Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δίωξη σε Τράπεζα για τα προσωπικά δεδομένα

Ποινική δίωξη εναντίον της Τράπεζας Κύπρου για παραβίαση του νόμου 2472/97, που αφορά την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ι. Καραΐσκος άσκησε ποινική δίωξη εναντίον του διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου Ανδρ. Ηλιάδη, βάσει του άρθρου 22 του προαναφερόμενου νόμου (το οποίο προβλέπει ότι την ποινική ευθύνη φέρει ο εκπρόσωπος του Νομικού Προσώπου που ασκεί τη διοίκηση και τη διεύθυνσή του), για «ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα χωρίς δικαίωμα και σε μη δικαιούμενα πρόσωπα κατ' εξακολούθηση, από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει σε άλλους παράνομο περιουσιακό όφελος και να βλάψει τρίτο».

Η ίδια ποινική δίωξη περιλαμβάνει και δεύτερη κατηγορία, που είναι η «γνώση και εκμετάλλευση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από υπαίτιο που είχε σκοπό να προσπορίσει για τον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος» και στρέφεται εναντίον της πληρεξούσιας δικηγόρου του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Λίνας Καντεράκη και του Εξαρχου του Παναγίου Τάφου, μητροπολίτη κ. Ειρηναίου.

Η υπόθεση έχει σχέση με τη γνωστή αντιδικία του θεατρικού επιχειρηματία Παν. Μπαγιάτη με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέατρο «ΟΡΦΕΑΣ» (πρώην Χατζηχρήστου). Η δικηγόρος του Πατριαρχείου ζήτησε από την Τράπεζα Κύπρου να της γνωστοποιήσει την οικονομική κατάσταση του επιχειρηματία, προκειμένου να την επικαλεστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο, όπου επρόκειτο να εκδικαστεί η έφεση του Πατριαρχείου κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου που δικαίωνε τον Παν. Μπαγιάτη ως νόμιμο εκμισθωτή του θεάτρου. Η Τράπεζα Κύπρου το έπραξε αυτό έναντι αμοιβής, «μπαίνοντας» στο πρόγραμμα «Τειρεσίας», δεδομένου ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν είναι πελάτης της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ