Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΣΟΥΔΑ
Ζώνη αμερικανικής κατοχής

Επιστρέφουν για ανεφοδιασμό τα πλοία και υποβρύχια που σπέρνουν το θάνατο

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» στη Σούδα

Associated Press

Το αεροπλανοφόρο «Ρούσβελτ» στη Σούδα
Την κατευθείαν ανάληψη ρόλου ακτοφυλακής της ευρύτερης περιοχής της βάσης της Σούδας, διεκδικούν οι Αμερικανοί μέσω τριών δικών τους ταχύπλοων σκαφών. Προς το παρόν, το ρόλο αυτό ανέλαβαν δύο πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, η πυραυλάκατος «Μπάτσης» και η τορπιλάκατος «Εσπερος», μαζί με ένα από τα αμερικάνικα ταχύπλοα. Το πρώτο από τα ελληνικά πλοία ήταν εδώ και μέρες στη Σούδα, ενώ το δεύτερο έφθασε χτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αμερικανοί πρόβαλαν ως πρόσχημα για το αίτημά τους περί ενίσχυσης των μέτρων ασφάλειας γύρω από τη βάση και τις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και τη χρήση της βάσης της Σούδας ως πολεμικού ορμητηρίου.

Με τον τρόπο αυτό ενεργοποείται το νέο δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο έχει σαφή εσωτερικό προσανατολισμό στο όνομα της αντιμετώπισης των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών» στις οποίες περιλαμβάνονται και οι λαϊκές κινητοποιήσεις στο βαθμό που αυτές - με τον αποκλεισμό των εισόδων της βάσης - θέτουν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία της.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πυκνώσουν οι αφίξεις αμερικανικών πλοίων για ανεφοδιασμό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου βομβαρδισμών κατά του Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 19-27 Μάρτη - πρώτη βδομάδα του πολέμου - πέρασαν από τη Σούδα 30 αμερικανικά πολεμικά πλοία. Στο μεταξύ, ήδη από χτες βρισκόταν στη Σούδα το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Πρόβιντενς» που εξαπολύει πυραύλους κατά του Ιράκ από την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μέχρι το βράδυ αναμενόταν να καταπλεύσει και δεύτερο υποβρύχιο, προκειμένου να εφοδιαστούν με νέους πυραύλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ