Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΜΕ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Με ψίχουλα απαντά η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συναντήθηκε το Σάββατο το πρωί στη Λάρισα αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στη σύντομη συνάντηση η αντιπροσωπεία έθεσε ξανά στον πρωθυπουργό τα αιτήματα που διεκδικούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, ζητώντας του να πάρει συγκεκριμένη θέση.

Αρχικά τέθηκε το ζήτημα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, με την καταβολή αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, επιδότηση σε μέσα, εφόδια και ζωοτροφές. Ακόμα τέθηκε το αίτημα για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, βαμβάκι, μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, σταφύλια, σταφίδα, αμύγδαλα, καρύδια, βρώσιμη ελιά, ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, καπνά κ.λπ.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός περιορίστηκε ξανά στα γνωστά ψίχουλα, που κι αυτά ακόμα δίνονται κάτω από την πίεση των αγώνων. Συγκεκριμένα, επανέλαβε ότι σε δύο βδομάδες θα καταβληθεί η ενίσχυση των 76 εκατομμυρίων ευρώ για το πετρέλαιο, για την οποία είχε δεσμευτεί πριν λίγες μέρες το κυβερνητικό κλιμάκιο στη συνάντηση που είχε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στο Μέγαρο Μαξίμου. Βέβαια, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, «πριν κοπεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο το 2016, έφτανε στο ύψος των 180 εκατ. ευρώ με τιμή λίτρου περίπου 1 ευρώ. Σήμερα με τιμή μέσο όρο πάνω από 1.85 ευρώ το λίτρο, αυτά τα 76 εκατ. ευρώ που δίνονται για το 2023 είναι ψίχουλα και εμπαιγμός».

Για το ρεύμα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών αναμένεται μείωση της τιμής του ρεύματος τα επόμενα 2-3 χρόνια. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε συνθήκες απελευθέρωσης της Ενέργειας, του εμπορίου ρύπων και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που είναι οι αιτίες της τεράστιας αύξησης της τιμής του ρεύματος, η οποία είναι υπερδιπλάσια στο αγροτικό ρεύμα σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2021.

Οσον αφορά την αναπλήρωση εισοδήματος, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ξανά αρνητικός για τα προϊόντα που δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ενίσχυση, όπως το βαμβάκι. Εφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ήταν επιχειρηματικό ρίσκο που πήραν οι παραγωγοί, οι οποίοι επέλεξαν να μην κλείσουν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια και δεν μπορεί να καλύψει η κυβέρνηση την επιλογή τους. Η αντιπροσωπεία των αγροτών επέμεινε ότι αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και με τα στοιχεία της διεπαγγελματικής βάμβακος μόνο 3%-5% προπώλησαν ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους στα εκκοκκιστήρια και μετά κατέρρευσαν οι τιμές. Επιπρόσθετα το κόστος παραγωγής ήταν αυξημένο περίπου 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που συμμετείχε στη συνάντηση δήλωσε ότι για τα μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κάστανα, που έχει ανακοινωθεί η τιμή αναπλήρωσης του εισοδήματος, περιμένει την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους χωρίς να δοθεί χρονοδιάγραμμα πληρωμής. Για τα κεράσια, αχλάδια και σταφύλια που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση πως θα αναπληρώσει το εισόδημα, οι εξαγγελίες θα γίνουν τη βδομάδα που διανύουμε. Για τα υπόλοιπα προϊόντα δεν δεσμεύτηκαν συγκεκριμένα αν θα δοθεί τελικά αναπλήρωση εισοδήματος και με ποιον τρόπο θα γίνει, μόνο γενικόλογα ότι θα εξετάσουν κάποια από αυτά τα προϊόντα.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής για τα αποτελέσματα της συνάντησης:

«Οι απαντήσεις που πήραμε δεν ήταν ικανοποιητικές καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει τα βασικά αιτήματα που έχουμε επικαλούμενη τις δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ για να μας απαντήσει ο πρωθυπουργός, επιστράτευσε όλα τα επιχειρήματα των μεταποιητών, των μεγαλεμπόρων και της ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή όμως διαθέτει δεκάδες δισ. ευρώ για ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων δείχνοντας ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες, αλλά να είναι φειδωλή απέναντι στον πρωτογενή τομέα, που κατά τα άλλα είναι η "ατμομηχανή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας", όπως θα πει ξανά προεκλογικά.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων συμβάλλει αποφασιστικά στην οργάνωση του αγροτικού κινήματος και τον πανελλαδικό συντονισμό στις κινητοποιήσεις, με τις επαφές και τις συναντήσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο παλεύει για τα συμφέροντα όλων και είναι αδιαμφισβήτητα ο μοναδικός αγροτικός φορέας με πανελλαδική έκφραση που εκπροσωπεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους. Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ