Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Επικίνδυνα σχέδια για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον

Προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, που προοιωνίζονται επίσης νέα βαριά χαράτσια για το λαό και τους εργαζόμενους, προδιέγραψε η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΑ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή συνέδριο που διοργανώνει στα τέλη Οκτώβρη με θέμα «Στοχεύοντας σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων».

Το μήνυμα που στάλθηκε προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό είναι απόλυτα σαφές και αφορά στην «αξιοποίηση» του ποσού των 2 δισ. ευρώ, που πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο τρόπος ανάπτυξης της εν λόγω επενδυτικής δραστηριότητας, που αποτελεί και στόχο του συνεδρίου, καταγράφεται χαρακτηριστικά στα λόγια του προέδρου της Οργανωτικής επιτροπής και μέλους του ΔΣ της ΕΕΔΑ, Κ. Μπούρκα: «Να αποτελέσει βήμα συζήτησης και διαβούλευσης ανάμεσα στην επιστημονική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους φορείς της κεντρικής και τοπικής διοίκησης για την προώθηση λύσεων βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των αποβλήτων».

Πρόκειται για ένα βήμα που η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και των διοικήσεων των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, μεθοδευμένα προετοίμασαν, μη δίνοντας ουσιαστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ώστε να εισβάλλουν οι ιδιώτες και οι επικίνδυνες μέθοδοι που προτείνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια από τις μεθόδους που αναμένεται να συζητηθούν στο συνέδριο αποτελεί αυτή της - ζημιογόνας περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά για τους εργαζόμενους - καύσης, που επίμονα λανσάρουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες.

Είναι ενδεικτικό ότι στους χορηγούς του συνεδρίου ως πρώτο όνομα αναφέρεται αυτό της εταιρείας «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει εργοστάσιο καύσης στη Βοιωτία.

Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ, κάτι που καταγράφει τις προθέσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου των δήμων για το πώς θα κινηθεί στο ζήτημα αυτό. Θυμίζουμε επίσης μελέτη της ΚΕΔΚΕ για τις μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, η οποία προέκρινε ως λύση αυτή της καύσης. Ανοιχτό βήμα για όλες τις απόψεις σχετικά με τις μεθόδους επεξεργασίας χαρακτήρισε το συνέδριο η Κ. Λαζαρίδη, ΓΓ του ΕΕΔΣΑ, η οποία είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε νέες μονάδες» επεξεργασίας των απορριμμάτων, αναφέροντας ενδεικτικά την καύση και την απλή εγκατάσταση βιολογικής επεξεργασίας.

Χορηγοί και Υποστηρικτές

Πέρα από την «ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ» ως χορηγοί και υποστηρικτές του συνεδρίου προβάλλονται και οι εξής εταιρείες:

Χορηγός: «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», εταιρεία που κατασκευάζει ΧΥΤΑ (έγινε γνωστή πέρσι στο πανελλήνιο, από τα έργα που κατασκευάζει η θυγατρική της «Ιθάκη» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, όταν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ που έσπευσαν προκειμένου να προστατεύσουν τα μηχανήματά της).

Υποστηρικτές: «ΕΠΤΑ»: εταιρεία συμβούλων και μελετητών που παρέχει τεχνική υποστήριξη σε δήμους σε ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, στερεών αποβλήτων, κλπ. «ARVIS»: εταιρεία που ασχολείται με τους τομείς ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων και απορριμμάτων. «ΤΙΤΑΝ»: τσιμεντοβιομηχανία. «ΕΠΕΜ»: εταιρεία σύμβουλος στο πρώτο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έγινε με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στη Δυτική Μακεδονία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ