Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Χυδαιότητα...

«Εδώ υπάρχει μια χυδαιότητα (...) όταν μιλάμε (...) για τα παιδιά που βρίσκονται αντιμέτωπα και με τις οικογένειές τους με τον "Γολγοθά" του καρκίνου, δεν είναι να παίζουμε με τσιτάτα και συνθήματα, είναι να βάζουμε πλάτη σε ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει». Ετσι σχολίαζαν το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» την περασμένη Παρασκευή οι παρουσιαστές του πρωινού κυβερνητικού διαγγέλματος στον «ΣΚΑΪ». Τι τους ενόχλησε και προχώρησαν στην πρόκληση αυτή, να χυδαιολογούν σε απευθείας σύνδεση; Μα το ίδιο το πρώτο θέμα της εφημερίδας μας, το οποίο αναδείκνυε το έγκλημα που μεθοδεύει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του μοναδικού παιδοογκολογικού νοσοκομείου της χώρας!

Βγήκαν λοιπόν τα λιβανιστήρια και απαιτούσαν «να βάλουμε πλάτη» στη μετατροπή του Κέντρου σε «Ιδιωτικού Δικαίου», στην αποκοπή τμημάτων των κρατικών νοσοκομείων και στην ενσωμάτωσή τους στη νέα ιδιωτική δομή που δημιουργείται. Κι αυτό, με θράσος το αποκαλούν «ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει», επικαλούμενοι μάλιστα την αγωνία των οικογενειών παιδιών με καρκίνο. Δεν εκπλήσσουν κανέναν... Είναι οι ίδιοι που την περίοδο της πανδημίας «αποθέωναν» την πολιτική των «συμπράξεων» με τον ιδιωτικό τομέα και κατακεραύνωναν κάθε αίτημα για καθολική ενίσχυση του δημόσιου τομέα Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού, στο όνομα του να μη ζημιωθούν οι κλινικάρχες! Τι κι αν αυτό στοίχισε ακόμα και τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων που έμειναν χωρίς κρεβάτι κλινικής ή ΜΕΘ;

* * *

Σε ό,τι αφορά το παιδοογκολογικό, οι ίδιες οι οικογένειες των μικρών ασθενών καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, αφού δεν συμμερίζονται σαν ...«ό,τι καλύτερο» ούτε το να παραδίδεται ο ευαίσθητος αυτός τομέας της αντιμετώπισης των παιδικών νεοπλασματικών ασθενειών στους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας, ούτε να τους εκχωρηθεί το νοσοκομείο και ο εξοπλισμός του από το κράτος. Ούτε θεωρούν «ό,τι καλύτερο» την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για έσοδα του νέου Ιδιωτικού Δικαίου νοσοκομείου από τα «ημερήσια νοσήλια και τις εισπράξεις από τις σχετικές με το αντικείμενό του ιατρικές πράξεις».

Υπάρχει όμως και κάτι βαθύτερο που ενόχλησε τους τηλε-κήρυκες του «ΣΚΑΪ»: Η συγκεκριμένη εξέλιξη, με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, αποτελεί ένα «πανόραμα» για το πώς αξιοποιούνται οι χορηγίες σαν «όχημα» απ' όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, ώστε να προχωράει και μ' αυτόν τον τρόπο η ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Αλλωστε, πρόκειται για δομή που είχε δοθεί στο Δημόσιο ως «δωρεά» από το Ιδρυμα «Μαριάννα Βαρδινογιάννη», και η οποία, αντί να αναπτυχθεί και να στελεχωθεί πλήρως, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ώστε να προσφέρει υψηλού επιπέδου φροντίδα στα παιδιά, σήμερα ετοιμάζεται να επιστραφεί στον «δωρητή», μαζί με άλλες πτέρυγες από τα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Δυστυχώς, μάλιστα, για την κυβέρνηση και τους προπαγανδιστές της, η συγκεκριμένη εξέλιξη «τρέχει» παράλληλα με τη ματαίωση της δημιουργίας τριών παιδιατρικών νοσοκομείων που θα έφτιαχνε το ίδρυμα «Νιάρχος», καθώς κρίθηκε πως το ...κόστος τους είναι μεγάλο για τον υποψήφιο χορηγό.

* * *

Αυτό που τελικά τους εξόργισε εκεί στον «ΣΚΑΪ», είναι το δίκαιο λαϊκό αίτημα που αποτύπωνε ο «Ριζοσπάστης» από την πρώτη του σελίδα, για «Δημόσια, σύγχρονη και δωρεάν παιδοογκολογική περίθαλψη». Γι' αυτό δεν έκρυψαν την αποστροφή τους στο «να πληρώνει το κράτος», αφού υπάρχει η ...λύση: Να πληρώνει ο λαός για να έχει την υγεία του σε ένα εμπορευματοποιημένο σύστημα, με τις δομές του να γίνονται πεδίο επιχειρηματικής δράσης, όποια ταμπέλα κι αν έχει αυτή. Αυτήν την πολιτική υπηρετούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις και δεσμεύονται να το κάνουν ακόμα πιο αποφασιστικά στο εξής, υλοποιώντας το κοινό τους πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης, που ψήφισαν μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είναι λοιπόν η επιτομή της χυδαιότητας απέναντι σε οικογένειες και ασθενείς που υποφέρουν, που βλέπουν όλο και περισσότερο την υγεία τους να εξαρτάται από μια χορηγία, μια φιλανθρωπία και σε τελική ανάλυση από την τσέπη τους, αντί να είναι κοινωνικό αγαθό και να παρέχεται δωρεάν σε όλους από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτά προτάσσουν οι χιλιάδες υγειονομικοί και οι λαϊκές οικογένειες, αυτά προβάλλει και το ΚΚΕ με κάθε μέσο και τρόπο, καλώντας τον λαό να τα κάνει κριτήριο ψήφου και μπροστά στις εκλογές!


Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ