Δευτέρα 31 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να τελειώσει ο πόλεμος με ήττα των ιμπεριαλιστών

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση στα Χανιά, η Αλέκα Παπαρήγα, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε:

Οι υποκριτές και οι φιλειρηνιστές του γλυκού νερού, τούτες τις μέρες εύχονται να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα ο πόλεμος, να σταματήσει, για να μην έχουν προβλήματα τα χρηματιστήρια, για να συνεχιστεί το αντιλαϊκό έργο εναντίον των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, να συνεχίσουν τις δουλιές τους με τις πολυεθνικές, να ανασυγκροτήσουν το Ιράκ.

Βεβαίως, συνέχισε, κι εμείς θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος. Είμαστε άνθρωποι κι εμείς και δεν αντέχουμε συναισθηματικά, ηθικά, πολιτικά αυτό το έγκλημα που συντελείται στο Ιράκ. Πάνω απ' όλα, όμως, σκεφτόμαστε το πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.

Και εξήγησε: «Αν χρειαστεί, να κρατήσει όσο χρειάζεται. Αρκεί να νικήσει ο ιρακινός λαός, να ηττηθούν οι Αμερικανοβρετανοί ιμπεριαλιστές, να τελειώσει ο πόλεμος με την ήττα τους και τη νίκη των λαών όλης της Γης».

«Είναι μεγάλο πράγμα», συνέχισε, «που όλοι οι λαοί της Γης βγήκαν στους δρόμους, απ' άκρη σ' άκρη, είναι μεγάλο πράγμα που ο ελληνικός λαός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει και αυτή την εισβολή. Και εδώ η συμβολή του ΚΚΕ ήταν μεγάλη, γιατί έγκαιρα προειδοποίησε και προετοίμασε ένα σημαντικό τμήμα του λαού για την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων και για τον πόλεμο, που είναι νύχι-κρέας με τον οικονομικό και τον ψυχολογικό πόλεμο. Είναι καλό που η ελληνική κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται, συγκεντρώνει τρόφιμα και φάρμακα για τον δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό. Ομως, όλα αυτά δε φτάνουν».


«

Η υποχρέωση ολόκληρου του ελληνικού λαού - και μ' έναν τρόπο, διπλά του κρητικού λαού - είναι με την πάλη, με τη δράση μας, με την τιμωρία των ενόχων να καταγγείλουμε την ελληνική συμμετοχή, να κλείσει η βάση της Σούδας, να σταματήσουν όλες οι διευκολύνσεις. Οσα δάκρυα και να χύσουμε για τον ιρακινό λαό, όσα λόγια και να πούμε, η πρώτη μας υποχρέωση είναι να αισθανθούμε υπεύθυνοι, γιατί η Ελλάδα συμμετέχει σ' αυτό τον πόλεμο και, μάλιστα, με την πιο σημαντική βάση που διαθέτουν οι Αμερικανοί στην περιοχή.

Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Ελληνες κι οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ εμφανίζονται σαν φιλειρηνικές γιατί είπαν "όχι" στον πόλεμο. Είπαν "όχι" στον συγκεκριμένο πόλεμο κι όχι γενικά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ομως, κι αυτοί που είπαν "όχι", διαθέτουν όλες τις εγκαταστάσεις τους, βάσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, για να διενεργείται αυτός ο πόλεμος και γι' αυτό και ζητούν συμμετοχή στη λεία.

Η πρώτη μας υποχρέωση είναι, μαζί με την πάλη κατά του πολέμου ενάντια στο Ιράκ, να αποκαλύψουμε στο λαό το μεγάλο ψέμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι δήθεν δε συμμετέχουμε στον πόλεμο. Η βάση της Σούδας πρέπει να κλείσει. Θα την κλείσουμε εμείς, ο λαός. Γι' αυτό και ο αγώνας για την ειρήνη πρέπει να συνδυαστεί με το γενικότερο πολιτικό αγώνα για βαθιές αλλαγές στην Ελλάδα, για αλλαγές που θα επιβάλουν οι λαοί σε κάθε χώρα. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, Ελληνες φιλειρηνιστές, πατριώτες και δημοκράτες να βγαίνουν στους δρόμους, να απεργούν, να λένε "όχι" στον πόλεμο με το ένα χέρι, και με το άλλο χέρι να ανέχονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να τηρούν τις λεγόμενες συμβατικές τους υποχρεώσεις. Πρέπει να τιμωρήσουμε και τα δυο αυτά κόμματα, πρέπει να σπάσουν τα μούτρα τους στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση, αλλιώς θα είμαστε μόνο θεωρητικοί φιλειρηνιστές κι όχι φιλειρηνιστές της πράξης. Ο πόλεμος σήμερα πρέπει να γίνει πόλεμος και στο εθνικό πεδίο, πόλεμος κατά του πολέμου, όπου κι αν εμφανίζεται, αγώνας σε κάθε χώρα. Μόνον τότε μπορούμε να υπηρετήσουμε την υπόθεση της ειρήνης, της κοινωνικής ευημερίας των λαών».


Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε «να μην κουραστούμε», γιατί «δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος, μπορεί να χρειαστεί να κρατήσει πολύ για να νικήσουν οι λαοί. Πρέπει να συνεχίσουμε και να έχουμε υπόψη μας το εξής: Ερχονται μπροστά μας και άλλα πολεμικά σχέδια να υλοποιηθούν. Αύριο η Συρία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Βόρεια Κορέα και θα τους ανοίξει η όρεξη για την Κούβα. Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι από αυτούς, να τους αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερο σθένος, με μεγαλύτερη αντρειοσύνη, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Οι κομμουνιστές «πιστεύουμε στη δύναμη της λαϊκής ενότητας», είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αλλά «δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία της κριτικής, της διαπάλης απέναντι σ' όλους εκείνους που την ώρα του πολέμου λένε "όχι", αλλά σ' όλη τη διάρκεια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος συναινούν. Δε θα εμπιστευτούμε ούτε στον Σρέντερ, ούτε στον Σιράκ, ούτε σε κανέναν άλλο ευρωπαϊστή ηγέτη την υπόθεση της ειρήνης. Αυτοί όλοι είναι συγκυριακά κατά του πολέμου. Δε θα εμπιστευτούμε κανένα κράτος της ΕΕ, ούτε την ίδια την ΕΕ ότι θα ηγηθούν του φιλειρηνικού κινήματος. Δε θα χωριστούμε σε ευρωπαϊστές και ατλαντιστές. Θα χωριστούμε σε φιλοϊμπεριαλιστές και αντιιμπεριαλιστές, σε φιλοκαπιταλιστές και αντικαπιταλιστές. Αυτός είναι ο πραγματικός διαχωρισμός», είπε και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενωθούν με εκείνους που βρίσκονταν ήδη στη βάση, με ευχή και απαίτηση «η Κρήτη να σηκώσει τον αγώνα, να μη δεχτεί αυτή τη βάση, να δώσει μάθημα στους Αμερικανούς που απολαμβάνουν και την ετεροδικία, να μη δεχτεί αυτούς που λένε ότι η βάση φέρνει χρήμα στην Κρήτη. Δε φέρνει, σπέρνει τον πόλεμο. Μα ακόμα κι αν φέρνει, δε θέλουμε τα χρήματα που βγαίνουν από το αίμα των λαών», κατέληξε.



ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινά ελεύθερος(2004-10-06 00:00:00.0)
Ενας χρόνος μετά - ας διαδηλώσουμε ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή του Ιράκ(2004-03-19 00:00:00.0)
«Αυτή είναι η ταυτότητα του ιμπεριαλισμού»(2003-04-15 00:00:00.0)
«Ν' απαντήσουμε με ένταση του αγώνα»(2003-04-11 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και καταστολή πάνε μαζί(2003-03-22 00:00:00.0)
Αύριο στις 11 το πρωί η περικύκλωση της ΝΑΤΟικής βάσης(2003-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ