Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Οι λαοί αντιστέκονται

Ν. Κορέα

Associated Press

Ν. Κορέα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο «στρατός των αντιπολεμικών διαδηλωτών» κατέκλυσε και πάλι τους δρόμους των μεγάλων και μικρών πόλεων σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους του Βερολίνου, ενώ την ίδια στιγμή 40.000 περίπου διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 50 χιλιομέτρων, ενώνοντας έτσι συμβολικά τις πόλεις Μίνστερ και Οσναμπρικ, εκεί όπου υπογράφηκαν οι δύο ειρηνευτικές συμφωνίες που έθεσαν τέλος στον Τριακονταετή Πόλεμο (1618-1648).

Μαζικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ιταλία, με κύρια αιχμή τη Ρώμη, παρά και κόντρα στο γεγονός (σύμφωνα με την εφημερίδα «Repubblica»), ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που αντιμετωπίζει ένα τεράστιο κύμα κοινωνικής αναταραχής, το οποίο κορυφώθηκε με τη συστοίχιση της ιταλικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ - Βρετανία σε αυτόν, σκέπτεται να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.

Στην Κωνσταντινούπολη, τα ΜΑΤ συνέλαβαν 32 άτομα στη διάρκεια δύο διαδηλώσεων, όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να διαλυθούν σύμφωνα με σύσταση της αστυνομίας και προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ, όπου απαγορεύονται οι διαδηλώσεις αλλά και οι πολυπληθείς συναθροίσεις.

Ινδία

Associated Press

Ινδία
Στη Βαρσοβία σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία, όταν ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αυγά και αυτοσχέδιες βόμβες κατά του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ οι διαδηλωτές αποκαλούσαν με τα συνθήματά τους την πολωνική ηγεσία ανδρείκελα του Μπους και φώναζαν: «Αυτός είναι ο δικός μας κόσμος, δε θα σας αφήσουμε να τον καταστρέψετε!»

Αν και μικρότερες σε όγκο από τις προηγούμενες, οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο, διακρίθηκαν από ιδιαίτερο πάθος και μαχητικότητα, ενώ στις 12 Απρίλη προγραμματίζεται μία πολύ μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση στο Λονδίνο, ενάντια στην κυβέρνησή τους, τον κυριότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στην Ισπανία, τη Γαλλία, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Ελβετία, τη Ρωσία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία.

Διαδηλώσεις ξανά και στην Αυστραλία (με μεγαλύτερο το ογκώδες συλλαλητήριο στη Μελβούρνη), στη Νότια Κορέα, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στη Μαλαισία, στην Ινδονησία, στο Μπαγκλαντές ακόμη και στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση έδωσε ειδική άδεια για την πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση σε κινεζικό έδαφος.

Στην ίδια την καρδιά του κτήνους, στη Βοστόνη, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε από τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και σε Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Πόρτλαντ κ.ά.

Στο μεταξύ, η τακτική των διαδηλωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post», αρχίζει να διαφοροποιείται, αφού η τακτική της πολιτικής ανυπακοής, δημιουργεί αφ' ενός ένταση στρέφοντας τους απλούς Αμερικανούς κατά της «στρατιάς της ειρήνης» και αφ' ετέρου συνεπάγεται χιλιάδες συλλήψεις, που σημαίνει και την αποδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος. Ετσι, πια θα υπάρχουν περισσότερες κεντρικές διαδηλώσεις και μαχητικές κινητοποιήσεις, κατά ομοσπονδιακών οργάνων, επιχειρήσεων αλλά και ΜΜΕ που συνιστούν το «μέτωπο των κερδών» αυτού του πολέμου εντός των ΗΠΑ. Πρόκειται για στροφή, αποτέλεσμα της πάλης εντός του κινήματος των ΗΠΑ, που διεξάγεται εδώ και μήνες αναφορικά με τη συντονισμένη και οργανωμένη δράση ή την «αυθόρμητη πολιτική της ανυπακοής».

Την ίδια στιγμή, οι γονείς και οι συγγενείς των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται και πολεμούν στο Ιράκ, ακολουθώντας το παράδειγμα των συγγενών και των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη, έχουν αρχίσει να ηγούνται των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων δηλώνοντας «είμαστε στο πλευρό των στρατιωτών, αλλά αντίθετοι με την πολιτική Μπους που προκαλεί το θάνατο σε αθώους αμάχους και Αμερικανούς σε αυτό τον παράνομο πόλεμο».

Στη Λατινική Αμερική ο αντιπολεμικός αναβρασμός συντονίζεται με τον εσωτερικό πολιτικό αναβρασμό των κρατών. Οι διαδηλώσεις στην Κολομβία, το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη, το Περού και τη Βολιβία συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ