Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αποσύρεται η ελληνική δύναμη από την Αλβανία

Την απόσυρση του ελληνικού λόχου 130 ανδρών από την Αλβανία ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Οπως έκανε γνωστό στις αρχές της βδομάδας, γνωστοποίησε με επιστολή του στον υπουργό Αμυνας της Αλβανίας, τη λήξη της παραμονής της Ελληνικής Δύναμης Αλβανίας, μετά την ολοκλήρωση, όπως είπε, της αποστολής της, την οποία πραγματοποίησε για περίπου τρία χρόνια.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο με τις αλβανικές αρχές να προβάλλουν όλο και νέες απαιτήσεις για ανταλλάγματα πέρα από αυτά που είχαν αποδεχτεί με τη συμφωνία την οποία είχαν υπογράψει, εξωθώντας αναγκαστικά τα πράγματα στην απόσυρση της ελληνικής δύναμης. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία είχε αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων στο αλβανικό κοινοβούλιο, ενώ ήταν και χώρος ανταγωνισμού με την Τουρκία η οποία έχει εξασφαλίσει στρατιωτική παρουσία στη χώρα αυτή.

Η Ελληνική Δύναμη Αλβανίας αφίχθηκε στο αλβανικό έδαφος τον Απρίλη του 1997 μετά τα γνωστά γεγονότα και ήταν αρχικά 800 ανδρών. Τον Αύγουστο του 1997 το μεγαλύτερο μέρος της δύναμης αποχώρησε και έμειναν εκεί 280 άνδρες. Από τη δύναμη αυτή παρέμεναν στην Αλβανία ένας λόχος 130 ανδρών, είναι αυτοί που αποχωρούν. Στην Αλβανία θα παραμείνει ένα ελληνικό τμήμα περίπου 60 ανδρών, που ανήκει στη ΝΑΤΟική Δύναμη Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και έχει την έδρα του στο Δυρράχιο, με αποστολή την παροχή υποστήριξης στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που κατευθύνονται από το λιμάνι αυτό στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το συνολικό κόστος της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο έχει υπερβεί τα 30 δισ. δραχμές, χωρίς σ' αυτό να περιλαμβάνονται τα έργα που έγιναν.

Σύμφωνα με τον Α. Τσοχατζόπουλο «ήταν μια πολύ επιτυχής παρουσία, που συνέβαλε και στη σταθεροποίηση της γείτονας χώρας, όπως επίσης και στη διαμόρφωση όρων εκπαίδευσης και στήριξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Αλβανίας, αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών. Συμβάλαμε ιδιαίτερα, στην αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η γειτονική χώρα από τους πρόσφυγες μετά την κρίση στο Κόσσοβο». Βέβαια, πρόσθεσε θα συνεχιστούν τα προγράμματα κατασκευής των έργων υποδομής, τα οποία προβλέπονται, στη συμφωνία που έχει υπογραφεί. Πρόκειται για το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Αργυρόκαστρο, τη Ναυτική Βάση στο Δυρράχιο και τις βελτιώσεις στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε χτες ο Α.Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κροάτη ομόλογό του, όπου επίσης ανακοινώθηκε ότι η Κροατία θα συμμετάσχει στη ΝΑΤΟικής καθοδήγησης συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στα πλαίσια της οποίας δημιουργήθηκε και η βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ