Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σειρά νέων αντιδραστικών ρυθμίσεων στους ΟΤΑ, σε βάρος των εργαζομένων

«Οι δράσεις που προβλέπονται υλοποιούνταν ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» λέει η εισηγήτριά του!

Eurokinissi

Πλήθος νέων αντιδραστικών ρυθμίσεων σε βάρος των ΟΤΑ και των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, ενταγμένες στον στόχο της κυβέρνησης για την ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή του κράτους στις προτεραιότητες του κεφαλαίου, ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο «Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα - Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα - Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς» και άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, το νομοσχέδιο ανήκει στα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο, λέγοντας πως αυτό που απαιτείται είναι οι «δημόσιες διοικήσεις» να μπορούν «να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις αυτές που δημιουργούνται απ' την εξέλιξη της ιδιωτικής οικονομίας».

Είναι χαρακτηριστικό στο πρώτο μέρος το άρθρο 5 για την κατάρτιση του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καινοτομία», όπου απαιτεί από τους κρατικούς υπαλλήλους όχι μόνο να εφαρμόζουν το κανονιστικό πλαίσιο, αλλά να συμβάλλουν με καινοτόμο τρόπο στην ακόμα μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος και τους δήμους, με χαρακτηριστικό την ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα για fast track επενδύσεις παντού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άρθρο 16 προβλέπεται ότι πλέον οι θέσεις ευθύνης στους αναπτυξιακούς οργανισμούς των ΟΤΑ, τους οποίους οργανισμούς έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, θα στελεχώνονται με απόφαση πια του Διοικητικού τους Συμβουλίου, δηλαδή από τους κάθε φορά αρεστούς.

Ενώ στο άρθρο 29, που είναι μία από τις εμβληματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, λαμβάνονται ακόμα περισσότερα μέτρα για τη θωράκιση του κράτους από τους αγώνες των εργαζομένων. Αφορμή έδωσε ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στις υπηρεσίες δόμησης, που ως εξαίρεση δεν κηρύχθηκε παράνομη από τα δικαστήρια. Γι' αυτό τώρα στο άρθρο 29 προβλέπεται ότι αν δεν υπάρξει προσφυγή κατά απεργίας εργαζομένων στους ΟΤΑ και σε εποπτευόμενα ΝΠΔΔ, από δήμαρχο ή περιφερειάρχη, τότε αναλαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός να κυνηγήσει τους εργαζόμενους που απεργούν και να προσφύγει στα δικαστήρια!

Ο Χρ. Κατσώτης απαίτησε ξανά την απόσυρση αυτού του άρθρου, τονίζοντας πως «πρόκειται πραγματικά για θράσος. Αντί να στραφείτε στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ με μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, με μέτρα ασφάλειας στην εργασία που μετρούν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους στους χώρους δουλειάς τα τελευταία χρόνια, έρχεστε και συμπληρώνετε με ακόμα πιο αυταρχικές διατάξεις τον νόμο - "έκτρωμα" του Χατζηδάκη». «Δεν σας φτάνει - πρόσθεσε - που 9 στις 10 απεργίες βγαίνουν παράνομες και καταχρηστικές στα δικαστήρια; Θέλετε να βγαίνουν όλες παράνομες», τόνισε.

Στο ίδιο αντεργατικό μοτίβο είναι και το άρθρο 33 που επεκτείνει τα ηλεκτρονικά μητρώα για τα σωματεία, οδηγώντας σε εκτεταμένο φακέλωμα και περιστολή των λαϊκών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχει λέξη βέβαια στο νομοσχέδιο για έργα που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία του λαού από τους ΟΤΑ, ενώ από την άλλη περιλαμβάνονται ρυθμίσεις (άρθρο 41) που προβλέπουν την επιτάχυνση διαδικασιών από τους δήμους για θέματα που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ακόμα ρυθμίσεις που προβλέπουν τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων που μπορεί να ανήκουν σε ΜΚΟ και ιδιώτες.

Οσο για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα ζώα συντροφιάς, ο Χρ. Κατσώτης σημείωσε ότι συνεχίζουν να κάνουν εντελώς απωθητική την κατοχή ενός κατοικίδιου με το τεράστιο οικονομικό βάρος που έχει θεσμοθετηθεί.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα άρθρο 29, 33 και άλλα επίμαχα άρθρα τα έκαναν «γαργάρα» ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί. Μάλιστα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Πούλου, βρήκε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δεν κάνει και κάτι σπουδαίο «αφού οι δράσεις που προβλέπονται στο παρόν υλοποιούνται ήδη στο Δημόσιο από το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ