Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σημάνει συναγερμό η απόφαση για καύση επικίνδυνων αποβλήτων

Η απαράδεκτη απόφαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, στις 29 Μάρτη, να γνωμοδοτήσει θετικά στην αδειοδότηση της λειτουργίας μονάδας θερμικής επεξεργασίας (καύσης) υγειονομικών αποβλήτων πρέπει να σημάνει συναγερμό στη Σίνδο και σε όλες τις όμορες περιοχές. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και καλεί τον λαό, αγωνιστικά, να βάλει φρένο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Η απόφαση για την εγκατάσταση μονάδας καύσης επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου έρχεται δύο χρόνια μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής που είχαν βάλει φρένο σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Η μονάδα που αδειοδοτήθηκε θα αποθηκεύει και θα αποτεφρώνει επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα, αξιοποιώντας μέχρι κεραίας το φιλικό νομικό πλαίσιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που διαμόρφωσαν σταδιακά οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προωθώντας τη στρατηγική της ΕΕ στη διαχείριση των απορριμμάτων και των επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι υγειονομικές επιπτώσεις από τη συγκεκριμένη ή αντίστοιχες επενδύσεις είναι σοβαρές για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της ευρύτερης περιοχής. Το τονίζουν οι εκθέσεις και αναλύσεις επιστημόνων, που συνδέουν καρκινογενέσεις και άλλους κινδύνους για την υγεία με τις διοξίνες και τα φουράνια που παράγει η καύση αποβλήτων. Πρόκειται για ρύπους επικίνδυνους ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, επειδή διασπώνται δύσκολα και συσσωρεύονται στο περιβάλλον και τους ζωντανούς οργανισμούς.

Αυτή η απόφαση λήφθηκε με τις θετικές ψήφους των εκπροσώπων της διοίκησης Τζιτζικώστα (ΝΔ) αλλά και του χρυσαυγίτη που συνεχίζει να «λερώνει» τα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι παρατάξεις ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων στάθηκαν μόνο σε επιμέρους ζητήματα, κρύβοντας την ουσιαστική τους συμφωνία στην ιδιωτικοποίηση της επεξεργασίας απορριμμάτων, στην προώθηση της καύσης τους που αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ, στον χωροταξικό σχεδιασμό που προσαρμόζεται πάντα στα συμφέροντα των επενδυτών, σε όλα αυτά που οδήγησαν δηλαδή σε αυτήν την εξέλιξη.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», απάντησε τεκμηριωμένα στα πλαστά διλήμματα που έθεσε η διοίκηση, του τύπου «αδειοδότηση της εταιρείας ή ανεξέλεγκτη διάθεση επικίνδυνων αποβλήτων», ανέδειξε το πλαίσιο μέσα στο οποίο προχωρά η επένδυση, τους κινδύνους από την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και καύση απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αποκομιδή, διαχείριση και διάθεσή τους.

Η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού της Σίνδου και της ευρύτερης περιοχής, των εργαζομένων στα εργοστάσια της ΒΙΠΕ θυσιάζεται στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Απαιτεί:

- Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υγειονομικών αποβλήτων της POLYGREEN που θα επεξεργάζεται τόνους αποβλήτων, ως αντιλαϊκή και καταστροφική για το περιβάλλον.

- Διαχείριση των αμιγώς μολυσματικών και επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων με αποκλειστική κρατική ευθύνη.

- Να μην κατασκευάζονται μονάδες αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή περιοχές συγκέντρωσης εργαζομένων, όπως οι ΒΙΠΕ.

- Ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση του περιβάλλοντος (δασών, υδάτινων πόρων, εδαφών, κ.λπ.), με ενίσχυση των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών σε μέσα, μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ