Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις παραπέρα πολεμικής κλιμάκωσης με ελληνική εμπλοκή

Νέες αποφάσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και απέναντι στην Κίνα, αναμένεται να παρθούν στη διήμερη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ξεκινά σήμερα, όπου αναμένεται να επιβεβαιωθεί εκ νέου η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.

Στο πρόγραμμα υπάρχει συνάντηση σήμερα της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (NUC) με συμμετοχή και του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, οι συζητήσεις «αναμένεται να επικεντρωθούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα σχετικά με τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ουκρανίας, από πλευράς ΝΑΤΟ». Θα προηγηθεί τελετή εισδοχής της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε άλλη μια κίνηση που ανεβάζει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, αναφέρθηκε και στην υποψηφιότητα της Σουηδίας, διαβεβαιώνοντας ότι «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν πως η ένταξή της πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα». Διαβεβαίωσε επίσης για την «αποφασιστικότητά» τους να στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί». «Οι σύμμαχοι έχουν παραδώσει 65 δισ. ευρώ στρατιωτικής βοήθειας», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «σύγχρονα άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα άρχισαν να φτάνουν στην Ουκρανία. Αυτό μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην πρώτη γραμμή και να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να απελευθερώσουν περισσότερα εδάφη», είπε, προαγγέλλοντας βασικά κλιμάκωση των επιχειρήσεων.

Εθεσε, άλλωστε, θέμα της Συνόδου τη «συνέχιση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» και με «υποστήριξη της μετάβασής τους από τη σοβιετική εποχή στον εξοπλισμό και το δόγμα του ΝΑΤΟ. Η υποστήριξή μας είναι μακροπρόθεσμη. Αναμένω λοιπόν ότι οι υπουργοί θα συμφωνήσουν να ξεκινήσουν εργασίες για την ανάπτυξη ενός πολυετούς προγράμματος για την Ουκρανία», επισήμανε χαρακτηριστικά, χωρίς βέβαια να προσπερνά την αντιπαράθεση σε άλλα μέτωπα:

«Οι σύμμαχοι θα συζητήσουν επίσης απειλές και προκλήσεις στον Νότο. Συμπεριλαμβανομένων της αστάθειας, της τρομοκρατίας και της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν, της Ρωσίας και της Κίνας», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας ως αντίδραση τις ακόμα μεγαλύτερες «επενδύσεις στην Αμυνα». «Στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους (τον Ιούλη), αναμένω από τους σύμμαχους να συμφωνήσουν σε μια φιλόδοξη νέα δέσμευση αμυντικών επενδύσεων, με το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα (να δαπανάται πλέον ετησίως) ως κατώτατο και όχι ανώτατο όριο», τόνισε, περιγράφοντας τον στόχο τους για ακόμα μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά πρώτη τα τελευταία χρόνια (ως ποσοστό δαπανών επί του ΑΕΠ).

Παραπέρα, αύριο θα έχουν συνάντηση με τους «εταίρους» του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό, συγκεκριμένα τους ΥΠΕΞ από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα, ενώ θα παραστεί και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. «Οι συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι παγκόσμιες. Και αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα θα μπορούσε να συμβεί στην Ανατολική Ασία αύριο», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προετοιμάζοντας για γενικευμένη σύγκρουση.

Αλλωστε, στην ατζέντα έβαλε και «την αυξανόμενη ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», προειδοποιώντας το Πεκίνο ότι «οποιαδήποτε παροχή θανατηφόρας βοήθειας από την Κίνα στη Ρωσία θα ήταν μεγάλο λάθος». «Σε μια εποχή που Ρωσία και Κίνα αμφισβητούν τη διεθνή τάξη και τις δημοκρατικές αξίες, είναι ακόμη πιο σημαντικό να σταθούμε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Και με εταίρους ομοϊδεάτες», πρόσθεσε.

Στο τραπέζι σενάρια παραπέρα εμπλοκής

Σε ένα τέτοιο υπόβαθρο, αναμένεται ότι θα τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση «ερώτημα» τι παραπάνω μπορεί να δώσει στην Ουκρανία, πέρα από τα τεθωρακισμένα BMP1, άλλα όπλα και πυρομαχικά που έχει ήδη στείλει στην Ουκρανία, με μια σειρά από σενάρια να είναι ήδη στο τραπέζι, δείχνοντας τη διαθεσιμότητά της να βάλει πλάτη σε αυτούς τους σχεδιασμούς, στον βωμό γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Φέρεται να έχει συζητηθεί σενάριο η Σλοβακία να στείλει άρματα Τ72 στο Κίεβο, τα οποία θα σπεύσει να της τα αντικαταστήσει η Ελλάδα με «Leopard 1A5» ή και «Leopard-2A4», σε αντάλλαγμα π.χ. για την ακύρωση οικονομικών απαιτήσεων της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την αποστολή BMP1 στην Ουκρανία εφόσον η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να της τα αντικαταστήσει με τεθωρακισμένα «Marder».

Ολα στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, τον οποίο υπηρετεί πιστά η ελληνική πλευρά, όπως διαβεβαίωσε άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης χτες το απόγευμα τον γερουσιαστή των ΗΠΑ (και μέλος της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Ενοπλες Υπηρεσίες), Ρ. Σκοτ, ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Μαξίμου. Αλλωστε, όπως λένε, στη συνάντηση «έγινε επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, στην Ελλάδα». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας» «και ως πύλης εισόδου και παρόχου ενεργειακής ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», ενώ συζητήθηκαν ακόμη «η πρόοδος της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας και διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο Αμερικανός γερουσιαστής συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλο, όπου συζητήθηκε η σημασία της κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις και «στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε η προτεραιότητα της συνεχούς αναβάθμισης των μεταφορικών και ενεργειακών υποδομών στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή, μέσω αυτού, υποστήριξης για την άμυνα της Ουκρανίας», όπως και «η ανάγκη συνεχούς στήριξης της Ουκρανίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητές της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟικό συμβόλαιο βαθύτερης εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2023-08-19 00:00:00.0)
Ενεργότερη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης(2023-04-27 00:00:00.0)
ΝΑΤΟική στρατιωτική στήριξη στο Κίεβο «χωρίς ταμπού» το 2023(2023-01-14 00:00:00.0)
Διαβεβαιώσεις συνεχούς και βαθύτερης εμπλοκής στα ευρωατλαντικά σχέδια(2022-09-09 00:00:00.0)
Νέοι εξοπλισμοί για το ΝΑΤΟ(2022-07-01 00:00:00.0)
Ανεβάζουν ταχύτητες στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα(2022-06-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ