Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
«Με ένα σμπάρο... »

Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση έριξε το «σμπάρο» -ταυτότητες ήταν φανερό πως επιδίωκε «να πιάσει πολλά τρυγόνια...». Πόσα από αυτά θα καταφέρει να σιγουρέψει «στο κλουβί της», θα κριθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά κάποιες κουρτίνες έχουν από την πρώτη στιγμή σηκωθεί και δείχνουν από μέσα τον ηγετικό τουλάχιστον πυρήνα της κυβέρνησης να καιροφυλακτεί... Ισως, σε τελευταία ανάλυση, να μην τα σχεδίασε και όλα με χαρτί και καλαμάρι, αλλά έτσι γίνεται, όταν ρίχνεις «σμπάρους» στο κοπάδι, στοχεύεις κάπου συγκεκριμένα και από εκεί και πέρα ό,τι προκύψει καλοδεχούμενο...

Ισως όχι, λοιπόν, κεντρικός στόχος (αν υπάρχει τέτοιος), αλλά οπωσδήποτε ένας από αυτούς είναι, με την ευκαιρία, να κοιτάξει να προωθήσει στο πολιτικό σκηνικό τέτοιες εξελίξεις, που να φέρνουν πιο κοντά τις μακροπρόθεσμες βλέψεις της κυρίαρχης τάξης και του ξένου παράγοντα για την τελική διαμόρφωσή του. Αλλωστε, καθόλου τυχαία, η «ριξιά» έπεσε, όταν ακριβώς ζεσταίνονταν στη θράκα της δημοσιολογίας και του τάχα τυχαίου πολιτικού προβληματισμού τα διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης του πολιτικού σκηνικού και μερικά είχαν ήδη αρχίσει να δρομολογούνται.

Οσο αφελής και να είναι, για παράδειγμα, κάποιος, δεν μπορεί να μην έχει παρατηρήσει πως ο κ. Μπίστης και η παρέα του προβάλλονται από τις ενημερωτικές εκπομπές των τηλεοράσεων, αν όχι περισσότερο, το ίδιο, με την προβολή που γίνεται στον αστέρα του Χόλιγουντ Νίκολας Γκέιτζ και το μαντολίνο του στην Κεφαλονιά... Το ίδιο ισχύει, επίσης, για πολύ συγκεκριμένα επιλεγμένα στελέχη του ΣΥΝ, που «εντελώς τυχαία», σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που διαβάζουμε, φιλοδοξούν να εκφραστούν σε συγκεκριμένη τάση στο προσεχές συνέδριο. Φυσικά, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, «δεν μπορούν να υπάρχουν αποδείξεις» για απ' ευθείας ανάμειξη της κυβέρνησης, αλλά, όπως γίνεται πάλι πάντα, η υπόθεση είναι «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια...».

Επίσης δεν είναι καθόλου άσχετες οι, σε διαφορετικές διαβαθμίσεις, εσωτερικές οριοθετήσεις στη ΝΔ, αλλά και στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το άμεσο «κάρφωμα», για παράδειγμα, του κ. Μάνου ήταν μάλλον αναμενόμενο, όπως επίσης αναμενόμενο ήταν το μούδιασμα πολλών στελεχών γύρω από την κ. Μπακογιάννη. Στο δε ίδιο το ΠΑΣΟΚ, ανάλογα το «τσίμπημα» του καθενός, διακρίνονται και οι προσωπικές του βλέψεις, που, όμως, έτσι αποκαλύπτονται και εύκολα πλέον εντάσσονται ή αποβάλλονται από τα σχέδια του ηγετικού πυρήνα της κυβέρνησης. Με άλλη «όρεξη» άρπαξε το αγκίστρι, για παράδειγμα, ο κ. Παπαθεμελής και με άλλη απλά τσιμπολογάει ο κ. Βενιζέλος...

Επειδή, όμως, αυτό που πραγματικά ενοχλεί είναι το ΚΚΕ, τώρα που «φρεσκοσιδερώνεται» το υποτιθέμενο καινούριο πολιτικό σκηνικό, είναι η κλασική ευκαιρία, να πλαγιοκοπηθεί, να συκοφαντηθεί και αν είναι ποτέ δυνατόν να εξαφανιστεί και να μην το βλέπουνε. Γι' αυτό το «κρύψανε» από όλη την ιστορία, αποκλείοντάς το από τα ΜΜΕ, την ώρα που είχε τη δυνατότητα να «εξηγεί» τις θέσεις του ΚΚΕ ο κάθε άσχετος - σχετικός, που, φυσικά, τις διαστρέβλωνε στα μέτρα του. Ετσι τώρα μπορούν να σεναριολογούν - ασχημονούν αυθαίρετα με τις θέσεις του ΚΚΕ, με την ελπίδα να δημιουργήσουν προβλήματα. Ομως, ούτε αυτή τη φορά θα τους γίνει το χατίρι.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ