Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Απογειώνονται εκμετάλλευση και κέρδη

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στο τουριστικό κεφάλαιο έδωσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνάντηση εργασίας με την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με αντικείμενο την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

«Πιστεύω ότι έχουμε ήδη πετύχει έναν κεντρικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην είναι αποκλειστικά ένας προορισμός τον οποίο προτιμούν οι επισκέπτες μας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες», εκτίμησε, ενώ έβαλε «κοινή αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα» το «να δαπανούν περισσότερα χρήματα οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στην πατρίδα μας, να μετράμε την επιτυχία της τουριστικής περιόδου όχι μόνο με τον αριθμό των αφίξεων, αλλά κυρίως με το εισόδημα το οποίο οι επισκέπτες αυτοί αφήνουν τελικά στην χώρα μας». Αποσιώπησε βέβαια τι σημαίνει αυτό για τα λαϊκά στρώματα με τις τιμές να «χτυπάνε ταβάνι» σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, από όπου στην πράξη αποκλείονται.

Με θράσος, εξάλλου, παρουσίασε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι στον κλάδο «να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας», όπως είπε. Στο μεταξύ, όπως τονίζεται και στην Ερώτηση που κατέθεσε πριν από μερικές μέρες το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας, η σεζόν που ξεκινά φέρνει για τους εργαζόμενους χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κηρύξει υποχρεωτική την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των εργαζομένων στα επισιτιστικά καταστήματα έχει λήξει χωρίς να έχει υπογραφεί νέα. Παράλληλα, οι ανύπαρκτοι έλεγχοι από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχουν καταστήσει τους χώρους εργασίας βασίλειο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στο μεταξύ, τα επιδόματα ανεργίας των εποχικών εργαζομένων έχουν λήξει στις περισσότερες περιπτώσεις από τον Γενάρη, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα αφού η κυβέρνηση αρνήθηκε είτε να επαναφέρει τον νόμο για τα επιδόματα όπως ήταν πριν από την εφαρμογή των μνημονίων, είτε να τα παρατείνει για τουλάχιστον τρεις ακόμη μήνες.

Παρακάμπτοντας τα παραπάνω, ο υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, τόνισε στη σύσκεψη ότι «αυξήθηκε κατά 8% η μέση δαπάνη ανά ταξιδιώτη και ανά τουρίστα», ενώ παρέπεμψε σε «επενδύσεις» που «προγραμματίζει και κάνει ήδη η ελληνική κυβέρνηση και στις δημόσιες επενδύσεις σε ό,τι έχει να κάνει με τους τουριστικούς προορισμούς» ως «εχέγγυα για περαιτέρω ανάπτυξη και στήριξη» του κλάδου, καθώς «και του real estate και της κατασκευής», αφού το χρήμα ρέει πάλι άφθονο από τον κρατικό κορβανά για υποδομές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο ώστε να διευρύνει την κερδοφορία του.

Αλλωστε, για «εντυπωσιακά αποτελέσματα» μίλησε στη σύσκεψη και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Γ. Ρέτσος. Και πώς αλλιώς, εφόσον στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι τα έσοδα της περσινής περιόδου ξεπέρασαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκαν εισπράξεις - ρεκόρ από τις τρεις κυριότερες αγορές: Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία.

Παραπέρα, επισημάνθηκε ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας φέτος είναι αυξημένη κατά 64,4% σε σύγκριση με τους πρώτους δύο μήνες του 2022 και κατά 2,5% έναντι του 2019, του τελευταίου έτους προ πανδημίας, κατά το οποίο καταγράφηκε ιστορικό υψηλό στον τουρισμό. Τονίστηκε ακόμα ότι σημειώνεται διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις αεροπορικές συνδέσεις με τις ΗΠΑ και στο άνοιγμα της Κίνας, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών. Παράλληλα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Γενάρη ήταν αυξημένες κατά 71,9% σε σχέση με τον πρώτο μήνα του 2022, με σημαντική άνοδο στα έσοδα τόσο από χώρες της ΕΕ όσο και από άλλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ