Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Περιοδεία Μπλίνκεν στην Κεντρική Ασία

Περιοδεία στην Κεντρική Ασία πραγματοποιεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν τα «πατήματά» τους σε μια περιοχή κρίσιμη για τον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «καμία χώρα», ειδικά αυτές που έχουν παραδοσιακά στενές σχέσεις με τη Ρωσία, «δεν μπορεί να αγνοήσει τις απειλές» που θέτει η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας πως αυτές οι απειλές αφορούν «τη διεθνή έννομη τάξη και την παγκόσμια οικονομία».

Σε όλες τις συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους του από τις πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας (Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν), στο πλαίσιο του σχήματος «5+1» που δημιούργησαν οι ΗΠΑ το 2015, τόνισε τη σημασία του «σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας» των χωρών. Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες συνεργασίας για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «επισιτιστική ασφάλεια».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν, ο Καζάκος ΥΠΕΞ, Μ. Τιλεουμπέρντι, ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τη «δέσμευσή τους» στην «ελευθερία του Καζακστάν», προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι απίθανο να υιοθετήσει είτε φιλορωσική είτε φιλοδυτική στάση. «Το Καζακστάν θα συνεχίσει να ενεργεί προς το δικό του εθνικό συμφέρον, δεδομένης της σύνθετης διεθνούς κατάστασης», είπε χαρακτηριστικά, επιμένοντας ότι η χώρα του εφαρμόζει «ισορροπημένη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, κληθείς να σχολιάσει την περιοδεία Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Μόσχα διατηρεί διμερείς σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, διαθέτοντας δικές της «πλατφόρμες συνεργασίας». Μαζί με ορισμένες από αυτές «συμμετέχουμε σε διαδικασίες εντός της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται σήμερα να μεταβεί στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.

Σημειώνεται ότι οι πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας και η Ινδία (την οποία ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες) απείχαν την περασμένη βδομάδα από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  • Χτες, στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν. Συναντώντας τον Αζέρο Πρόεδρο, Ι. Αλίεφ, δήλωσε πως «η Ρωσία χαιρετίζει τις προσπάθειες όλων των χωρών με στόχο την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και την ενίσχυση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στην περιοχή». Ανέφερε επίσης με νόημα - «φωτογραφίζοντας» τις εντεινόμενες παρεμβάσεις από ΗΠΑ και ΕΕ - ότι «πολλοί από τους διεθνείς συναδέλφους μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται μακριά από αυτήν την περιοχή, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ