Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη
Με τη Συνδιάσκεψη Περιοχής ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ, Δημήτρη Αρβανιτάκη και Κύριλλο Παπασταύρου. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, όπου σε κλίμα συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής αναπτύχθηκε ουσιαστική συζήτηση για την εκτίμηση της δουλειάς των στελεχών. Γραμματέας της ΕΠ επανεξελέγη η Μαρία Γαβαλά, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Για ένα φιλόδοξο πολιτικό άνοιγμα

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα Τέμπη, με τα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αυτές είχαν και τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην περιοχή να πρωτοστατούν στην οργάνωση της λαϊκής -νεολαιίστικης πάλης, αλλά και στην προσπάθεια να συγκεντρώνονται δυνάμεις στον δρόμο της ανατροπής του συστήματος, στη χειραφέτηση και ριζοσπαστικοποίηση δυνάμεων.

Σε αυτήν τη βάση και αφού επισημάνθηκαν τα αντανακλαστικά των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, κυρίως στην πόλη της Λάρισας, τονίστηκε η ανάγκη το επόμενο διάστημα, μπροστά και στις εκλογές, να ενταθεί το πολιτικό άνοιγμα, αξιοποιώντας οπαδούς και φίλους του Κόμματος, ώστε να αποκτηθούν και να ισχυροποιηθούν δεσμοί με εργαζόμενους και νέους που βρίσκονται πέρα από τη στενή πολιτική επιρροή του Κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται εκατοντάδες συσκέψεις, δεκάδες θεματικές εκδηλώσεις με ανθρώπους που «στήνουν αυτί» για να μάθουν τις θέσεις του Κόμματος. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη αύξησης της διακίνησης του «Ριζοσπάστη».

Μπήκαν στόχοι για να αποτυπωθεί στην κάλπη το θετικό κλίμα που συναντιέται ανάμεσα σε εργαζόμενους και νέους στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Στην εισήγηση αναδείχθηκε η προσπάθεια που κάνει η ΚΟ Θεσσαλίας για την παρακολούθηση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, της περιφερειακής έκφρασης των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων, της αντιπαράθεσης των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ξεχωρίζει ο στόχος μετατροπής της Θεσσαλίας σε κόμβο του επικίνδυνου ΝΑΤΟικού σχεδιασμού, με στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμό των ΗΠΑ να είναι μόνιμα εγκατεστημένα στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, στη βάση Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου.

Η πείρα από τη δράση στο μαζικό κίνημα

Σχετικά με τη δράση στο μαζικό κίνημα, επισημάνθηκε η σημασία ύπαρξης υποδομών μέσα σε αυτό που να είναι κατοχυρωμένες σε ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Που θα ανοίγουν σταθερά μια σειρά από ζητήματα και διεκδικήσεις με άξονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Μεταφέρθηκε η πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης της περιοχής, μέσα και από τη διαμόρφωση πιο διακριτών ιεραρχήσεων και διεκδικήσεων σε τόπους δουλειάς και κλάδους. Ξεχωρίζει, για παράδειγμα, η δράση που αναπτύσσουν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ορισμένα πρωτοβάθμια σωματεία, στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Ιεραρχήθηκε η ανάγκη για μαζικοποίηση των σωματείων, όξυνση της διαπάλης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, συμπόρευση με σωματεία και συνδικαλιστές στη βάση επεξεργασμένων πλαισίων πάλης και πρωτοβουλιών, τονίστηκε η ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.

Αντίστοιχα, μεταφέρθηκε πείρα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις της τελευταίας διετίας, που αναπτύχθηκαν με την καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών και με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, με εργαλείο το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ανάλογη πείρα ήρθε και από τη δουλειά «από τα κάτω» σε συλλόγους αυτοαπασχολουμένων.

Παράλληλα, σε σχέση με τη δουλειά για τη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, μεταφέρθηκε πείρα από τη διαμόρφωση και συζήτηση κοινού πλαισίου πάλης που «πατούσε» στις ανάγκες της περιοχής, στην προσπάθεια ανάπτυξης κοινής δράσης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας με Συλλόγους και Ομοσπονδίες αγροτών και αυτοαπασχολούμενων.

Να ενισχυθεί η λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων

Τόσο εισηγητικά, όσο και από τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, ξεχώρισε η πείρα μέσα από παραδείγματα που αναδεικνύει τη σημασία που έχει το να ενισχυθεί το ιδεολογικοπολιτικό στοιχείο στη λειτουργία όλων των καθοδηγητικών οργάνων, όχι ως μια ξεχωριστή - παράλληλη εσωκομματική δουλειά αλλά σε άμεση σύνδεση με την καθημερινή πολιτική παρέμβαση της ΚΟ. Αναδείχθηκαν επίσης θετικά παραδείγματα από την προσπάθεια τα καθοδηγητικά όργανα να αποτελέσουν πραγματικά επιτελεία μάχης, στον προσανατολισμό των κομματικών δυνάμεων σε χώρους δουλειάς.

Παράλληλα απασχόλησε τη Συνδιάσκεψη η αυξημένη καθοδηγητική ευθύνη του Κόμματος ώστε να εδραιωθούν τα θετικά βήματα που έγιναν στην ανάπτυξη των Οργανώσεων της ΚΝΕ, κυρίως στην πόλη της Λάρισας.

Ταυτόχρονα αναδείχθηκε η προσπάθεια της Οργάνωσης της ΚΝΕ να φτάσει σε περισσότερους νέους και νέες με τις ανατρεπτικές θέσεις του Κόμματος, με θετική πείρα από την αύξηση των ρυθμών στρατολογίας τον τελευταίο χρόνο αλλά και τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος.

Σε σχέση με τα παραπάνω, ξεχώρισε η πείρα από τη δουλειά στη Λάρισα, με τη βοήθεια της Κομματικής Οργάνωσης στην καθοδήγηση των δυνάμεων της ΚΝΕ αλλά και στη δράση των μελών της ΚΝΕ στο μαθητικό κίνημα, με τον ρόλο που παίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με τη στρατηγική της αστικής τάξης και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης»(2023-03-29 00:00:00.0)
Κρίσιμη η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Οργάνωσης μέσα σε σύνθετες συνθήκες(2023-01-18 00:00:00.0)
Σημαντική υποδομή και πείρα για το αναγκαίο «άλμα» στην κομματική δουλειά(2021-06-19 00:00:00.0)
Τροφή για μελέτη, επαφή με την Ιστορία(2009-04-15 00:00:00.0)
Καθήκον η ανάπτυξη της δράσης(2009-01-29 00:00:00.0)
Πανθεσσαλική Συνδιάσκεψη της ΚΝΕ(1997-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ