Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πάλης τους για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας, αλλά και ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ, παρουσίασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας και Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν από νωρίς χτες το πρωί, με ενημερωτικές εξορμήσεις στις εισόδους της ΒΙΠΕ Σίνδου και σε χώρους δουλειάς με το ψήφισμα και το πλαίσιο πάλης, που διαμορφώθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σίνδο.

Προγραμματίζουν ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κινητοποίηση των φορέων την Τρίτη 27/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Σίνδου, ενάντια στην καύση υγειονομικών αποβλήτων, συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση το Σάββατο 5 Ιούνη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων παρουσίασαν στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Καραμπερόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, και ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ο Γ. Καραμπερόπουλος ανέφερε ότι «στον δήμο Δέλτα, με δύο βιομηχανικές περιοχές, σε Σίνδο και Καλοχώρι, άρα και μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση βιομηχανικού ή εργατικού ατυχήματος, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργούν μόλις δύο Κέντρα Υγείας, σε Διαβατά και Χαλάστρα, η στελέχωση των οποίων δεν επιτρέπει την παροχή ακόμα και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον δήμο Χαλκηδόνας, μια περιοχή με πολλά μεγάλα εργοστάσια. Στο ΚΥ Κουφαλίων, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 60.000 κατοίκους, το 2010 υπηρετούσαν 32 γιατροί. Δέκα χρόνια μετά έμειναν μόλις 15».

Επίσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφόρησε μόνο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας να μετατραπούν σε χώρους υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού. «Με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, δεν υπήρξε εργοστάσιο χωρίς κρούσμα, ενώ σε ορισμένα από αυτά η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με εκατοντάδες κρούσματα και - δυστυχώς - μια νεκρή εργάτρια», είπε. Και πρόσθεσε ότι «τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των βιομηχάνων. Ακόμη και σήμερα δεν γίνονται υποχρεωτικά προληπτικά τεστ στους μεγάλους χώρους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Οταν εμφανίζεται κάποιο κρούσμα, οι ιχνηλατήσεις γίνονται από στελέχη της εταιρείας (!) και οι συνάδελφοι του εργαζόμενου που νοσεί συνήθως δεν ενημερώνονται».

Ο Π. Κολογκούνης αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που έχουν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα εργατικά «ατυχήματα», ιδιαίτερα στους χώρους της βιομηχανίας. Αλλά και στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δίνονται με το σταγονόμετρο στους εργαζόμενους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να τα αγοράσουν με δικά τους χρήματα. Τόνισε ότι «υπεύθυνα για την τραγική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι είναι το κυνήγι του κέρδους, η περίφημη "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας", που περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κορμιά των εργατών».

Τέλος, ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα. Και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση, αλλά και ενάντια στην επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων από τον φορέα της ΒΙΠΕ που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση των δύο εργοστασίων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org