Με τις διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά επιχειρείται η προσαρμογή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με τις ανάγκες που προέκυψαν από τη διεύρυνση της χρηματιστηριακής αγοράς και από τη γενικότερη μεγέθυνσή της, και ιδίως η εναρμόνισή της με τις χρηματιστηριακές αγορές της ζώνης του Ευρώ.
Τα όποια μέτρα περιέχονται στο νομοσχέδιο, τόνισε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία των μικροεπενδυτών. Αναφερόμενος γενικότερα στο χρηματιστήριο ως θεσμό υπογράμμισε:
«Για την κυβέρνηση, τη ΝΔ και εν μέρει τον ΣΥΝ το χρηματιστήριο είναι μοχλός ανάπτυξης. Για μας όμως το χρηματιστήριο είναι μηχανισμός συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και η λειτουργία του κινείται πάντα στη βάση του νόμου του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, δηλαδή είναι νομοτέλεια "το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό"».
Για το μεγαλύτερο μέρος των μικροεπενδυτών, είπε ο βουλευτής, είναι προκαθορισμένη η ημερομηνία απώλειας του μεγαλύτερου- αν όχι ολόκληρου- μέρους των κερδών, αλλά και του κεφαλαίου τους. Η θεοποίηση, συνέχισε, του χρηματιστηρίου από την κυβέρνηση και τη ΝΔ αποδεικνύεται ότι είναι αποπροσανατολιστική για τους μικροεπενδυτές, οι οποίοι έζησαν οδυνηρές μέρες στην κρίση του Σεπτεμβρίου του 1999.
Τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, είπε ο Α. Τζέκης, για ίση μεταχείριση των μετόχων δεν είναι τόσο ίση, δεδομένου ότι οι μικρομεσαίοι επενδυτές δεν έχουν ούτε μπορούν να έχουν μία σαφή εικόνα της χρηματοοικονομικής κατάστασης των εισηγμένων εταιριών, αλλά και εκείνων που θέλουν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο.
Αναφερόμενος στις άλλες διατάξεις, τόνισε ότι με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος των εσόδων της «Ολύμπικ Κέτεριγκ» μειώνεται η οικονομική εικόνα της εταιρίας και απαξιώνεται για να δοθεί πιο εύκολα στους ιδιώτες. Επίσης, με την πρόβλεψη ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) θα μπορεί να ιδρύει ΑΕ με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου οδηγούμαστε στη συγκέντρωση και εκμετάλλευση γης και ακινήτων και σταδιακά στην ιδιωτικοποίησή της, μέσω της μετάβασης της κυριότητας. Μάλιστα, επιβάλλεται στην ΤΑ να εφαρμόσει "τους νόμους της αγοράς" και την ιδιωτικοποίηση και στο συγκεκριμένο θέμα.
Σημαντικό μέτρο υπέρ του κεφαλαίου είναι και το θέμα της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης από 40% σε 35% των ΑΕ χωρών της ΕΕ, που διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
Οσον αφορά την πρόβλεψη για αποζημίωση των τουριστικών και άλλων επιχειρήσεων του νομού Πιερίας, που υπέστησαν απώλεια εσόδων από τη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο Α. Τζέκης, αφού κατήγγειλε ότι και η κυβέρνηση συμμετείχε σε αυτήν, ζήτησε να απαιτηθεί από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που βομβάρδισαν τη Γιουγκοσλαβία να καταβάλουν αυτοί τις αποζημιώσεις όχι μόνο στην Πιερία, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το αντισυνταγματικό και ζητώντας την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, και ο ΣΥΝ γιατί είναι άτολμο, αόριστο και απολύτως ανεπαρκές.
Οι βουλευτές της ΝΔ έθεσαν κατά τον κανονισμό θέμα αντισυνταγματικότητας συγκεκριμένης διάταξης που εκχωρεί νομοθετικές αρμοδιότητες της Βουλής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάτι που η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε. Παρεμβαίνοντας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα, αφού ολόκληρος κανονισμός συμπεριφοράς εταιριών θα καθορίζεται από το ΔΣ της επιτροπής κεφαλαιαγοράς.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Α Φωτιάδης στην ομιλία του ισχυρίστηκε ότι με τις προτεινόμενες λύσεις του νομοσχεδίου πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα για τη μετάβαση στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές.