Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Αξιοθρήνητη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Συνέντευξη Τύπου του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στα Γιάννενα

Με σκοπό την ενημέρωση του γιαννιώτικου λαού για τα τεκταινόμενα στο Ιράκ και για το τι γίνεται στο χώρο της ΕΕ γύρω από αυτά τα ζητήματα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο Κ. Αλυσσανδράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, το Σάββατο, 29/3/2003, το πρωί στα Γιάννενα.

Ο ομιλητής ανέλυσε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου, που εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να επεκτείνει την κυριαρχία του.

Αναφερόμενος στο διαχειριστικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ως προεδρεύουσας στην ΕΕ, σημείωσε ότι είναι αξιοθρήνητη, το ίδιο και η στάση του Γ. Παπανδρέου, Υπ. Εξωτερικών στις 20 Μάρτη, στην έκτακτη συνεδρίαση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Την πρώτη μέρα του πολέμου ο Υπ. Εξωτερικών, σημείωσε ο ομιλητής, εξέφρασε τη λύπη του που ξεκινάει ένας πόλεμος και «έχυσε δάκρυα» για την αποτυχία της κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και για τη συνεργασία τους που θα πρέπει να συνεχιστεί, στη βάση των κοινών ιδανικών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη μετά τον πόλεμο εποχή... για το μοίρασμα της λείας. Επίσης, αναφέρθηκε στη στάση του Κ.Σημίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο οποίος στάθηκε σε οικονομικά ζητήματα, και το μόνο που είπε για το Ιράκ ήταν: «Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα για τον άμαχο ιρακινό πληθυσμό».

Σε ερώτηση που έγινε για τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ομιλητής απάντησε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα από ό,τι ήταν στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, οπότε υπήρχαν κόμματα που αυτοθεωρούνταν αριστερά και ήταν υπέρ της επίθεσης, κάτι που τώρα δεν ισχύει. Υπάρχουν διαφορές, σημείωσε, ως προς τις εκτιμήσεις των αιτιών του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και κάποια κόμματα που "θρηνούν" για την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ