Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δεν τον χωρούσε ο τόπος...

Σαν τον κλέφτη ήρθε και έφυγε από την πόλη μας ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς

(Του ανταποκριτή μας).-

Στα κρυφά και κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα, έφτασε χτες στα Γιάννενα ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπερνς. Με χίλιες προφυλάξεις, και στην κυριολεξία με βιαστικές κινήσεις, πραγματοποίησε τις προγραμματισμένες επισκέψεις του, ενώ σε κάθε βήμα του μέσα στην πόλη έβρισκε μπροστά του εκατοντάδες διαδηλωτές που διατράνωναν την αντίθεσή τους στην παρουσία του αρχιτρομοκράτη στην πόλη τους.

Μπροστά από το το κτίριο της Νομαρχίας, τον «υποδέχτηκαν» μέλη του φιλειρηνικού κινήματος της πόλης και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Οι διαδηλωτές, κρατώντας πανό και σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, καταδίκαζαν την επίσκεψη του Ν. Μπερνς στα Γιάννενα. Λίγο πριν ανεβεί τα σκαλοπάτια της Νομαρχίας ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο συγκεντρωμένος κόσμος έβαλε φωτιά σε μια αμερικάνικη σημαία και εκατοντάδες στόματα μαζί βροντοφώναξαν:«Ο Μπερνς δολοφονούσε τον Σέρβο πατριώτη και εσείς εδώ τον κάνετε επίτιμο δημότη»...

Σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης του Ν. Μπερνς με τον νομάρχη Ιωαννίνων, οι διαδηλωτές παρέμεναν έξω το κτίριο της Νομαρχίας και φώναζαν συνθήματα. «Χτες στην Καστοριά σήμερα εδώ, κάτι για τα σύνορα έχουν στο μυαλό» και «Νομάρχη του Σημίτη, υπάλληλε του ΝΑΤΟ, εμείς τον Μπερνς θα ρίξουμε στης λίμνης μας τον πάτο», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξε το συγκεντρωμένο πλήθος. Τον παλμό και το χρώμα στη συγκέντρωση έδιναν οι πολλοί νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα απαίτησαν να γίνει «απολύμανση της Νομαρχίας και του δημαρχείου μετά την αποχώρηση του αιμοσταγούς Ν. Μπερνς»...

Μετά το τέλος της συνάντησης και κατά την έξοδο του πρεσβευτή από τη Νομαρχία, οι φιλειρηνιστές κινήθηκαν προς το αυτοκίνητό του και ακολούθησε συμπλοκή με την αστυνομία. Τελικά, ο Ν. Μπερνς αποχώρησε και κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο της πόλης, δεύτερο σταθμό της επίσκεψής του. Την ίδια ακριβώς πορεία όμως ακολούθησαν και οι φιλειρηνιστές, οι οποίοι διαδηλώνοντας στον κεντρικό δρόμο της πόλης και με κεντρικά συνθήματα «Οσο την πρεσβεία θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό» και «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» έφτασαν στο κτίριο του δημαρχείο. Στη διαδρομή, και περνώντας έξω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της 8ης Μεραρχίας, με τα συνθήματά τους απαίτησαν να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Επίσης κάλεσαν όλους τους δημοκράτες αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας να μην υποταγούν στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Τέλος με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ιωαννίνων κήρυξε ανεπιθύμητο τον εκπρόσωπο των αμερικανικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Ο λαός μας έχει μεγάλη ιστορία αγώνων για την ανεξαρτησία και την ελευθερία. Στάθηκε αντιμέτωπος απέναντι σε όποιους θέλησαν να τον υποτάξουν». Και προσθέτουν τα μέλη της Επιτροπής: «Ο λαός μας έχει ήθος πολιτισμού, έχει τις υψηλές πολιτισμικές αξίες της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Γι' αυτό στέκεται πάντοτε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται για το δίκιο και την αξιοπρέπειά τους. Ο ανεπιθύμητος πρέσβης εκπροσωπεί όλα εκείνα που ο λαός μας αντιμάχεται».

Ο πρέσβης της Νέας Τάξης, τονίζεται στην ανακοίνωση, φέρνει μαζί του τον αποτροπιασμό του για το λαό μας, που βγήκε στους δρόμους να δείξει την αλληλεγγύη του στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Φέρνει μαζί του, επισημαίνεται, τις επιδιώξεις της Νέας Τάξης να μετατραπούν οι ιστορικοί λαοί σε παγκοσμιοποιημένο όχλο.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους καλούν τους εκπροσώπους της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «να συμπεριφερθούν ως εκπρόσωποι του λαού που τους εξέλεξε και όχι να σταθούν απέναντί του, συμμαχούντες με τον εκπρόσωπο της πολιτικής των βομβαρδισμών νοσοκομείων και αμάχων».

Επίσης ανακοινώσεις εξέδωσαν οι δήμαρχοι Ζίτσας και Πασσαρώνας, το ΠΑΜΕ Ιωαννίνων, σωματεία συνταξιούχων του νομού, η ΟΓΕ κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ