Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπήκε στον δεύτερο χρόνο με αλλεπάλληλες κινήσεις εκατέρωθεν κλιμάκωσης

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τα πρώτα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία

Copyright 2023 The Associated

Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι παρέδωσε τα πρώτα άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία
Νέες ανακοινώσεις για αποστολές όπλων στο Κίεβο, νέες κυρώσεις, πυρηνικές απειλές, εκατέρωθεν εξαγγελίες για συνέχιση του πολέμου «μέχρι τη νίκη», αλλά και τοποθετήσεις επί «ειρηνευτικών» σχεδίων για την «επόμενη μέρα» της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη συνολικότερα, σημάδεψαν τη συμπλήρωση 1 χρόνου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ εντείνονται οι πολύνεκρες μάχες στην ανατολική Ουκρανία και μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου, καταγράφονται αλλεπάλληλες κινήσεις χαρακτηριστικές της κλιμάκωσης. Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου ύψους 2 δισ. δολαρίων, τα πρώτα ΝΑΤΟικά βαρέα άρματα μάχης Leopard 2 άρχισαν να παραδίδονται στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Βλ. Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη «New START» για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, ενώ η Μόσχα επανέλαβε καταγγελίες για προετοιμαζόμενη «προβοκάτσια» κατά του φιλορωσικού θύλακα της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Παράλληλα, το Πεκίνο παρουσίασε το «ειρηνευτικό» σχέδιο που είχε προαναγγείλει, με την Κίνα να τίθεται πλέον με διάφορους τρόπους όλο και περισσότερο στο προσκήνιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία (βλ. σχετικό θέμα).

Νέο πακέτο όπλων από τις ΗΠΑ - Εφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα Leopard

«Είμαστε ισχυροί. Είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα κάνει τα πάντα «για να πετύχει τη νίκη φέτος».

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει παραπέρα την «πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς την Ουκρανία (...) και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο διάστημα χρειαστεί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να επικρατήσει».

Την ίδια μέρα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης του Κιέβου, ύψους 2 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων, το πακέτο περιλαμβάνει πρόσθετα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS), όπως τα Switchblades και τα CyberLux K8, εξοπλισμό ανίχνευσης ηλεκτρονικού πολέμου, πρόσθετα πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, βλήματα πυροβολικού των 155 χλστ., πυρομαχικά για πυραυλικά συστήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ κ.ά.

Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δώσει 32,4 δισ. δολάρια στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο επί διακυβέρνησης Μπάιντεν, εκ των οποίων τα 31,7 δισ. από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κάνοντας μία «ανασκόπηση» αυτής της τεράστιας και συνεχώς κλιμακούμενης αποστολής εξοπλισμών μέσα στον τελευταίο χρόνο, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λ. Οστιν υπενθύμισε μεταξύ άλλων πως η Ουάσιγκτον έχει στείλει και έχει δεσμεύσει για την Ουκρανία πάνω από 8.500 αντιαρματικά συστήματα Javelin, πάνω από 1.600 αντιαεροπορικά συστήματα Stinger, 38 συστήματα HIMARS, 232 οβιδοβόλα, πάνω από 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, μία συστοιχία πυραυλικού συστήματος αεράμυνας Patriot, 8 συστήματα αεράμυνας NASAMS, 31 βαρέα άρματα μάχης Abrams, 109 οχήματα μάχης πεζικού Bradley κ.ά.

Το νέο πακέτο των 2 δισ. θα καλυφθεί εξολοκλήρου με νέες συμβάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν με αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, οι οποίες ανεβάζουν ρυθμούς στην παραγωγή εξοπλισμών, τόσο για τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και για τη γενικότερη όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα.

Χαρακτηριστικά, δημοσίευμα του πρακτορείου «Reuters» αναφέρει ότι η αμερικανική βιομηχανία «Lockheed Martin», που φτιάχνει τα πυραυλικά συστήματα HIMARS, ξεκίνησε το 2022 με στόχο για ετήσια παραγωγή 48 τέτοιων συστημάτων, τελικά κατασκεύασε 60 και πλέον προχωρά σε προσαρμογή της εφοδιαστικής αλυσίδας και της γραμμής παραγωγής ώστε να διπλασιάσει την παραγωγή, φτάνοντας στα 96 συστήματα HIMARS τον χρόνο.

Στο μεταξύ, η Πολωνία παρέδωσε τα πρώτα τέσσερα βαριά άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία - από τα 14 που έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει η Βαρσοβία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι, που εμφανίζεται σε φωτογραφίες με τα 4 Leopard, μαζί με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, Ντ. Σμίχαλ, ανακοίνωσε ότι θα παραδοθούν επίσης 60 άρματα μάχης PT-91 Twardy - ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο άρματος στη βάση του σοβιετικού σχεδιασμού T-72.

Πακτωλός δισ. δολαρίων για το Κίεβο - Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Παράλληλα, συνεχίζεται και η οικονομική στήριξη του Κιέβου από το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Τη μεταφορά 1,25 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, ως πρώτη δόση από το συνολικό πακέτο οικονομικής στήριξης από τις ΗΠΑ, ύψους 9,9 δισ., ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Γέλεν από το Κίεβο, το οποίο επισκέφθηκε προχτές.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμίχαλ, είπε ότι οι δυο τους συζήτησαν περαιτέρω κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και «την κατάσχεση ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων» για «να διατεθούν για την ανάκαμψη της Ουκρανίας».

Παρότι το ζήτημα βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο ευρωατλαντικών σχεδιασμών, η Αμερικανίδα υπουργός είπε σε δημοσιογράφους ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά νομικά εμπόδια για την πλήρη κατάσχεση των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Η δε Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Παρασκευή πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, με κονδύλια που παρέχονται από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι, στελέχη του ρωσικού στρατού, συνεργάτες του Βλ. Πούτιν, αλλά και οντότητες στην Κίνα, στον Καναδά, στη Γαλλία κ.α., προκειμένου «να αποκοπεί η ρωσική αμυντική βιομηχανική βάση και ο στρατός ακόμη και από χαμηλής τεχνολογίας καταναλωτικά αγαθά που η Ρωσία επιδιώκει να αποκτήσει, προκειμένου να υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια», όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντίστοιχα, η ΕΕ ενέκρινε τη 10η δέσμη κυρώσεων, επιβάλλοντας περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών σε τεχνολογικά και βιομηχανικά αγαθά που μπορούν να κατευθυνθούν προς τον ρωσικό στρατό. Για πρώτη φορά, η λίστα κυρώσεων περιλαμβάνει 7 ιρανικές οντότητες που κατασκευάζουν στρατιωτικά drones. Επιπλέον, επιβάλλονται περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές στην ΕΕ αγαθών από τη Ρωσία όπως η άσφαλτος και το συνθετικό καουτσούκ.

Η ΕΕ ανακοίνωσε επίσης τη Δευτέρα ότι θα παρατείνει για έναν χρόνο τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Λευκορωσίας.

Στο μεταξύ, οι σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις αποτυπώθηκαν ξανά στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των Κεντρικών Τραπεζιτών του G20, με αφορμή τις διαφωνίες στη σύνταξη του κοινού ανακοινωθέντος. Η Ρωσία και η Κίνα αρνήθηκαν να υπογράψουν κοινό ανακοινωθέν που να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η Ινδία, προεδρεύουσα του G20, δεν ήθελε να συμπεριληφθεί καμία αναφορά στον πόλεμο.

Τελικά, η Ινδία εξέδωσε περίληψη με τα αποτελέσματα των συνομιλιών και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν. «Τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν με δριμύτητα τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στο κείμενο, ενώ τονίζεται ότι «υπήρξαν και άλλες απόψεις και διαφορετικές αξιολογήσεις της κατάστασης και των κυρώσεων».

«Προειδοποιήσεις» για πυρηνική «Αποκάλυψη»

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες τον νόμο για την αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στην αμερικανο-ρωσική συνθήκη «New START» για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Την περασμένη βδομάδα, μιλώντας στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Πούτιν ανακοίνωσε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη, ενώ στη συνέχεια ο νόμος εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κρατική Δούμα και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον νόμο που υπογράφηκε, ο αρχηγός του κράτους θα μπορεί να λάβει απόφαση για την επανάληψη της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη.

Σε δηλώσεις του την Κυριακή στην κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν είχε επισημάνει ότι η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει υπόψη της τις πυρηνικές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, καθώς «όλες οι εξέχουσες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι ο βασικός τους στόχος είναι να μας προκαλέσουν στρατηγική ήττα».

Και πρόσθεσε: «Στέλνουν όπλα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αυτό συνιστά πραγματικά συμμετοχή».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, επανάλαβε τις πυρηνικές απειλές, επισημαίνοντας: «Φυσικά, η εισροή όπλων μπορεί να συνεχιστεί... και να αποτρέψει την όποια πιθανότητα αναβίωσης των διαπραγματεύσεων (...) Οι εχθροί μας κάνουν ακριβώς αυτό, δεν θέλουν να καταλάβουν ότι οι στόχοι τους θα οδηγήσουν οπωσδήποτε σε απόλυτο φιάσκο. Απώλειες για όλους. Κατάρρευση. Αποκάλυψη. Οπου ξεχνάς για αιώνες την προηγούμενη ζωή σου, ωσότου τα ερείπια πάψουν να εκπέμπουν ραδιενέργεια».

Χτες στο μεταξύ, το αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγ. Πετρούπολης ανέστειλε όλες τις πτήσεις για μία ώρα και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 200 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστός για αυτό το διάστημα, με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας να ανακοινώνει εκ των υστέρων ότι πραγματοποίησε ασκήσεις αεράμυνας με τη συμμετοχή αεροσκαφών αναχαίτισης. Οι ασκήσεις δεν είχαν ανακοινωθεί από πριν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε χτες την Ουκρανία για απόπειρα επιθέσεων με drones εναντίον υποδομών στις νότιες ρωσικές περιοχές Κρασνοντάρ και Αντιγκέγια, ενώ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις απέτυχαν μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι ένα drone καταρρίφθηκε κοντά σε σταθμό διανομής φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Κολόμνα, 110 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας.

Νέες καταγγελίες για σχέδια επίθεσης στην Υπερδνειστερία

Σε ένα τέτοιο φόντο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις καταγγελίες ότι η Ουκρανία διεξάγει «ετοιμασίες» για εισβολή στην Υπερδνειστερία, την υπό φιλορωσική διοίκηση αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε πως το Κίεβο συγκεντρώνει «άνδρες και στρατιωτικό υλικό» κοντά στην Υπερδνειστερία, κάνοντας επίσης λόγο για «ανάπτυξη θέσεων πυρών πυροβολικού και αύξηση χωρίς προηγούμενο πτήσεων (ουκρανικών) drones» πάνω από την περιοχή.

«Προειδοποιούμε τις ΗΠΑ, τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ και τους Ουκρανούς προστατευόμενούς τους εναντίον οιασδήποτε επικίνδυνης πρωτοβουλίας», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο, υπογραμμίζοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα απαντήσουν κατάλληλα σε κάθε πρόκληση του καθεστώτος του Κιέβου».

Για «ψευδείς πληροφορίες» με στόχο «να διασπείρουν πανικό στον πληθυσμό» έκανε λόγο το υπουργείο Αμυνας της Μολδαβίας.

Ο δε Μ. Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «η απόφαση να επιλυθεί το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας ανήκει μόνο στη Μολδαβία. Η Ουκρανία δεν θα αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να συμβουλευθεί τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και τις χώρες της ΕΕ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας συνοριοφυλάκων, Α. Ντεμτσένκο, δήλωσε πως όλο τον τελευταίο χρόνο «οι αμυντικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης, έχουν οχυρώσει την περιοχή» των συνόρων της Ουκρανίας με την Υπερδνειστερία, «και αυτή η δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμα». Ο ίδιος έκανε λόγο για «προκλήσεις» που μπορεί να συμβούν σε αυτόν τον τομέα ανά πάσα στιγμή.

Χτες στο μεταξύ πραγματοποιήθηκαν νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Μολδαβία, με τη φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας να τις καταγγέλλει ως προσπάθειες αποσταθεροποίησης, υποκινούμενες από τη φιλορωσική αντιπολίτευση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Νέα ορμή» στην ουκρανική αντεπίθεση επιδιώκουν οι ΗΠΑ με νέο στρατιωτικό πακέτο(2023-09-08 00:00:00.0)
Νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ(2022-08-10 00:00:00.0)
Η Ρωσία επιδιώκει «ειρήνη» με «τους δικούς της όρους»(2022-08-09 00:00:00.0)
«Διεύρυνση» εκατέρωθεν επιδιώξεων με μοχλό τα ΝΑΤΟικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς(2022-07-26 00:00:00.0)
ΗΠΑ και ΕΕ μεγαλώνουν συνεχώς τη ροή δισ. στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο(2022-07-19 00:00:00.0)
«Ατζέντα» η «πίεση στη Ρωσία» και η γεωπολιτική ενίσχυση της Δύσης(2022-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ