Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κλείνει τα σύνορα για τους πρόσφυγες του πολέμου!

Επαίσχυντη απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ

Στη σύνταξη της λεγόμενης «Πράσινης Βίβλου» προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι υπουργοί Δικαιοσύνης των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, όπως ισχυρίζονται, αποβλέπουν στην αναζήτηση κάποιων κανόνων για την προστασία των υπόπτων και των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, «υπήρξε συναίνεση στο ότι η "Πράσινη Βίβλος" αποτελεί μια θετική αφετηρία» και αποφασίστηκε τα κράτη - μέλη να καταθέσουν γραπτές προτάσεις μέχρι 15 Μάη 2003, προκειμένου η Επιτροπή να καταρτίσει μια ολοκληρωμένη πρόταση, που θα τεθεί προς συζήτηση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα κατατεθούν στο Συμβούλιο Υπουργών του Ιούνη.

Παράλληλα, οι 15 χώρες της ΕΕ προχωρούν προς την υλοποίηση του «ευρωτρομονόμου», του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης, που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτρέπεται ακόμη και η παράδοση ημεδαπών σε άλλα κράτη, μετά από αίτημα των δικαστικών τους αρχών. Επίσης, προχωρούν και στον πλήρη εξοβελισμό της έννοιας του πολιτικού εγκλήματος.

Οι «15» συμφωνούν, επίσης, και στο θέμα των εξελίξεων σχετικά με τη Συντακτική Συνέλευση (ευρωπαϊκό σύνταγμα), γεγονός που σημαίνει εκχώρηση δικαιωμάτων από τα εθνικά κράτη στα όργανα της ΕΕ. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «υιοθετήθηκε καταρχήν ως γενική διαδικασία λήψης αποφάσεων η συναπόφαση Συμβουλίου Υπουργών και Ευρωκοινοβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία, και η ενοποίηση των νομοθετικών εργαλείων, ώστε να είναι δυνατή η θέσπιση ευρωπαϊκών νόμων και νόμων - πλαίσιο».

Στην άτυπη σύνοδο, αποφασίστηκε να κρατηθούν εκτός χωρών της ΕΕ οι πρόσφυγες που δημιουργεί ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Στόχος είναι να κρατηθεί ο πληθυσμός στις όμορες με αυτό χώρες και αυτό θα επιτευχθεί με οικονομική ενίσχυση αυτών των χωρών. Αποφασίστηκε να επαναδραστηριοποιηθεί η task force, που έχει συσταθεί το 2001 και έχει ως αντικείμενο την ανταλλαγή πληροφοριών για την τρομοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ