Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πυρηνικά στα δυτικά σύνορα της Λευκορωσίας και «αντίμετρα» για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ολο και περισσότερο «μπαρούτι» συγκεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη

Η Ρωσία θα ενισχύσει τη στρατιωτική της ισχύ στις δυτικές και βορειοδυτικές περιοχές της, ως απάντηση στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, και θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με το ΝΑΤΟ, κινήσεις που αποτυπώνουν τη συνεχή και σε βάθος χρόνου κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και τις προεκτάσεις της σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις «σηκώνουν» το ζήτημα της «πυρηνικής αποτροπής», δηλαδή της ανάπτυξης περαιτέρω πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Μέλος της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας η Φινλανδία

Η Φινλανδία θα γίνει σήμερα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε χθες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ. Η Φινλανδία έχει σύνορα 1.300 χλμ. με τη Ρωσία και με την ένταξή της τα χιλιόμετρα των συνόρων που μοιράζονται κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία σχεδόν θα διπλασιαστούν.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει από πέρυσι ότι η Μόσχα λαμβάνει «κατάλληλα αντίμετρα» και θα σχηματίσει 12 μονάδες και μεραρχίες στη δυτική στρατιωτική της περιφέρεια.

«Θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας δυνατότητες στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση. Σε περίπτωση που οι δυνάμεις και οι πόροι άλλων μελών του ΝΑΤΟ αναπτυχθούν στη Φινλανδία, θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε αξιόπιστα τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας», επεσήμανε χθες ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλ. Γκρουσκό.

Ρωσικά πυρηνικά στα σύνορα Λευκορωσίας - ΝΑΤΟ

Οπως ξεκαθάρισε εμφατικά ο Ρώσος πρέσβης στο Μινσκ, Μπ. Γκριζλόφ, η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με το NATO.

Τα όπλα θα αναπτυχθούν «στο δυτικό τμήμα» της Λευκορωσίας προκειμένου να «εγγυώνται την ασφάλεια» του «Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας, είπε ο Γκριζλόφ στη λευκορωσική κρατική τηλεόραση. «Αυτό θα γίνει παρά τον θόρυβο από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε. Η Λευκορωσία συνορεύει με Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία, μέλη του ΝΑΤΟ, που ενισχύθηκαν με επιπλέον στρατεύματα και εξοπλισμό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρέσβης απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις τοποθεσίες των πυρηνικών, επιβεβαίωσε όμως ότι η εγκατάσταση αποθήκευσής τους θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιούλη, όπως είχε αναγγείλει και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο έχει δηλώσει πως το Μινσκ συζητάει με τη Μόσχα και για την ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων - όχι μόνο τακτικών - και πως αυτή θα επέτρεπε την εγκατάσταση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων στη λευκορωσική επικράτεια, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Στο μεταξύ, μετά την ανακοίνωση του Πούτιν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, την Πέμπτη ξεκίνησε δημόσια συγκέντρωση υπογραφών στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας, καλώντας την Ουκρανία να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφός της ή να εξοπλιστεί με δικά της πυρηνικά όπλα.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο το αίτημα είχε συγκεντρώσει περίπου 600 υπογραφές, ενώ απαιτούνται 25.000 προκειμένου να δοθεί απάντηση από την ουκρανική προεδρία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Πολωνίας μελετά «πώς μπορεί να αυξήσει τη συμμετοχή της στην πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ και να αναλάβει ευθύνες», αν και δεν αναμένεται προς το παρόν να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα «συμμάχων» στην πολωνική επικράτεια, δήλωσε σύμβουλος του Πολωνού Προέδρου. Η συμμετοχή της Πολωνίας μέχρι σήμερα περιορίζεται σε διαβουλεύσεις, όπως οι άκρως απόρρητες συνομιλίες για τον πυρηνικό καταμερισμό, στο πλαίσιο οργάνων του NATO που είναι αρμόδια για τα πυρηνικά όπλα.

Οι ΗΠΑ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα σε χώρες της Ευρώπης, μεταξύ τους και στη Γερμανία, εδώ και δεκαετίες. Αν και οι λεπτομέρειες γι' αυτά παραμένουν στρατιωτικό μυστικό, θεωρείται ότι έως και 20 πυρηνικές βόμβες βρίσκονται στη αεροπορική βάση Μπούχελ, στη δυτική Γερμανία, που μπορούν να φορτωθούν σε αεροσκάφη «Tornado».

Πέραν της Γερμανίας, 100 βόμβες B-61 των ΗΠΑ θεωρείται ότι είναι αποθηκευμένες σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και Τουρκία. Οι βόμβες παραμένουν ιδιοκτησία των ΗΠΑ, αλλά πιλότοι από άλλα 6 μέλη του ΝΑΤΟ - τις 5 προαναφερθείσες χώρες και την Ελλάδα - εκπαιδεύονται να πετούν αεροπλάνα που τις φέρουν.

Εκτός από τις ΗΠΑ διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια άλλα δύο κράτη - μέλη του NATO, η Βρετανία και η Γαλλία.

Μία από τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες σε μια ολλανδική αεροπορική βάση μπορεί να έχει καταστραφεί σε πρόσφατο ατύχημα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα και η οποία έρχεται σε μια στιγμή που μια νέα γενιά όπλων πρόκειται να φτάσει στην ήπειρο, μετέδωσε η βρετανική εφημερίδα «Guardian», καθώς η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων ανακάλυψε φωτογραφία βόμβας B-61 που επιθεωρείται για ζημιές από Αμερικανούς στρατιώτες.

ΗΠΑ: «Απίθανο» να διώξει τα ρωσικά στρατεύματα φέτος η Ουκρανία

Την ώρα που οξύνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση σε βάθος χρόνου μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, και ενώ το πεδίο της μάχης - παρά τις πολύνεκρες μάχες στην ανατολική Ουκρανία - ουσιαστικά παραμένει στάσιμο και μεγαλώνει ο κίνδυνος διάσπασης του ευρωατλαντικού μπλοκ, στη βάση αντιθέσεων που εντείνονται και στο εσωτερικό του, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μ. Μίλεϊ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά «σκεπτικιστής» ως προς την πιθανότητα η Ουκρανία να εκδιώξει όλα τα ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορά της φέτος, κάνοντας λόγο για ένα «πολύ δύσκολο στρατιωτικό έργο».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι «έχει δηλώσει δημοσίως πολλές φορές ότι ο στόχος της Ουκρανίας είναι να διώξει κάθε Ρώσο από την κατεχόμενη Ουκρανία. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό καθήκον», δήλωσε ο Μίλεϊ σε συνέντευξη στο «Defense One». «Πρόκειται για μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη ρωσοκρατούμενη Ουκρανία. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να γίνει, απλώς λέω ότι είναι πολύ δύσκολο», είπε.

Ο Μίλεϊ δήλωσε ακόμα ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που ζητάει το Κίεβο για χτυπήματα στα μετόπισθεν, ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, δεν βρίσκονται επί του παρόντος στο προσκήνιο για την Ουκρανία. «Εχουμε σχετικά λίγους ATACMS, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διατηρούμε και τα δικά μας αποθέματα πυρομαχικών», είπε.

Η Ουκρανία παρήγγειλε 100 τεθωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα πολλαπλών χρήσεων τύπου «Rosomak», που κατασκευάζονται στην Πολωνία, ανακοίνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι. Η παραγγελία θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια που έλαβε η Πολωνία από την ΕΕ και με κονδύλια των ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Αύριο Τετάρτη ο Ζελένσκι αναμένεται να επισκεφτεί την Πολωνία για «ευρείες συνομιλίες, όχι μόνο για την κατάσταση στην ασφάλεια αλλά και για την οικονομική και πολιτική στήριξη».

Γερμανία: Στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών ζητούν «ειρήνη»

Με φόντο τη διαπάλη για τη μακροπρόθεσμη στάση της Γερμανίας απέναντι στη Ρωσία, τις συνέπειες των αντιρωσικών κυρώσεων και τον ρόλο της Ρωσίας στην «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη, στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), πρώην κυβερνητικά στελέχη και πρώην κορυφαίοι συνδικαλιστές, απευθύνουν έκκληση για ανακωχή στην Ουκρανία, μέσω νέας ανοιχτής επιστολής που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στις εφημερίδες «Frankfurter Rundschau» και «Berliner Zeitung».

Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η θέση της Γερμανίας θα ενισχυθεί αν μεσολαβήσει για τερματισμό των εχθροπραξιών και αναφέρουν πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο χαρακωμάτων, στον οποίο υπάρχουν μόνο ηττημένοι». Ανάμεσά τους συνυπογράφουν ο ιστορικός Πέτερ Μπραντ, γιος του σοσιαλδημοκράτη πρώην καγκελάριου Βίλι Μπραντ, ο πρώην επικεφαλής του SPD Φρ. Β. Μπόργιανς, o πρώην πρόεδρος της Βουλής Β. Τίρζε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Γκ. Φερχόιγκεν, καθώς και εξέχοντα μέλη της Ευαγγελικής Εκκλησίας και των γερμανικών Τεχνών και Γραμμάτων.

Καλούν τον καγκελάριο Ολ. Σολτς να καταβάλει προσπάθειες για διαμεσολάβηση και γρήγορη ανακωχή, από κοινού με τη Γαλλία αλλά και χώρες όπως Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, ή ακόμα και με την Ινδονησία.

Εντονη ήταν η αντίδραση του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο, ο οποίος δήλωσε ότι η έκκληση αυτή είναι «απροκάλυπτος κυνισμός» απέναντι στα θύματα της ρωσικής επιθετικότητας.

Χθες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρ. Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων, έφτασε στο Κίεβο αναζητώντας επενδύσεις για γερμανικά κεφάλαια.

Η επίσκεψη επικεντρώθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στον ενεργειακό τομέα και στη διμερή συνεργασία στο πεδίο αυτό. Ο Χάμπεκ διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί - ή αναμένεται να ληφθούν άμεσα - αποφάσεις για επενδύσεις, καθώς η Ευρώπη «ενδιαφέρεται όχι μόνο να υποστηρίξει την Ουκρανία σε περιόδους ανάγκης, αλλά αυτή να είναι και ένας οικονομικά ισχυρός εταίρος στο μέλλον».

Η Μόσχα κατηγορεί Κίεβο και Ναβάλνι για τη δολοφονία μπλόγκερ

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι το Κίεβο, με τη συνέργεια υποστηρικτών του φυλακισμένου αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, οργάνωσε και πραγματοποίησε επίθεση που σκότωσε τον Βλ. Τατάρσκι, μπλόγκερ ειδικό σε στρατιωτικά θέματα, την Κυριακή στην Αγία Πετρούπολη.

Στο καφέ όπου βρισκόταν το θύμα εξερράγη βόμβα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο ίδιος και να τραυματιστούν 32 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 10 σοβαρά.

«Αποδείχθηκε ότι η τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στις 2 Απριλίου στην Αγία Πετρούπολη (...) σχεδιάστηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες στρατολόγησαν πράκτορες μεταξύ των συνεργών του υποτιθέμενου Ταμείου του Αγώνα κατά της Διαφθοράς», της απαγορευμένης οργάνωσης του Ναβάλνι, ανακοίνωσε χθες η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσίας, κατονομάζοντας την Ουκρανή Ντ. Τρεπόβα ως βασική ύποπτη που έχει συλληφθεί.

Σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου έκανε λόγο για «εγχώρια τρομοκρατία», η οποία καταστρέφει τη Ρωσία.

Ο Τατάρσκι (πραγματικό όνομα Μαξίμ Φόμιν) είχε περισσότερους από 560.000 ακόλουθους στην εφαρμογή Telegram και ήταν ένας από τους πιο προβεβλημένους μπλόγκερ επί στρατιωτικών θεμάτων, ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρωσικός ιστότοπος από την Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μια καφετέρια που κάποτε ανήκε στον Γ. Πριγκόζιν, ιδρυτή και επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού «Wagner», που πολεμά στην Ουκρανία.

Τον περασμένο Αύγουστο είχε δολοφονηθεί με έκρηξη στο αυτοκίνητό της η δημοσιογράφος Ντ. Ντούγκινα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέτισε φόρο τιμής στον Τατάρσκι, που ήταν «υπέρμαχος της αλήθειας», επισημαίνοντας πως «Ρώσοι δημοσιογράφοι αισθάνονται διαρκώς την απειλή αντιποίνων από το καθεστώς του Κιέβου».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος ζήτησε άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της «Wall Street Journal», Εβαν Γκέρσκοβιτς, τον οποίο η Ρωσία κατηγορεί για κατασκοπεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ