Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Νέες σελίδες» διευθετήσεων και με τη «διπλωματία των σεισμών»

Επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών σε Τουρκία και Συρία μετά από μια δεκαετία

«

Νέες σελίδες στις σχέσεις μας και με την Αίγυπτο» υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι ανοίγει η Αγκυρα, υποδεχόμενος τον ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σε μια επίσκεψη που είχε να γίνει σχεδόν μια δεκαετία και επιβεβαιώνει την επιτάχυνση των ευρωατλαντικής κοπής διεργασιών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τις γύρω περιοχές, στο πλαίσιο και της «διπλωματίας των σεισμών».

Ο Τσαβούσογλου υποδέχτηκε την Κυριακή τον Σούκρι στο λιμάνι της Μερσίνης, όπου κατέπλευσε και πλοίο που μετέφερε από την Αίγυπτο ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους. Χαρακτηρίζοντας την παρουσία Σούκρι στην Τουρκία «εξαιρετικά σημαντική» έσπευσε να τονίσει ότι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, υπενθυμίζοντας ότι η πρόσφατη άτυπη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι των δύο χωρών (στο περιθώριο του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ) ήταν «εξαιρετικά παραγωγική». Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, όχι μόνο όμως για τις δύο χώρες, είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σταθερότητα, τη γαλήνη και την ανάπτυξη της περιοχής μας (...) Πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να μεταφέρουμε τις σχέσεις μας σε πολύ καλύτερο επίπεδο».

Ο δε Σούκρι από την πλευρά του τόνισε ότι «η Αίγυπτος θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των αδελφών της στην Τουρκία» εκφράζοντας την άποψη ότι «από εδώ και πέρα οι σχέσεις μας θα φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο».

Σημειωτέον, την επίσκεψη Σούκρι στην Τουρκία σχολίασε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο οποίος υπογράμμισε ότι «τόσο η Τουρκία όσο και η Αίγυπτος είναι σημαντικοί εταίροι μας. Ενθαρρύνουμε πάντα την εξομάλυνση των σχέσεων των βασικών εταίρων μας».

Επίσης, ενδεικτική της κινητικότητας είναι και η επίσκεψη που έκανε ο Σούκρι στη Δαμασκό, με την οποία επίσης οι σχέσεις του Καΐρου έμεναν «παγωμένες» εδώ και πάνω από μια 10ετία. Ο Σούκρι συνάντησε και τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ. Σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ, ο Ασαντ αναφέρθηκε στην επιθυμία της κυβέρνησής του για αναθέρμανση των σχέσεων με όλες τις αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Αιγύπτου, ενώ ο Σούκρι χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών «βασικό πυλώνα» για την ευρύτερη προστασία του αραβικού κόσμου.

Στο μεταξύ, εξελίξεις αναμένονται και με τα παζάρια για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με τον Τσαβούσογλου να επιβεβαιώνει κι αυτός νέα συνάντηση που θα έχουν εκπρόσωποι Τουρκίας - Σουηδίας - Φινλανδίας στις 9 Μάρτη, στις Βρυξέλλες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, σήμερα αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε μια περίοδο πυκνών διεργασιών που αλληλεπιδρούν και με το Κυπριακό.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συμμετοχή του Γιώργου Παπαναστασίου, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, έχοντας μακρά θητεία σε επιχειρηματικά επιτελεία του κλάδου, για παράδειγμα ως στέλεχος 26 χρόνια στον βρετανικό κολοσσό της BP.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ