥΝ θα βγει καλύτερος από το συνέδριο, λέγοντας ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους συνέδρους, που όμως πάνε στο συνέδριο με «προκατειλημμένες αντιλήψεις». Επανέλαβε την κριτική του στην πολιτική της ηγεσίας κάνοντας λόγο για «πολιτικό και όχι επικοινωνιακό πρόβλημα» του ΣΥΝ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες στον «Ελεύθερο Τύπο», ο Μ. Παπαγιαννάκης προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν από το συνέδριο αναδειχτεί τελικά πλειοψηφία «Ρεύματος» και «προεδρικών», αναφέροντας πως «αυτή η διαφαινόμενη συμμαχία "διαβάζει" τη δυναμική της πραγματικότητας ατελέστατα». Επλεξε ακόμα το εγκώμιο της πλειοψηφίας εκείνης που «θα "διάβαζε" την πραγματικότητα με τρόπο πιο κοντά στο κείμενο που έχω υποβάλει στο συνέδριο. Που δε θα δεχόταν αμφίσημες διατυπώσεις που ανθούν σε πολλά σημεία του κειμένου της πλειοψηφίας και που επιτρέπουν στον καθένα να λέγει περίπου ό,τι θέλει μετά το συνέδριο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόεδρο βουλευτή ζητά η «Ανανεωτική Πτέρυγα»(2007-11-30 00:00:00.0)
Ολα τα «μέτωπα» ανοιχτά ενόψει Συνεδρίου(2000-05-30 00:00:00.0)
«Πονοκέφαλοι» από τους εντός και εκτός εκσυγχρονιστές(2000-05-20 00:00:00.0)
Οι «εκσυγχρονιστές» έφυγαν, ο εκσυγχρονισμός έμεινε(2000-05-16 00:00:00.0)
Ες αύριον τα νεότερα(2000-05-13 00:00:00.0)
Στο συνέδριο το ξεκαθάρισμα λογαριασμών(2000-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ