Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία τους

Με τη Συνδιάσκεψη Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Πελοποννήσου του ΚΚΕ, ολοκληρώθηκε μια πλούσια εσωοργανωτική συζήτηση που προηγήθηκε σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις Βάσης και τις Τομεακές Επιτροπές.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολουθήθηκαν από αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Σε κλίμα συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής, εκλέχτηκε νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ επανεκλέχθηκε ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Συνδιάσκεψή πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες έντονων πολιτικών εξελίξεων και πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που πυροδότησε το προδιαγεγραμμένο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη. Το κίνημα των μαθητών και των φοιτητών, το εργατικό - λαϊκό κίνημα έβαλε την «ενοχλητική», για το κεφάλαιο και το κατεστημένο, σφραγίδα του, αποτρέποντας τις προσπάθειες των αστικών κομμάτων, της κυβέρνησης, του ίδιου του κεφαλαίου να περιορίσουν τις ευθύνες στο «ανθρώπινο λάθος» και να «βγάλουν λάδι» το καπιταλιστικό κέρδος. Την ίδια περίοδο, είχε προηγηθεί το μεγάλο και συγκινητικό κύμα λαϊκής αλληλεγγύης στους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και Συρίας, οι ελπιδοφόροι αγώνες των αγροτών με το πλαίσιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κινητοποιήσεις υπεράσπισης της λαϊκής κατοικίας, υπεράσπισης του νερού ως κοινωνικού αγαθού κ.ά. που επιβεβαιώνουν βασικές εκτιμήσεις του Κόμματος.

Αναδείχθηκε, με τον καλύτερο τρόπο, ο πολύ κρίσιμος ρόλος που παίζει η παρέμβαση των κομμουνιστών στη δράση του λαϊκού παράγοντα και στον προσανατολισμό του κινήματος. Αναδείχτηκε, επίσης, η ανάγκη οι κομμουνιστές να είναι πάντα προετοιμασμένοι για εξελίξεις που θα επιταχύνουν την κίνηση των μαζών, να μη σταματάει η προσπάθεια για άνοιγμα της δουλειάς μας σε όλους τους κρίσιμους κλάδους και χώρους δουλειάς, για όλα τα προβλήματα που αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ακόμα και αν φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση, ακόμα και όταν οι διαθέσεις δεν είναι αγωνιστικές.

Δυνατότητες παρέμβασης

Η Συνδιάσκεψη εκτίμησε και μέσα από τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ότι τα παραπάνω διαχρονικά συμπεράσματα αποτελούν τη βάση για να εξεταστεί η πορεία της ΚΟ Πελοποννήσου από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη Περιοχής, να συζητηθούν η πείρα που βγαίνει, τα διορθωτικά μέτρα που χρειάζεται να παρθούν εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις, ώστε το επόμενο διάστημα, μέχρι το 22o Συνέδριο, να μετρηθούν θετικά αποτελέσματα στις πολιτικές και εκλογικές μάχες που έχουμε άμεσα μπροστά μας και ταυτόχρονα στην πολιτική, ιδεολογική και οργανωτική ισχυροποίηση του Κόμματος.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι πολιτικές εξελίξεις που βοηθούν και τις διεργασίες που γίνονται στις λαϊκές συνειδήσεις, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει αρκετός λαϊκός κόσμος που ακούει και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις θέσεις του Κόμματος. Τονίστηκαν οι μεγάλες δυνατότητες να ενισχυθούν οι πολιτικοί δεσμοί του ΚΚΕ με νέα λαϊκά στρώματα, να αλλάξουν αρνητικοί συσχετισμοί στο κίνημα, να γίνει πιο διακριτή η παρέμβασή του στις εξελίξεις.

Για τις εξελίξεις στην περιοχή και την αντιπαράθεση με τις αστικές δυνάμεις

Τη συζήτηση απασχόλησαν, επίσης, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην Πελοπόννησο και η αντιπαράθεση με την αστική στρατηγική στον χώρο ευθύνης της ΚΟ. Αναδείχτηκαν οι σχεδιασμοί και οι συμμαχίες της αστικής τάξης, οι άξονες πάνω στους οποίους κινούνται τα ευρωενωσιακά και κρατικά αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης του κεφαλαίου, που αποτυπώνουν τις τάσεις στην οικονομία με την ανάπτυξη κλάδων που σχετίζονται με την Ενέργεια στη νέα «μεταλιγνιτική» εποχή, τη διατροφή και την αγροτική παραγωγή, τον Τουρισμό που αναπτύσσεται ραγδαία, τις Μεταφορές και τα διαμετακομιστικά κέντρα που αποκτούν μεγάλη σημασία σε περιοχές όπως η Κόρινθος, που έχει μεγάλη βιομηχανική παραγωγή και γειτνιάζει με την Αθήνα. Απασχόλησε, επιπλέον, η κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων της «δίκαιης μεταλιγνιτικής μετάβασης» και η δημιουργία νέων μαζικών βιομηχανικών κλάδων (π.χ. Φάρμακο).

Τα παραπάνω ζητήματα απασχόλησαν από τη σκοπιά της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις στην περιοχή. Αναδείχτηκε ότι ενόψει και των εκλογών έρχονται πιο έντονα στη συζήτηση οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής αποκομμένες από το «ανάπτυξη για ποιον», πράγμα που απαιτεί καλύτερο δούλεμα της επιχειρηματολογίας για να αποδεικνύεται ότι από αυτές τις αλλαγές δεν κερδίζουν όλοι, και ο λαός και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως προσπαθούν να πείσουν οι αστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα να αναδεικνύονται οι αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής να ζήσει καλύτερα ο λαός και οι προϋποθέσεις που χρειάζεται να συντρέξουν από σήμερα.

Απασχόλησε, επιπλέον, η συζήτηση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της καθοδηγητικής δουλειάς των Οργάνων και πρώτα απ' όλα της Επιτροπής Περιοχής. Διαπιστώθηκε ότι αυτή η προσπάθεια περνάει και μέσα από την αναβάθμιση της δουλειάς και της λειτουργίας των βοηθητικών επιτελείων της ΕΠ και των ΤΕ για όλα τα μέτωπα πάλης.

Σημαντική ήταν, επίσης, η συζήτηση για την κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την παρέμβαση των κομμουνιστών στα όργανά του. Μπήκαν μετρήσιμοι στόχοι για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, για τη ριζική αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την πορεία οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας.

Η συμβολή και η ανάπτυξη της ΚΝΕ

Τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση για τη σημαντική πορεία ανάπτυξης της ΚΝΕ. Αναδείχθηκε η ιδιαίτερη συμβολή που είχαν τα μέλη της ΚΝΕ για την ανάπτυξη της πάλης και διεκδίκησης στα σχολεία και τις σχολές της Περιοχής, ώστε να κυριαρχήσει στη συνείδηση των νέων της περιοχής το σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας» και με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Πρόκειται για προσπάθεια που με ενθουσιασμό, ιδιαίτερα από τις μαθητικές δυνάμεις της ΚΝΕ, αυτήν την περίοδο κλιμακώνεται, ενόψει και των Μαθητικών Φεστιβάλ της Οργάνωσης σε κάθε νομό με το αντίστοιχο σύνθημα.

Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την προσπάθεια της Οργάνωσης της ΚΝΕ να φτάσει σε περισσότερους νέους και νέες με τις ανατρεπτικές θέσεις του Κόμματος, από την αύξηση των ρυθμών στρατολογίας αλλά και το κέρδισμα περισσότερων νέων στον αγώνα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και εκλογικά. Απασχόλησε τέλος ιδιαίτερα η αυξημένη καθοδηγητική ευθύνη του Κόμματος, ώστε τα θετικά βήματα που έγιναν να σταθεροποιηθούν και να ενισχυθούν σε όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ