Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Δυο γραμμές σε δυο ώρες...

«Δεν συζητάμε για τις ταυτότητες», είναι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν, μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, οι κυβερνητικοί παράγοντες, αν και νωρίτερα είχε διαφανεί πρόθεση να ανοίξει «παράθυρο συνεννόησης» με την Ιεραρχία

Οι δυο γραμμές που επικρατούν στην κυβέρνηση για τον από δω και πέρα χειρισμό του θέματος των ταυτοτήτων «έλαμψαν» χτες, αφού τα όσα είχαν ανακοινωθεί το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αναιρέθηκαν - και πάλι από τον Δ. Ρέππα - μέσα σε διάστημα δυο ωρών! Εκείνο που παρεμβλήθηκε μεταξύ της αρχικής και της τελικής «γραμμής», ήταν μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κ. Σημίτη, στην οποία, εκτός του υπουργού και υφυπουργού Τύπου, συμμετείχε και ο Π. Ευθυμίου.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις «δεύτερες» δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ότι η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της μη συζήτησης με την Εκκλησία για το θέμα των ταυτοτήτων. Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, στη συνεδρίαση τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας, για να συμπληρώσει, όμως, πως «ασφαλώς ανάμεσα σε αυτά δεν είναι και το θέμα που αφορά στις ταυτότητες». Οσο για τα υπόλοιπα θέματα - πλην των ταυτοτήτων - «η πολιτεία και η Εκκλησία πρέπει να συναντηθούν και να συζητήσουν», αλλά, όπως πρόσθεσε ο υπουργός, το θέμα των ταυτοτήτων «έχει αντιμετωπιστεί και έχει κλείσει οριστικά». Από εκεί και πέρα, κατέληξε, ο διάλογος πρέπει να γίνει «με γνώμονα πάντοτε την αρχή που διακηρύσσουμε ότι οι ρόλοι είναι διακριτοί και αμοιβαίως σεβαστοί».

Λίγο αργότερα, οι κυβερνητικοί παράγοντες, που κλήθηκαν να αποκωδικοποιήσουν τις παραπάνω τοποθετήσεις, έλεγαν ότι εφόσον η Ιεραρχία επιμείνει να ζητήσει συνάντηση με θέμα τις ταυτότητες, η απάντηση θα είναι αρνητική. Πρόσθεταν ότι για να υπάρξει ανταπόκριση της κυβέρνησης, κατ' αρχήν το αίτημα θα πρέπει να το διατυπώσει η Ιεραρχία και θα πρέπει να περιλαμβάνει εκείνα τα θέματα που άπτονται «κοινής αντιμετώπισης», όπως η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, η εκκλησιαστική εκπαίδευση, η εκκλησιαστική περιουσία, η χρηματοδότηση από το Γ` ΚΠΣ κλπ. Για τα θέματα αυτά, συμπλήρωναν, υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον Π. Ευθυμίου.

Κυβερνητικοί κύκλοι, θέλοντας να δώσουν την εικόνα μιας «σκληρής» εκ μέρους του πρωθυπουργού αντιμετώπισης, αλλά και να μεταφέρουν τη «δυσφορία» του για την απροθυμία των κυβερνητικών στελεχών να τον στηρίξουν, υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Κ. Σημίτης επισήμανε πως «το θέμα των ταυτοτήτων έχει κλείσει και πως η θέση του αυτή έχει αποδέκτη τους πάντες»... Επίσης, ανέφεραν - υπό μορφή... προειδοποίησης - πως αν επαναληφθεί σήμερα η κίνηση που έγινε από τον κ. Χριστόδουλο, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου (η οποία διεκόπη για να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό), τότε η κυβέρνηση «θα καταγγείλει την τακτική της Ιεραρχίας»...

Δεν είναι όλοι σύμφωνοι...

Η επιλογή της «σκληρής γραμμής», πάντως, δε φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο του επιτελείου που χειρίζεται την κρίση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «δυο αντιλήψεις», μέσα στον κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού, με τους Δ. Ρέππα και Τηλ. Χυτήρη να κατατάσσονται στους «διαλλακτικούς» και τους Γ. Πανταγιά και Ν. Θέμελη στους υπέρμαχους της άποψης, που λέει «ούτε βήμα πίσω».

Ανεξαρτήτως αν οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, είναι σίγουρο ότι οι πρώτες δηλώσεις του Δ. Ρέππα, εκείνες που προηγήθηκαν της σύσκεψης, κινούνταν σε άλλο μήκος κύματος. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε πει, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ότι «η πολιτεία, ένα θέμα που είναι της δικής της αποκλειστικής αρμοδιότητας, δεν έχει λόγο να το θέσει στην Εκκλησία», αλλά, συμπλήρωσε με νόημα «οι φορείς της Εκκλησίας είναι αυτοί, οι οποίοι ζητούν συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος» και «άρα, θα πρέπει να αναλάβουν μια σχετική πρωτοβουλία, αν έτσι έχει το θέμα».

Επιπλέον, ο υπουργός δεν παρέμεινε εκεί και στη συνέχεια υπήρξε εξόχως διαλλακτικός: «Ασφαλώς, εφόσον διατυπωθεί αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα αντιμετωπιστεί αναλόγως και θετικά», ήταν τα λόγια του και συνέχισε: «Η Εκκλησία, εφόσον θεωρεί ότι υπάρχει ένα θέμα, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα, που, κατά τη γνώμη της, υπάρχει και εναπόκειται σε αυτή να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες»...

Οταν αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι καλούνταν να δώσουν απάντηση για την απόσταση που χωρίζει τις πρώτες από τις δεύτερες δηλώσεις, απλώς ...χαμογελούσαν, χωρίς να μπαίνουν στον κόπο ούτε καν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ