Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Αρνούνται να σφαγιάζουν αθώους

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε έναν πόλεμο που προκαλεί το θάνατο σε αθώους πολίτες του Ιράκ», δύο Βρετανοί στρατιώτες έθεσαν εαυτόν εκτός του στρατού εισβολής και στάλθηκαν ήδη πίσω στη Βρετανία, όπου αντιμετωπίζουν στρατοδικείο και ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον δύο χρόνων, για ανυπακοή.

Οι δύο στρατιώτες, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των βρετανικών εφημερίδων «The Sunday Times» και «Mirror», είναι ένας φαντάρος και ένας τεχνικός της αεροπορίας που ανήκουν στην 16η αερομεταφερόμενη μεραρχία, μια μονάδα που λαμβάνει μέρος στις σφοδρές μάχες στο Νότιο Ιράκ. Αρνούμενοι λοιπόν, διατάχθηκαν να επιστρέψουν στον στρατώνα τους στο Κόλτσεστερ του Εσσεξ.

Ο συνήγορος υπεράσπισής τους, Τζίλμπερτ Μπλέιντς, δικηγόρος ειδικός σε υποθέσεις στρατιωτικού χαρακτήρα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι δύο στρατιώτες έθεσαν ένα σοβαρό συνειδησιακό πρόβλημα, αρνούμενοι να υπακούσουν στις εντολές των ανωτέρων τους.

Πρόκειται για ένα ακόμη περιστατικό εντός του μισθοφορικού βρετανικού στρατεύματος, αφού ήδη ένας Βρετανός στρατιώτης αναμένεται να δικαστεί από στρατοδικείο, αφού εξαρχής αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό τον πόλεμο και παρέμεινε έγκλειστος στη Βρετανία και, τέλος, σύμφωνα με τη «Mirror», υπάρχει και μεγάλος αριθμός αρνητών, για λόγους όμως «θρησκευτικής πίστης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ