Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κυβερνητικός μακαρθισμός

Για «μακαρθισμό του ΚΚΕ» μίλησε προχτές ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππας, με αφορμή το άρθρο του εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ Μ. Κοψίδη σχετικά με την αντικομμουνιστική επίθεση στο Κόμμα. Κι αυτό, ενώ είναι αποδειγμένο ότι είναι η κυβέρνηση που ακολουθεί, ακριβώς, τέτοια πρακτική, μη ανεχόμενη οποιαδήποτε πολιτική κριτική. Και τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την οποία υπηρετεί ο Δ. Ρέππας, φροντίζει να διατηρεί, να συμπληρώνει και να χρησιμοποιεί ένα μοναδικό σε έκταση, αλλά όχι σε πρωτοτυπία, νομοθετικό και κατασταλτικό μηχανισμό όχι μόνον ενάντια στις λαϊκές αντιδράσεις, αλλά και απέναντι στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ που δεν είναι αρεστά για την κριτική κατά της κυβερνητικής πολιτικής που ασκούν.

Η«Μαύρη Βίβλος», που δημοσίευσε προεκλογικά ο «Ριζοσπάστης», είναι αποκαλυπτική. Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο αγροτοδικείο, δικάζοντας και καταδικάζοντας και σήμερα αγρότες οικογενειάρχες. Στη Χαλκιδική (Ολυμπιάδα) και σήμερα σέρνονται οι κάτοικοι της περιοχής στα δικαστήρια - αφού πρώτα δοκίμασαν το ρόπαλο του κυβερνητικού αστυνόμου - επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν να μη μετατραπεί η περιοχή τους σε κρανίου τόπο από την πολυεθνική ΤVΧ. Ενώ καταχρηστικές και παράνομες κηρύσσονται η μια μετά την άλλη όσες απεργιακές κινητοποιήσεις προκηρυχτούν.

Τα τελευταία χρόνια χαφιέδες παρακολουθούν «προληπτικά» συγκεντρώσεις και συσκέψεις εργαζομένων και σωματείων. Νόμοι μεταξικοί και της ανώμαλης εμφυλιοπολεμικής περιόδου ανασύρονται και αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για απαγόρευση λαϊκών συγκεντρώσεων - εκδηλώσεων και διεκδικήσεων λαϊκών αιτημάτων. Φιλειρηνιστές συλλαμβάνονται και κακοποιούνται και μέσα σε αστυνομικό τμήμα και δικάζονται, ενώ απαγορεύονται λαϊκές φιλειρηνικές εκδηλώσεις (επίσκεψη Κλίντον κλπ.).

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία και να χειραγωγήσει δημοσιογράφους και ΜΜΕ με απειλές και διώξεις εναντίον τους για την πολιτική κριτική που ασκείται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε τις πολιτικές διώξεις κυβερνητικών παραγόντων κατά του «Ριζοσπάστη» - που βεβαίως έχει την τιμητική του με τις αγωγές και μηνύσεις Πάγκαλου και Γιαννόπουλου - ενώ γνωστές είναι και διώξεις κατά άλλων εφημερίδων και δημοσιογράφων(ακόμα και για... κατασκοπία!). Επανειλημμένες είναι οι απειλές κυβερνητικών κατά δημοσιογράφων, με στόχο προφανή να τρομοκρατήσουν και να επιβάλουν τη σιωπή.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι όλες αυτές οι διώξεις και δικαστικές προσφυγές, κατά καιρούς, έχουν υιοθετηθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα. Ενώ, όταν πρόκειται για τα «ημέτερα» Μέσα (π. χ. «Φλας») και δημοσιογράφους (τύπου Κακαουνάκη και Αναστασιάδη), ο Δ. Ρέππας «θλίβεται», υποδείχνοντας πως δε λύνονται στα δικαστήρια τέτοιες υποθέσεις! Στην πρακτική της κυβέρνησης υπάρχουν και οι μαύρες και γκρίζες λίστες ανεπιθύμητων δημοσιογράφων, όπως εμφανίστηκαν στον τύπο.

Οσο για τις λίστες «τρωκτικών» των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έθεσε την υπόθεση που παρέλαβε από τη ΝΔ στο αρχείο. Ετσι μπορεί η κυβέρνηση να... ασκεί αποτελεσματικά την πολιτική της...

Για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ η κυβέρνηση έχει επιβάλει καθεστώς ασυδοσίας και αδιαφάνειας και ουδέποτε - ούτε και στη Βουλή! - αποκάλυψε πόσα και ποιοι από τους ιδιοκτήτες τους χρωστούν στο δημόσιο. Και μιλάμε για πολλές δεκάδες (ή, ίσως, και εκατοντάδες;) δισεκατομμύρια... Παράλληλα, είναι η ίδια η κυβέρνηση και ο Δ. Ρέππας που όχι μόνον αρνούνται να βάλουν τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά υποβαθμίζουν και τη λειτουργία του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση καταπατά και τους δικούς της νόμους για να κρατά ένα καθεστώς ασυδοσίας για τα αφεντικά των ΜΜΕ. «Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο», δηλαδή...

Μ'όλα αυτά, λοιπόν, ο Δ. Ρέππας... ενοχλήθηκε που το ΚΚΕ, με άρθρο του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του, «τόλμησε» να ασκήσει συγκεκριμένη κριτική για αντικομμουνιστική επίθεση, με διαστρέβλωση της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος από μερίδα δημοσιογράφων και Μέσων που κατονόμαζε συγκεκριμένα. Εσπευσε, λοιπόν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να τους πάρει υπό την ομπρέλα της κυβερνητικής εξουσίας όλους αυτούς - αποκαλύπτοντας, και μ' αυτόν τον τρόπο, τις καταγγελίες του ΚΚΕ και από πού κατευθύνεται η αντιΚΚΕ επίθεση... Το κωμικότερο είναι ότι τόλμησε να μιλήσει για μακαρθισμό το ΚΚΕ! Κι αυτό όταν τα ΜΜΕ αποσιωπούν τις θέσεις του Κόμματος και, ταυτόχρονα, διαστρεβλώνουν γεγονότα και θέσεις του. Και το ΚΚΕ εκείνο που διεκδικεί είναι όχι ασφαλώς να μην του κάνουν κριτική ακόμα και πολεμική, αλλά αυτή να είναι για τις θέσεις του και όχι για τα σκιάχτρα που κατασκευάζονται με τη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία.

Το ΚΚΕ διεκδικεί ισότιμη παρουσίαση των θέσεων και της δράσης του από τα ΜΜΕ. Αυτό για την κυβέρνηση και τον εκπρόσωπό της Δ. Ρέππα είναι μακαρθισμός! Αλλά την πρακτική του μακαρθισμού αναβιώνει η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική και την πρακτική της. Με τις διώξεις, με τα εμφυλιοπολεμικά κατασκευάσματα, με τις επιθέσεις κατά του μαζικού λαϊκού κινήματος, κατά της ελευθεροτυπίας και των δημοσιογράφων που ασκούν πραγματική πολιτική κριτική στην αντιλαϊκή της πολιτική. Εφθασαν, μάλιστα, στο σημείο κυβερνητικά στελέχη της να απειλούν λέγοντας ότι το ΚΚΕ κινείται στα όρια της νομιμότητας... Ο στόχος τους βέβαια είναι το λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ που έχει γίνει «κάρφος στο μάτι», αφού δεν μπορούν να το βάλουν στο τσεπάκι της κεντροαριστεράς, της ΟΝΕ και της παγκοσμιοποίησης της νέας τάξης. Και η κυβέρνηση, στη γραμμή των υπερατλαντικών τους εταίρων που ανησυχούν για το ρόλο του ΚΚΕ, εντείνει τον αντικομμουνισμό και την πολιτική συκοφαντία για να πλήξει το ΚΚΕ.

Ασφαλώς, το γνωρίζουν - γιατί δεν είναι ανιστόρητοι - πως δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα. Οσο κυνισμό και θράσος κι αν διαθέτουν, δεν πρόκειται να σιωπήσει η φωνή του ΚΚΕ. Αντίθετα θα δυναμώνει όσο τα προβλήματα οξύνονται.


Του
Γιάννη ΖΑΓΓΑΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ