Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινεζικό σχέδιο για «πολιτική διευθέτηση της κρίσης»

Εντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Την απόφαση του Πεκίνου να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία - σύγκρουση η οποία αντικειμενικά συνδέεται άρρηκτα με τον συνολικότερο ανταγωνισμό για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα - αποτυπώνει το κινεζικό «ειρηνευτικό» σχέδιο 12 σημείων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ της χώρας «για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης».

Καθόλου τυχαία, παράλληλα με την προαναγγελθείσα από το Πεκίνο δημοσιοποίηση του εν λόγω σχεδίου ανεβαίνουν συνεχώς από τη μεριά των ΗΠΑ οι τόνοι για τον ρόλο της Κίνας στη σύγκρουση, με εντεινόμενες επικρίσεις για τη στάση της και τη συνολικότερη συνεργασία της με τη Ρωσία, αλλά και «προειδοποιήσεις» για το ενδεχόμενο παροχής στρατιωτικής στήριξης στη Μόσχα.

Το κινεζικό σχέδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων στον «σεβασμό της κυριαρχίας των άλλων χωρών» - χωρίς να αναφέρεται καθόλου στην κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία - και καλεί σε «επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών». Για τον σκοπό αυτό, καλεί τη διεθνή κοινότητα «να δημιουργήσει συνθήκες και πλατφόρμες για την επανάληψη της διαπραγμάτευσης», διαμηνύοντας ότι «η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο από αυτήν την άποψη».

Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, το κείμενο καλεί σε «εγκατάλειψη της ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» και τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς εναντίον της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, αναφέροντας ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να επιτυγχάνεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ». Αντίστοιχα, καλεί σε «τερματισμό των μονομερών κυρώσεων» και «διατήρηση σταθερών βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων».

Επιπλέον, με δεδομένη τη σημασία που έχει η αναβάθμιση της διείσδυσής του συνολικά στην Ευρώπη, το Πεκίνο προτάσσει και την «προώθηση της ανοικοδόμησης στη μετά τις συγκρούσεις εποχή».

Το κινεζικό σχέδιο επέκρινε σε υψηλούς τόνους το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του οποίου ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις δήλωσε ότι η Κίνα είναι «κάθε άλλο παρά έντιμος μεσολαβητής» στις προσπάθειες για ειρήνη στην Ουκρανία και ότι «πολύ ξεκάθαρα» έχει πάρει το μέρος της Ρωσίας, παρέχοντάς της «διπλωματική, πολιτική, οικονομική, ρητορική υποστήριξη».

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα εκτίμησε «ιδιαίτερα την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων να συμβάλουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με ειρηνικά μέσα», διευκρινίζοντας πάντως ότι η χρήση πολιτικών και διπλωματικών μέσων προϋποθέτει «την επιστροφή της Ουκρανίας σε ουδέτερο, αδέσμευτο καθεστώς» και «την αναγνώριση των νέων εδαφικών πραγματικοτήτων που αναπτύχθηκαν ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του δικαιώματός της στην αυτοδιάθεση».

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν χαρακτήρισε «πολύ θετικό» το ότι «η Κίνα συμμετέχει στις ειρηνευτικές προσπάθειες», ανακοινώνοντας ότι αρχές Απρίλη θα επισκεφτεί την Κίνα για να ζητήσει από το Πεκίνο «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης έναντι της Ρωσίας».

Εκ μέρους της Γερμανίας, ο υπουργός Αμυνας Μπ. Πιστόριους πρότεινε «να κρίνουμε την Κίνα από τις πράξεις και όχι από τα λόγια της», επικαλούμενος - χωρίς να τις επιβεβαιώνει - τις πληροφορίες για σχέδια στρατιωτικής στήριξης της Ρωσίας.

Από τη μεριά του ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είπε ότι σκοπεύει να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, κάτι που «θα είναι επωφελές για τις χώρες μας και για την παγκόσμια ασφάλεια». Ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ουκρανίας, Κ. Μπουντάνοφ, είπε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν πιστεύω ότι η Κίνα θα δεχτεί να μεταφέρει όπλα στη Ρωσία (...) Δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι κάτι τέτοιο καν συζητιέται».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στο Πεκίνο, σημειώνοντας στις πρώτες του δηλώσεις ότι «σήμερα κανένα θέμα στον κόσμο δεν μπορεί να λυθεί χωρίς την Κίνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ