Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ανεβαίνουν οι τόνοι μία μέρα πριν το Συνέδριο

Ανεβάζουν τους τόνους τα στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του Συνασπισμού, μία μέρα πριν την έναρξη του τρίτου τακτικού Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ανοίγουν αύριο Πέμπτη στο Ολυμπιακό Στάδιο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή. Ενα συνέδριο που θα επαληθεύσει ή θα διαψεύσει τους φόβους αρκετών στην Κουμουνδούρου για δεύτερο κύμα εξόδου στελεχών, ενδεχόμενο που αν και έχει απομακρυνθεί δεν έχει σε καμία περίπτωση εκλείψει.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε - όπως δημοσιεύτηκε - μεταξύ των ομάδων Παπαγιαννάκη και Δαμανάκη για ενιαία εμφάνιση στο Συνέδριο και κάθοδο σε κοινή λίστα, προκάλεσε ανακούφιση στην Κουμουνδούρου, μιας και μεταφράστηκε ως ένα βήμα απομάκρυνσης από το ενδεχόμενο αποχώρησης, που τουλάχιστον η Μαρία Δαμανάκη φρόντιζε να κρατά ανοιχτό. Ωστόσο, κι ενώ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το Συνέδριο, οι ανησυχίες μεγαλώνουν για το τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που το «αριστερό ρεύμα» αναδειχτεί νικητής από το συνέδριο, κάτι που είναι και το πλέον πιθανό.

Προχτές, ο Μ. Παπαγιαννάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», τόνισε πως «αν διαμορφωθεί μια πλειοψηφία η οποία σκοπεύει να συνεχίσει σ' αυτό το είδος της διολίσθησης, μπορεί να κυβερνήσει το κόμμα αυτή η πλειοψηφία, αλλά χωρίς εμένα» και συμπλήρωσε: «Θα επιδιώξω να μην έχω θέση στα κομματικά όργανα αν πρόκειται να υπηρετήσω μια συνολική αντίληψη περί πολιτικής και έναν προγραμματικό λόγο με τον οποίο δε συμφωνώ. Θα δούμε πού θα οδηγήσει, αν υπάρξει αυτού του τύπου η αντίληψη για την πολιτική, η οποία έχει νομίζω πήλινα πόδια και σύντομα μπροστά στις προκλήσεις της πραγματικότητας θα γίνει φύλλο και φτερό».

Ο ευρωβουλευτής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και καυστικός εναντίον όσων αποφάσισαν να μη συζητηθούν σ' αυτό το συνέδριο ζητήματα όπως το πρόγραμμα του κόμματος. «Φωτογραφίζοντας» το «αριστερό ρεύμα» τόνισε: «Ας λύσουμε το πρόβλημα της ηγεσίας, γιατί στην πραγματικότητα πολλούς αυτό μόνο ενδιαφέρει και εν συνεχεία, τα άλλα που είναι θέματα ουσίας, τα λύνουμε κατά το δοκούν και κατά την αρέσκειά μας αργότερα. Αυτό σκέφτονται πολλοί, νομίζω ότι σκέφτονται πολύ άσχημα αν σκέφτονται έτσι, δε θέλω να είμαι άδικος αλλά είναι πολύ ισχυρή υποψία».

Επικριτικός ως προς την ηγεσία του ΣΥΝ εμφανίστηκε και ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΠΓ, σε άρθρο του χτες στα «ΝΕΑ», όπου σημειώνει σχετικά με τις αποχωρήσεις στελεχών: «Η ηγεσία του ΣΥΝ πρέπει να προβληματιστεί πολύ σοβαρά. Η ανακοπή αυτής της "τάσης εξόδου" που εμφανίστηκε μετά τις εκλογές και δεν έχει ισχυροποιηθεί σήμερα, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάκαμψη του κόμματος».

Συνεχίζοντας συμπληρώνει με νόημα, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς την ηγεσία: «Οι δαιμονοποιήσεις της διαφορετικότητας, ο ξεπερασμένος κομματικός πατριωτισμός, η παραψυχολογία του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" δεν έχουν θέση στην κρίσιμη αυτή φάση».

Τα του συνεδρίου απασχόλησαν τη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ. Την Πέμπτη το πρωί η ΠΓ θα ξαναδεί την εισήγηση του προέδρου του κόμματος, ενώ συμφώνησε να προτείνει την εκλογή του νέου προέδρου απευθείας από το Συνέδριο. Να σημειωθεί πως κυκλοφόρησαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Θ. Μαργαρίτης και ο Μ. Παπαγιαννάκης ζήτησαν να κάνουν και οι ίδιοι εισήγηση στο Συνέδριο. Η πρότασή τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έγινε δεκτή και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της ΠΓ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ